Επικαιρότητα

Ολιγοήμερη “ανακωχή” λόγω της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα

H επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι… ανέβαλε, τουλάχιστον για λίγες ημέρες, την τροχιά διαζυγίου που διαγράφεται στην πολιτική συμβίωση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου. Υπό την πίεση της ανάγκης να δοθεί μια εικόνα στιβαρής κυβερνητικής ενότητας ενόψει της επίσκεψης αυτής, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας συμφώνησαν να συναντηθούν για να αποφασίσουν την πορεία της συγκυβέρνησης όχι την Τετάρτη όπως αναμενόταν αλλά την Παρασκευή. Την ίδια στιγμή, όπως ο Πάνος Καμμένος ανέβαλε για την ίδια ημέρα την τηλεοπτική συνέντευξή του στο Star, προκειμένου αυτή να γίνει μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα παραπάνω συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας των δύο ανδρών, ενώ οι ίδιες πληροφορίες εμφάνιζαν το Μαξίμου ιδιαίτερα ενοχλημένο για την απόφαση Καμμένου να παραχωρήσει συνέντευξη την ίδια ημέρα με την προγραμματισμένη και πολυαναμενόμενη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο κεντρικό δελτίο του OPEN και την Έλλη Στάη. Η αναβολή της συνέντευξης του υπουργού Άμυνας έγινε μετά την επικοινωνία με τον πρωθυπουργό.

Η ώρα της κρίσης για τους ΑΝΕΛ

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ αναμένεται να μετρήσει σήμερα τις πολιτικές του δυνάμεις εντός του κόμματός του. Η μέρα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς το πρωί συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, για να καθορίσει τα επόμενα της βήματα, αλλά και για να ξεκαθαριστεί ποιοι τελικώς θα είναι οι συνοδοιπόροι του κ. Καμμένου στη σκληρή γραμμή που έχει εξαγγείλει ότι θα ακολουθήσει για τη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την αποχώρηση από την κυβέρνηση και ποιοι όχι…

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος «με απόφαση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου συγκαλείται την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019, στις 10:00, η Κοινοβουλευτική Ομάδα και στις 11:00 η Εκτελεστική Επιτροπή των Ανεξάρτητων Ελλήνων στα γραφεία του Κινήματος στη Βουλή».

Πάντως σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής, από τους 6 βουλευτές που διαθέτει ο Πάνος Καμμένος, υπέρ της γραμμής του υπουργού Άμυνας φαίνεται να έχουν ταχθεί δύο βουλευτές: ο Κώστας Κατσίκης και η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά. Χθες, την πρόθεσή της να μην συμμετάσχει στη συνεδρίαση γνωστοποίησε η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Σε δήλωσή της υποστήριξε ότι δεν ενημερώθηκε εγκαίρως για τη συνεδρίαση του κόμματος και πρόσθεσε πως «όταν προσκλήθηκα τηλεφωνικά δεν μου γνωστοποιήθηκε η ατζέντα και συνεπώς δεν θα έχω την δυνατότητα να συνεισφέρω θετικά». «Εκτιμώ ότι δεν έχουν προκύψει νέα δεδομένα που να επιτρέπουν την λήψη αποφάσεων και επίσης, θα βρίσκομαι στην επαρχία» συνέχισε.

Αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, που έχει φέρει αναταράξεις στην κυβερνητική συμμαχία, η ίδια τονίζει ότι «είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης στη γείτονα χώρα, να έρθει το τελικό εγκεκριμένο κείμενο, να δοθεί για μελέτη και να καταθέσουν όλοι με ψυχραιμία, υπευθυνότητα και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον τις απόψεις τους θεσμικά και δημοκρατικά στα αρμόδια όργανα των Κομμάτων, στη Βουλή και στην Κοινωνία».

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα παραδώσει την έδρα του. Υπενθυμίζεται ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο πρώτος επιλαχών είναι ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος ως γνωστόν έχει επίσης αποστασιοποιηθεί από τους ΑΝΕΛ.

Ανοιχτό παραμένει ακόμη το τι θα κάνουν η Έλενα Κουντουρά, ο Βασίλης Κόκκαλης και ο Κώστας Ζουράρης, εάν δηλαδή θα ακολουθήσουν τον Πάνο Καμμένο ή θα συνταθούν με την κυβέρνηση.

Τι θα κάνει το Ποτάμι;

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού. Το κόμμα εμφανίζεται κατακερματισμένο όσον αφορά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ χθες με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι υποστηρίζει την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν θα δώσει όμως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση:

“Το Ποτάμι στηρίζει την κυβέρνηση; Όχι. Το Ποτάμι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Είμαστε στην αντιπολίτευση και αυτό δεν αλλάζει […] Το Ποτάμι στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών; Ναι. Το Ποτάμι από την ίδρυση του – το 2014 – έχει ταχθεί υπέρ της σύνθετης ονομασίας της πΓΔΜ με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του”.

Source:thetoc
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *