Οι σκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στελέχη του Μαξίμου και της κυβέρνησης, εφόσον κερδίσει τις εκλογές.
«Θα κυβερνήσω με τους ανθρώπους της γενιάς μου. Και θα κάνουμε άνοιγμα και σε ανθρώπους από την κοινωνία των πολιτών, σε πρόσωπα από τον χώρο των επιχειρήσεων, αλλά και μέλη άλλων πολιτικών χώρων». Αυτό είπε προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro. Δεν είναι, βεβαίως, κάτι που δεν έχει ξαναπεί, αλλά, με τις εκλογές να πλησιάζουν, είναι σαφές ότι έχουν ενδιαφέρον οι σκέψεις του κ. Μητσοτάκη που προβάλλει ως δυνάμει πρωθυπουργός για την οργάνωση της κυβερνητικής καθημερινότητας.
Στον πυρήνα της σκέψης του προέδρου της ΝΔ είναι το επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να είναι ευέλικτο και στοχοπροσηλωμένο. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως θα υπάρχει ένα ισχυρό Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και ένα λιγότερο ολιγομελές σχήμα, μιας και ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί ότι, κατά βάση, δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει αναπληρωτές υπουργούς, οι οποίοι έχουν αναφορά στον ίδιο τον πρωθυπουργό και πολλές φορές καταλήγουν σε ένα υπουργείο να υπάρχουν πλεονάζοντες πολιτικοί προϊστάμενοι. Και, φυσικά, ειδικά στο Μαξίμου θα υπάρχουν αρκετά πρόσωπα σε σημαντικές θέσεις που δεν προέρχονται κομματικά από τη ΝΔ, αλλά αξιοποιούνται στη λογική ότι είναι οι πιο κατάλληλοι για τη θέση.
Ως προς το Μέγαρο Μαξίμου, αυτό αναμένεται να αλλάξει τρόπο λειτουργίας και να «βγάζει» πολλή δουλειά, προκειμένου να «τρέχει» τις εξελίξεις. Η «εργασιομανία» του κ. Μητσοτάκη είναι γνωστή σε όσους έχουν γνώση για το τι συμβαίνει στον τρίτο όροφο της οδού Πειραιώς. Από την άλλη, δανείζεται στοιχεία και από τον τρόπο οργάνωσης της γερμανικής Καγκελαρίας, όπου για παράδειγμα υπάρχει ένας πολύ ισχυρός διευθυντής, ισχυρότερος από τον σημερινό διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού. Κατά τις πληροφορίες του Reader.gr, ο κ. Μητσοτάκης έχει καταλήξει στην απόφασή του γι’ αυτό το πρόσωπο. Στο πλευρό του, δε, θα είναι και η πλειοψηφία των σημερινών στενών του συνεργατών. Από εκεί και πέρα, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει εξαγγείλει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου θα δημιουργηθεί ένα νέο υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης που θα αναφέρεται απευθείας στον ίδιο. Άλλωστε, η προώθηση της ψηφιοποίησης που στην Ευρώπη θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, είναι κεντρικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Λέγεται, δε, ότι έχει εντοπιστεί πρόσωπο και αυτόν τον νευραλγικό ρόλο.
Κομβικό ρόλο θα έχει το Μαξίμου και για την προώθηση επενδύσεων, με τον κ. Μητσοτάκη να έχει αποδυθεί το τελευταίο διάστημα σε ένα σαφάρι επαφών, οι οποίες επίσης δεν ανακοινώνονται εν όλω. Την Παρασκευή, εσχάτως, ο κ. Μητσοτάκης είδε σε 4 διαφορετικά τετ-α-τετ κεντρικά στελέχη σημαντικών επενδυτικών οργανισμών που ενδιαφέρονται για την ελληνική προοπτική, αλλά ακόμα εξετάζουν τις επιλογές τους και περιμένουν την έκβαση των εκλογών, προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει και τη δημιουργία μιας νέας θέσης υφυπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών, στη λογική της συγκέντρωσης σε μια δομή όλων των αρμοδιοτήτων που υπάρχουν σε επιμέρους φορείς και υπουργεία για το ζήτημα.
Από εκεί και πέρα, ως προς το κυβερνητικό σχήμα per se, ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι στο νέο κυβερνητικό σχήμα δεν θα υπάρχουν αναπληρωτές υπουργοί, ενώ και ο αριθμός των υφυπουργών θα είναι μικρότερος, με τις αρμοδιότητές τους πολύ σαφέστερα προσδιορισμένες, ήδη πριν από την τοποθέτησή τους και όχι μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους. Βεβαίως, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν είναι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που, στο κατώφλι της εξουσίας, δεσμεύεται για ένα «σφιχτό» σχήμα, το οποίο θα είναι ευέλικτο. Εμφανίζεται, όμως, αποφασισμένος να κάνει πράξη τη δέσμευσή του, να απλοποιήσει τη λειτουργία της κυβέρνησης. Σημειωτέον, το πρώτο νομοθέτημα της νέας κυβέρνησης, το οποίο είναι έτοιμο στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη είναι η νέα οργανωτική δομή της κυβέρνησης, προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητά της.