Επικαιρότητα

Η ώρα της αλήθειας: Βελούδινο διαζύγιο, ολική ρήξη ή κυβίστηση;

Στις 10.30 το πρωί ο Πάνος Καμμένος αναμένεται να περάσει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό. Το πολυαναμενόμενο ραντεβού, για την επίσπευση του οποίου μεσολάβησε ιδιαίτερο έντονο παρασκήνιο, αναμένεται να κρίνει και το μέλλον της συγκυβέρνησης.

Τρία είναι τα βασικά σενάρια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει ένα βελούδινο διαζύγιο στις σχέσεις Τσίπρα-Καμμένου με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Ο Πάνος Καμμένος εμμένει στη θέση του για τη συμφωνία των Πρεσπών, αποχωρεί μαζί με τα στελέχη των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, δεν αποσύρει όμως την εμπιστοσύνης του από αυτήν. Σε αυτό τον σενάριο, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών, όχι όμως σε πιθανή ψηφοφορία για πρόταση εμπιστοσύνης.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει επίσης διαζύγιο ανάμεσα στους δύο εταίρους, όχι όμως βελούδινο αλλά σκληρό. Σε αυτό το σενάριο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποδέχεται τον όρο του Πάνου Καμμένου να αποσυρθούν -ανεξάρτητα από το εάν το επιθυμούν- όλα οι υπουργοί των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, ούτε εκείνον που αφορά να μην συμπεριληφθούν στελέχη των ΑΝΕΛ σε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα ο κ. Καμμένος να αποσύρει ή να μην δηλώσει ευθαρσώς, όπως ζήτησε ο κ. Τσίπρας στην πρόσφατη συνέντευξή του στο OPEN και την Έλλη Στάη, την στήριξή του στην κυβέρνηση. Συνακόλουθα ο κ. Τσίπρας προχωράει σε ψήφο εμπιστοσύνης κάτι που πιθανότατα θα οδηγήσει σε εξαύλωση την ΚΟ των ΑΝΕΛ, καθώς οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κώστας Ζουράρις, Έλενα Κουντουρά και ίσως και ο Βασίλης Κόκκαλης θα παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης.

To τρίτο σενάριο, που μοιάζει αυτή τη στιγμή και το πιο απίθανο, είναι εκείνο της ολικής κυβίστησης Καμμένου, δηλαδή της αποχώρησης μόνο από του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση χωρίς απόσυρση όμως της εμπιστοσύνης προς αυτήν και της μη θέσης από αυτόν θέματος κομματικής πειθαρχίας στην ψήφο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το συγκεκριμένο σενάριο συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση οι πολιτικές εξελίξεις τη σημερινή ημέρα αναμένεται να είναι ραγδαίες, καθώς μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό ο Πάνος Καμμένος αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 12.30 σε κεντρικό ξενοδοχείο προκειμένου να εξηγήσει τη στάση που τελικώς θα κρατήσει.

Τέλος, οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο -είτε δηλαδή προηγηθεί είτε όχι ψήφος εμπιστοσύνης- το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών θα έρθει άμεσα στη Βουλή, με την κοινοποίηση δηλαδή των σχετικών αλλαγών του συντάγματος της γειτονικής χώρας στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Source:thetoc
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *