Επικαιρότητα

Παιχνίδια με πρόωρες εκλογές- Oλοι λένε Μάιο, η κυβέρνηση Οκτώβριο

Είναι ένα από τα «παράδοξα» της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου που διανύουμε. Ο πρωθυπουργός και οι βασικοί υπουργοί διαβεβαιώνουν σε όλους του τόνους και σε κάθε ευκαιρία, ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στο τέλος της 4ετίας, το σενάριο επιβεβαιώνουν και οι συνεργάτες τους στις κατ ιδίαν και εμπιστευτικές συζητήσεις τους με τους δημοσιογράφους, αλλά όλοι προετοιμάζονται για εκλογές μέσα στην Άνοιξη.

Και η αλήθεια είναι, ότι εκτός του ότι οι εκλογές, όπως και ο ανασχηματισμός, δεν προαναγγέλλονται, πολλές από τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα δείχνουν ότι διατηρεί πάντα στην φαρέτρα του, το όπλο του εκλογικού αιφνιδιασμού. Γι αυτό και τα κομματικά επιτελεία λειτουργούν με ορίζοντα τις εκλογές την Άνοιξη. Ενδεχομένως λίγο πριν τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Χωρίς φυσικά κανείς να αποκλείει το ενδεχόμενο των ταυτόχρονων εκλογών για την Βουλή, την Ευρωβουλή, τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές, στις 26 Μαΐου.

Τελευταίο παράδειγμα για το ενδεχόμενο κρυφό σχέδιο Τσίπρα, η ανακίνηση εκ μέρους της δικαιοσύνης της υπόθεσης των δανείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με την άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον των υπευθύνων οικονομικών των δυο κομμάτων και εναντίον δεκάδων τραπεζικών υπαλλήλων. Μια υπόθεση που είχε αρχικά μπει στο αρχείο και επανήλθε στην ημερήσια διάταξη, μετά από εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου.

Με δεδομένη την επιρροή των κυβερνητικών στελεχών στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, λίγοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η ξαφνική κατάληξη της έρευνας δεν σχετίζεται με τις προεκλογικές επιδιώξεις του Αλέξη Τσίπρα. Και πολλοί αντίθετα θεωρούν δεδομένο, ότι στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, το χαρτί που θα παίξει δυνατά ο πρωθυπουργός, θα είναι αυτό της σκανδαλολογίας. Ή στη γλώσσα της κυβερνητικής προπαγάνδας, το θέμα της διαφθοράς και της διαπλοκής των παλαιών κομμάτων. Ενώ ακόμα εκκρεμούν οι τελικές κινήσεις της Δικαιοσύνης στην υπόθεση της Novartis, όπου είναι κατηγορούμενοι οι μισοί πολιτικοί αντίπαλοι του κυβερνώντος κόμματος.

Το βασικό επιχείρημα όμως των στελεχών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που έχουν ήδη σηκώσει τα μανίκια και ολοκληρώνουν τον εκλογικό τους σχεδιασμό, είναι πως με δεδομένες τις δημοσκοπήσεις και την μεγάλη διαφορά που καταγράφεται υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς πως ο Αλέξης Τσίπρας θα ρισκάρει μια μεγάλη εκλογική ήττα, λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές. Θεωρούν δηλαδή ότι μια πιθανολογούμενη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα οδηγήσει σε μια στρατηγική ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις εθνικές κάλπες του Φθινοπώρου, και συνεπώς ο πρωθυπουργός θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να το αποτρέψει. Δηλαδή πρόωρες εκλογές…

Παρά ταύτα υπάρχει και ο αντίλογος. Πηγές κοντά στον Αλέξη Τσίπρα επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι τελικά η διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα στις ευρωκάλπες, θα περιοριστεί στις 2 με 3 ποσοστιαίες μονάδες και ότι το αποτέλεσμα θα είναι μια τέτοια έκπληξη, που θα μεταφέρει το πρόβλημα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Πόσο μάλλον που η προσδοκία θα είναι για συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και μια μικρή διαφορά θα προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στο γαλάζιο στρατόπεδο. Η ανατροπή θα επιτρέψει έτσι στον ΣΥΡΙΖΑ να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να επιδιώξει μια ρελάνς για τις εκλογές του Φθινοπώρου.

Σε κάθε περίπτωση τα εκλογικά επιτελεία είναι ήδη σε κατάσταση επιφυλακής και η εικόνα δεν θα ξεκαθαρίσει παρά μόνο στις αρχές Μαΐου. Αφού ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται από την προκήρυξη των εκλογών μέχρι την ψηφοφορία, είναι 22 ημέρες.

Source:iefimerida
Μετάβαση στο περιεχόμενο