Επικαιρότητα

Παραιτήθηκε ο Λιβαθινός από το Εθνικό Θέατρο μετά τις καταγγελίες- “Συγνώμη αν πλήγωσα κάποιον ή κάποια”

Την παραίτησή του από το Εθνικό Θέατρο υπέβαλε ο Στάθης Λιβαθινός.

Ο κ. Στάθης Λιβαθινός παραιτήθηκε από τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ύστερα από καταγγελίες που είχαν γίνει από σπυδαστές εις βάρος του.

Υπενθυμίζεται ότι, ο κ. Λιβαθινός ήταν πριν από τον Δημήτρη Λιγνάδη Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Η επιστολή παραίτησης του Στάθη Λιβαθινού

“ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Αγαπημένες μου μαθήτριες και αγαπημένοι μου μαθητές,

Μετά και την τελευταία σας άρνηση να συνεργαστείτε μαζί μου έστω για 2 ώρες την βδομάδα, ώστε να ολοκληρώσετε τον κύκλο των σπουδών σας, μέσα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, δεν μου μένει τίποτα άλλο από το να σας αποχαιρετήσω. Ζητώ και πάλι συγγνώμη αν τυχόν πλήγωσα κάποια ή κάποιον από σας – η όποια αυστηρότητά μου δεν έκρυβε τίποτα περισσότερο από έγνοια και αγωνία, ώστε να αποκτήσετε τα απαραίτητα εφόδια για τη μελλοντική σας πορεία στο θέατρο.

Χρειάστηκε πολύς κόπος και επιμονή χρόνων για να μπορέσω επιτέλους να δημιουργήσω αυτό το Τμήμα Σκηνοθεσίας στο οποίο βρίσκεστε σήμερα, αλλά και να διαθέτει η Σχολή του Εθνικού Θεάτρου τις υποδομές που διαθέτει. Κρατήστε μόνο τα καλά κι αλλάξτε το θέατρο. Σας ευχαριστώ για όλα, όπως και τη διευθύντρια της Σχολής, αλλά και όσους συναδέλφους με στήριξαν.

Καλή συνέχεια.

Στάθης Λιβαθινός”

Ανακοίνωση του Εθνικού θεάτρου για την παραίτηση Λιβαθινού

Το Εθνικό Θέατρο σε ανακοίνωσή του σχετικά με την παραίτηση του Στάθη Λιβαθινού από τη Δραματική Σχολή του, δηλώνει ότι “παρά τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η διευθύντρια της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, δυστυχώς δεν κατέστη εφικτό να θεραπευθεί η δυσαρμονία που ανέκυψε κατά τη διδακτική διαδικασία και να επανέλθει κλίμα συνεργασίας και συναντίληψης μεταξύ του καθηγητή κ. Στάθη Λιβαθινού και των σπουδαστών της Σχολής”.

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση, “ο κ. Λιβαθινός, έχοντας τη διάθεση να διευκολύνει τη λειτουργία και το εκπαιδευτικό έργο της Δραματικής Σχολής αλλά και να αποφορτίσει την κατάσταση, έλαβε την απόφαση να αναστείλει επ’ αόριστον τα διδακτικά καθήκοντά του”.

Και καταλήγει η ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου: “Η Δραματική Σχολή σέβεται την απόφασή του αυτή και τον ευχαριστεί για τις υπηρεσίες του, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται, κατά τη θητεία του ως Καλλιτεχνικού Διευθυντή, η ίδρυση του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματικής Σχολής και η μεταστέγασή του στις εγκαταστάσεις του “Σχολείον της Αθήνας-Ειρήνη Παπά””.

“Δεν θα μπω σε διάλογο μαζί τους”

Μιλώντας στην Καθημερινή, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θέατρου αναφέρει: “Δεν νιώθω καμία πικρία. Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα αποχαιρετήσω τα παιδιά” και συμπληρώνει: “δεν θα μπω σε διάλογο μαζί τους”, αναφερόμενος στις κατηγορίες εις βάρος του μετά από καταγγελίες σπουδαστών της δραματικής σχολής για “αυταρχική συμπεριφορά, μειωτικά και ομοφοβικά σχόλια και διακρίσεις“. Ο κ. Λιβαθινός αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

Τα παράπονα των σπουδαστών εκφράστηκαν στην ευρεία τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου, παρουσία του συνόλου των σπουδαστών και των διδασκόντων. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε τότε, αναφέρεται ότι “το τραυματισμένο κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ διδασκόντων και διδασκομένων έχει αποκατασταθεί”.

Οι κατηγορίες Μπουγιούρη

Υπενθυμίζεται ότ, ότι ο ηθοποιός Παναγιώτης Μπουγιούρης κατηγόρησε ανοιχτά τον σκηνοθέτη, Στάθη Λιβαθινό πως για τέσσερα χρόνια που ήταν μαθητής του στη δραματική σχολή ήταν χυδαίος, προσβλητικός, ευνουχιστικός και ταπεινωτικός.

Μάλιστα, όπως είχε γράψει σε ανάρτησή του, αυτή η συμπεριφορά ψυχολογικής βίας, χειρισμού, τρομοκρατίας και ομοφοβίας τον σημάδεψε βαθιά.

“Επειδή έμαθα ότι κάποιοι νέοι συνάδελφοι θα ήθελαν να μιλήσουν για τα τραύματα που τους έχει προκαλέσει ένας άλλος μεγαλόσχημος ‘δάσκαλος-πατερούλης’ αλλά διστάζουν θα μιλήσω εγώ! Κύριε Λιβαθινέ, ήμουν μαθητής σας για τέσσερα χρόνια και σας υπηρέτησα πιστά και για άλλα τέσσερα ως απόφοιτος στην πειραματική σκηνή του Εθνικού μας Θεάτρου! Ήσασταν χυδαίος, προσβλητικός, ακρωτηριαστικός, ευνουχιστικός, ταπεινωτικός και απόλυτα χειριστικός! Βέβαια όλα αυτά καλυμμένα πίσω από έναν μανδύα ψεύτικης ευγένειας και δήθεν ήθους!”, ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.

Content retrieved from: https://www.thetoc.gr/politismos/article/paraitithike-kai-o-stathis-libathinos-apo-to-ethniko-theatro—salos-me-tis-kataggelies-spoudaston-se-baros-tou/.