Επικαιρότητα

Πανεπιστημιακοί προς Μητσοτάκη: Σώστε τα Πανεπιστήμια – Μέτρα στα ΑΕΙ με κάρτες εισόδου και security

“Το ελληνικό πανεπιστήμιο ασφυκτιά”. Με τη φράση αυτή δέκα πανεπιστημιακοί ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε να μην εμφανιστούν ξανά άθλιότητες όμοιες με εκείνες της τραμπούκικης επίθεσης κατά του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ.

Στην επιστολή τους, οι δέκα καθηγητές πανεπιστημίων της χώρας, αναφέρουν: “Έχει φτάσει στο σημείο που είτε πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την ουσιαστική του αναβάθμιση, είτε θα περάσει πλέον οριστικά στο φάσμα της λήθης και της οριστικής αποσύνθεσης” και ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο οποίος σήμερα θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων και την πολτική ηγεσία των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη.

Η επιστολή των πανεπιστημιακών

“Απευθύνουμε έκκληση στον Έλληνα Πρωθυπουργό να ηγηθεί μιας νέας μεγάλης μεταρρυθμιστικής διαδικασίας που θα δίνει την ευκαιρία στον Πανεπιστημιακό Καθηγητή να οικοδομήσει την ακαδημαϊκή συμβολή του του με όρους αριστείας, δημοκρατίας, αξιοκρατίας και ασφάλειας σε ένα Πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα, ανοικτό σε προκλήσεις του μέλλοντος και στις απαιτήσεις της κοινωνίας”, λένε χαρακτηριστικά. Αναλυτικότερα η επιστολή αναφέρει:

“Οι εικόνες ντροπής με τη διαπόμπευση του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον βανδαλισμό της πρυτανείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έρχονται δυστυχώς να προστεθούν σε μια μακρά λίστα εικόνων και πράξεων που πλήττουν τη Δημοκρατία, τους θεσμούς και το Σύνταγμα. Κανείς δεν μπορεί να δηλώνει έκπληκτος.

Η πρώτη επισήμανση, που κινδυνεύει να χαθεί μέσα στη σφοδρότητα της αντίδρασης όλων μας εμπρός στις σοκαριστικές εικόνες από το ΟΠΑ και το ΕΜΠ, αφορά κάτι που πολλοί από εμάς ζητάμε από χρόνια, αλλά δυστυχώς δεν πραγματοποιείται: τη φύλαξη του πανεπιστημιακού χώρου και τη διαφύλαξη της ακαδημαϊκής ζωής και λειτουργίας. Ακούγεται απλό, παρόλα αυτά παραμένει ανεκπλήρωτο.Οι υπογράφοντες έχουμε τη διεθνή εμπειρία και γνώση που μας επιτρέπει αλλά και μας υποχρεώνει να τολμήσουμε να τοποθετηθούμε ευθέως: Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο διαθέτει θύλακες, τμήματα και συναδέλφους εξαιρετικού επιπέδου – άλλωστε οι άριστοι φοιτητές μας συνεχίζουν ως άριστοι σε κορυφαία ιδρύματα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, διαθέτοντας αξιοζήλευτα εφόδια και υπόβαθρο. Αλλά παράλληλα ασφυκτιά, έχοντας φτάσει στο σημείο που είτε πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την ουσιαστική αναβάθμιση του είτε θα περάσει πλέον οριστικά από το Δαντικό μεσοστράτι των μεγάλων αποφάσεων στο φάσμα της λήθης και της οριστικής αποσύνθεσης.Αν το Ελληνικό Πανεπιστήμιο δεν δυναμώσει σε ουσία και διαδικασίες, αν δεν του προσφερθεί η δυνατότητα του αυτοδιοίκητου, ώστε να αναπτύξει μηχανισμούς εξωστρέφειας, αν συνεχίσει η εσωτερική αποδόμηση του από τα πολιτικά άκρα, τότε το πανεπιστήμιο θα απέχει από τον φυσικό του ρόλο, που θα έπρεπε να είναι η καλλιέργεια της πραγματικής και ουσιαστικής αριστείας, με διασφαλισμένη την ανεξαρτησία των απόψεων και της έρευνας, δηλαδή της ουσίας της ακαδημαϊκής ελευθερίας.Αυτή τη στιγμή το Ελληνικό Πανεπιστήμιο προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στη μετριότητα που μας επιβάλλει ο εναγκαλισμός, που ο εκάστοτε υπουργός, ανεξαρτήτως κόμματος και ιδεολογικής τάσης, επιθυμεί να εφαρμόσει ευθύς μόλις αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας, και στην έλλειψη τόλμης και οράματος όσων διαμορφώνουν τις συνθήκες λειτουργίας του.Απευθύνουμε έκκληση στον Έλληνα Πρωθυπουργό να ηγηθεί μιας νέας μεγάλης μεταρρυθμιστικής διαδικασίας που θα δίνει την ευκαιρία στον Πανεπιστημιακό Καθηγητή να οικοδομήσει την ακαδημαϊκή συμβολή του του με όρους αριστείας, δημοκρατίας, αξιοκρατίας και ασφάλειας σε ένα Πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα, ανοικτό σε προκλήσεις του μέλλοντος και στις απαιτήσεις της κοινωνίας. Ας ακούσει ο Πρωθυπουργός τους Πανεπιστημιακούς των αμφιθεάτρων που έχουν –οι περισσότεροι– και τη διεθνή εμπειρία αλλά και τις προτάσεις για την αναδόμηση του Ελληνικού Πανεπιστημίου. Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο πρέπει και μπορεί να διεκδικήσει καλύτερο μέλλον”.Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη και μέτρα στα πανεπιστήμια με κάρτες εισόδου

Στο ταρπέζι βρίσκονται μέτρα για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στα πανεπιστήμια, καθώς το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πρυτάνεις και την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη. Παράλληλα, σήμερα θα πραγματοποιηθεί και έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων.

Ανάμεσα στα μέτρα που έχουν τεθεί προς συζήτηση είναι η επιβολή της εισόδου με κάρτα, μέτρο που είχε συζητηθεί και στο παρελθόν και είχε συγκεντρώσει έντονες αντιδράσεις από μερίδα φοιτητών. Επίσης, στο τραπέζι είναι και η τοποθέτηση υπαλλήλων των πανεπιστημών στις εισόδους επιφορτισμένους με την ασφάλεια των κτηρίων και της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Content retrieved from: https://www.thetoc.gr/koinwnia/article/panepistimiakoi-pros-mitsotaki-soste-ta-panepistimia—metra-sta-aei-me-kartes-eisodou-kai-security/.

Μετάβαση στο περιεχόμενο