Ποιοι επαγγελματίες δικαιούνται επιστροφή τέλους επιτηδεύματος

Μια πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έφερε χαμόγελα σε χιλιάδες φορολογούμενους-επιτηδευματίες οι οποίοι τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης αναγκάστηκαν να αλλάξουν επάγγελμα.

Η απόφαση αυτή ορίζει ότι εάν ένας φορολογούμενος είχε λάβει πενταετή απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος κατά την πρώτη έναρξη επαγγέλματος και κλείσει τα βιβλία του προχωρώντας στη συνέχεια σε έναρξη νέου επαγγέλματος, δικαιούται και πάλι απαλλαγή από το τέλος για πέντε χρόνια.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έρχεται τώρα όχι μόνο να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ, αλλά να δώσει πίσω και μάλιστα αναδρομικά από το 2015 τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος που είχαν πληρώσει οι φορολογούμενοι οι οποίοι προχώρησαν σε νέα έναρξη επαγγέλματος με άλλο αντικείμενο από το αρχικό.

Μόνο που θα ταλαιπωρηθούν λίγο οι φορολογούμενοι για να πάρουν πίσω τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος που έχουν πληρώσει. Θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία τους γιανα υποβάλουν έγγραφο αίτημα προκειμένου να εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό σημείωμα. Ειδικά, για την επιστροφή του τέλους επιτηδεύματος από το 2015 και μετά, οι φορολογούμενοι μπορούν μέσα σε δύο μήνες να υποβάλουν ηλεκτρονικά τροποποιητική δήλωση χωρίς να τους επιβληθούν κυρώσεις.

Το ίδιο ισχύει για τη διαγραφή του τέλους επιτηδεύματος, που θα βεβαιωθεί με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018. Εάν όμως η έναρξη εργασιών έγινε προ του έτους 2008 τότε οι φορολογούμενοι προσέρχονται αποκλειστικά στη ΔΟΥ προσκομίζοντας και τη βεβαίωση της έναρξης εργασιών.

Source:economy365