Επικαιρότητα

Πιθανότατα το τσιγάρο εργάτη να προκάλεσε τη φωτιά στη Νοτρ Νταμ

Από τσιγάρο μέλους συνεργείου ανακαίνισης της Παναγίας των Παρισίων ενδέχεται να ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά που οδήγησε στην κατάρρευση του κεντρικού πυργίσκου και της σκεπής του ναού. Το τσιγάρο αυτό ίσως να προκάλεσε την αργή καύση ξυλείας της οροφής, που εξελίχθηκε λίγη ώρα αργότερα σε ισχυρή πυρκαγιά. Οι ειδικοί της ανακατασκευής της κατεστραμμένης πλέον οροφής, μέλη του ειδικευμένου συνεργείου από το Ζαρνί στη βόρεια Γαλλία, υποστηρίζουν ότι δεν βρίσκονταν στις σκαλωσιές την ημέρα της καταστροφής.

«Οι εργαζόμενοι κατέθεσαν στις Αρχές και δήλωσαν ότι δεν βρίσκονταν στη Νοτρ Νταμ την ημέρα του συμβάντος. Η πιθανότητα της αργής καύσης αλλάζει βέβαια τα δεδομένα. Παραμένουμε πρόθυμοι να συνδράμουμε τις Αρχές για κάθε ζήτημα», είπε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας ανακαίνισης Ζιλιέν Λε Μπρα.

Στο μεταξύ, την ανησυχία των γαλλικών αρχών για το ενδεχόμενο έντονων βροχοπτώσεων στα τέλη της εβδομάδας στο Παρίσι επισημαίνει σε άρθρο της η εφημερίδα Times της Νέας Υόρκης, που μεταδίδει ότι επαγγελματίες ορειβάτες χρησιμοποίησαν μεθόδους αναρρίχησης με σκοινιά για να ανεβούν στην οροφή της Παναγίας, όπου τοποθέτησαν αδιάβροχους μουσαμάδες. «Εργαζόμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Οι αναρριχητές είναι έμπειροι και γνωρίζουν καλά τη δουλειά τους», είπε ο αρχιτέκτονας Φιλίπ Βιλνέβ.

Το έργο των «εναεριτών» είναι επικίνδυνο, όχι μόνο εξαιτίας του μεγάλου ύψους του ναού, αλλά και λόγω της αστάθειας του κτίσματος, που οφείλεται στην πυρκαγιά και στις μεγάλες θερμοκρασίες της. «Πριν προστατεύσουμε τον ναό από τη βροχή, πρέπει να σταθεροποιήσουμε το κτίσμα με μεταλλικά στηρίγματα και να αφαιρέσουμε την καμένη ξυλεία από την οροφή», λέει ο Βιλνέβ. Ο αρχιτέκτονας εμφανίζεται, όμως, αισιόδοξος: «Αν δείτε πόσα έχουν γίνει μέσα σε μία εβδομάδα, θα εκπλαγείτε. Πρόκειται για τεράστιο όγκο δουλειάς». Ο Βιλνέβ αναφέρεται στο έργο σταθεροποίησης των διάσημων τερατόμορφων γλυπτών στα κωδωνοστάσια, που τοποθετήθηκαν εκεί κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης από τον Βιολέ-λε-Ντικ το 19ο αιώνα.

Η ενότητα και η αισιοδοξία των πρώτων ημερών, όμως, έδωσαν τη θέση τους σε έριδες. Πολλοί επιθυμούν η Νοτρ Νταμ να ανοικοδομηθεί ακριβώς όπως ήταν και να περιλαμβάνει το πυκνό «δάσος» ξυλείας της οροφής της. Ειδικοί αρχιτέκτονες, όμως, επισημαίνουν ότι η Παναγία του Βιολέ-λε-Ντικ ήταν μία μεσαιωνική φαντασίωση του 19ου αιώνα. Οι αρχιτέκτονες εκτιμούν έτσι ότι η ανακαίνιση της Νοτρ Νταμ θα πρέπει να περιέχει σύγχρονα στοιχεία, όπως γυάλινη οροφή, σαν αυτή του Γκραν Παλέ στην αρχή της λεωφόρου των Ηλυσίων. Την κατάσταση περιπλέκει η φιλόδοξη δέσμευση του Γάλλου προέδρου Μακρόν, ο οποίος έχει κάνει λόγο για αποκατάσταση της Νοτρ Νταμ σε πέντε χρόνια. Οι αρχιτέκτονες εκτιμούν, όμως, ότι ο στόχος αυτός δεν είναι ρεαλιστικός.

Με πικρόχολα σχόλια έγινε, τέλος, δεκτή η υπόσχεση Γάλλων μεγιστάνων, όπως οι Μπερνάρ Αρνό και Φρανσουά Πινό, να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση του ναού με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Τα «Κίτρινα Γιλέκα» καταδίκασαν το περασμένο Σάββατο με τα συνθήματα τους εύπορους δωρητές.

Μετάβαση στο περιεχόμενο