Αν μη τι άλλο, η πιο ενδιαφέρουσα νέα είσοδος στο υπουργικό σχήμα είναι αυτή του Γεράσιμου Θωμά, του νέου υφυπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων. Ο κ. Θωμάς είναι εν ενεργεία αναπληρωτής διευθυντής της DG Energy, της γενικής διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν και πρόεδρος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων και θα αναλάβει, μαζί με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, την «ηλεκτρική» εκκρεμότητα της ΔΕΗ.

Επίσης, ενδιαφέρουσα είσοδος είναι αυτή του Γιώργου Ζαβού, έμπειρου νομικού, ως υφυπουργού Οικονομικών για θέματα χρηματοπιστωτικού τομέα. Ο κ. Ζαβός θα χειριστεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων, αλλά και την προώθηση του σχεδίου του ΤΧΣ και της ΤτΕ για τη διαχείριση αυτών που πρέπει να περάσει από την εξαντλητική «βάσανο» της Κομισιόν, κάτι που περιλαμβάνει και σύνθετες νομικές διαδικασίες. 

Από τον ακαδημαϊκό χώρο προέρχεται ο Κυριάκος Πιερρακάκης που θα αναλάβει το νέο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που συστήνεται, έχοντας στο πλευρό του με την ιδιότητα του υφυπουργού, εκτός του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Γεωργαντά, τον Γρηγόρη Ζαρειφόπουλο, ο οποίος προέρχεται από την Google Ελλάδος.

Με σημαντικές αρμοδιότητες θα είναι επιφορτισμένος ο υφυπουργός, αρμόδιος για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, Γιάννης Τσακίρης, ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα επιχειρηματικών συμμετοχών, με πλούσια πείρα στον ιδιωτικό τομέα, ενώ από το 2006 είναι και στέλεχος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

Στο υπουργείο Εργασίας, κρίσιμος θα είναι ο ρόλος της νέας υφυπουργού, Δόμνας Μιχαηλίδου, η οποία προέρχεται από τον ΟΟΣΑ και ήταν εδώ και καιρό σύμβουλος μεταρρυθμίσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που εμπιστεύεται ιδιαίτερα ο νέος πρωθυπουργός, ενώ και η ίδια έχει να επιδείξει ενδιαφέρουσες ακαδημαϊκές περγαμηνές.

Ικανότατο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ο νέος υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Α/ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής, ενώ κρίσιμος θα είναι και ο ρόλος του νέου υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος ήταν στο υπουργείο και ως το τέλος του 2014, έχει θητεύσει ως πρόεδρος του ΕΟΦ και έχει εκπονήσει, εν πολλοίς, και το πρόγραμμα Υγείας της ΝΔ.

Τέλος, η παρακολούθηση όλου του κυβερνητικού έργου θα περνά από δύο πρόσωπα-κλειδιά: από τον Άκη Σκέρτσο, υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, ο οποίος θα εποπτεύει τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού του κυβερνητικού έργου, αλλά και τον διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Γρηγόρη Δημητριάδη.