Επικαιρότητα

Πηγές ΥΠΕΞ: Μέσα στον Ιανουάριο οι διαδικασίες για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

 Υπουργείο Εξωτερικών: Την επίσπευση των διαδικασιών, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα, ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο του 2019, τα προβλεπόμενα για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη χώρα μας, προανήγγειλαν την Πέμπτη (27/12/2018) πηγές του ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Ωστόσο, κατά τις ίδιες πηγές, αυτό προϋποθέτει ότι η τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή των Σκοπίων, η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσεις στις 09/01/2019, θα κυλήσει ομαλά.

«Οι αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, ικανοποιούν την ελληνική πλευρά και μέχρι το Μάιο θα έχει οριστικοποιηθεί το πρωτόκολλο εισδοχής της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ», ανέφεραν οι ίδιο διπλωματικοί κύκλοι.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το διήμερο 10-11/01/2019 αναμένεται και η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, στην Αθήνα.

Εξάλλου, οι πηγές του ΥΠΕΞ, απαντώντας στη ΝΔ που υποστηρίζει ότι η διαδικασία δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί έγκαιρα, τόνισαν ότι «η παρούσα κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει καμιά εκκρεμότητα».

Υπογράμμισαν επίσης, ότι «στόχος είναι να πραγματοποιηθεί και το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, μέσα στον Ιανουάριο», σχολιάζοντας ότι» δεν είναι καλό να έχεις μια εχθρική Τουρκία», «δεν προκαλούμε, αλλά δεν θα ανεχθούμε κατάληψη σε ελληνικό έδαφος».

Συμπλήρωσαν δε πως οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία θέτοντας το δίλημμα στην Άγκυρα, «ή θα πάρετε Patriot ή S-400 με κυρώσεις».

Τέλος οι ίδιες πηγές του ΥΠΕΞ, τόνιζαν ότι «η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία τόσο για τη Συνθήκη των Πρεσπών, όσο και σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας από τη ΝΔ».

Όπως, όλα δείχνουν, η κυβέρνηση προσπαθεί να «τσουβαλιάσει» το Σκοπιανό με διαδικασίες – εξπρές, αγνοώντας επιδεικτικά τόσο το γεγονός ότι η Συμφωνία αντιμετωπίζεται εχθρικά από την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών όσο και ότι με το περιεχόμενό της έχουν εκφράσει άμεσα διαφωνίες 22 Μητροπολίτες της Μακεδονίας.

Source:newsbomb
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *