Επικαιρότητα

Οι στόχοι του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα από το ευρωψηφοδέλτιο

Τον στόχο της ανανέωσης που είχε θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει σήμερα  πράξη με την επίσημη παρουσίαση των 42 υποψηφίων για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Είναι ενδεικτικό πως μόλις 6 από τα 42 στελέχη μετείχαν στο προηγούμενο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο, ενώ συνολικά 13 προέρχονται από την κεντρική πολιτική σκηνή.

Τα υπόλοιπα 29 πρόσωπα που εκπροσωπούν ένα μεγάλο φάσμα της ελληνικής κοινωνίας, με ξεχωριστά χαρακτηριστικά παίρνουν το βάπτισμα του πυρός, σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στην οποία ο πρόεδρος του κόμματος έχει δώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Ιδιαιτέρως σημαντικός είναι ο αριθμός των 17 γυναικών που μετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο.

Η Πειραιώς κινήθηκε μεθοδικά και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα άλλα κόμματα, είχε κλείσει την λίστα με τους υποψηφίους, για την οποία υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από πολλά στελέχη πολιτικά και μη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ένα «ευχάριστο πονοκέφαλο» για τον ποιους τελικά θα συμπεριλάβει. Πρώτος στόχος της ΝΔ ήταν να «παντρέψει» την εμπειρία με τις καινούριες ιδέες που θα φέρουν τα νέα πρόσωπα.

Η δεύτερη κίνηση αφορά την διεύρυνση της εκλογικής βάσης με φόντο τις εθνικές εκλογές, επιλέγοντας στελέχη που δεν προέρχονται από τη βάση του κόμματος αλλά κινούνται στον χώρο του  παραδοσιακού κέντρου. Μία κίνηση που έχει ανάγκη η κεντροδεξιά παράταξη για να αυξήσει ακόμη περεταίρω τα ποσοστά της, από την στιγμή που η συσπείρωση των ψηφοφόρων έχει χτυπήσει «ταβάνι», για να πιάσει τον στόχο της αυτοδυναμίας.

Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου μία από τις «σημαίες» της ΝΔ, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που αφού πέρασε από όλα τα στάδια της ιεραρχίας του κόμματος φτάνοντας μέχρι και την θέση του προέδρου αποφάσισε να αφήσει το ελληνικό κοινοβούλιο και να μετακομίσει στις Βρυξέλλες. Ήταν το πρώτο όνομα που «κλείδωσε» μετά την πρόταση που του έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και την οποία δέχθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη. Ο πρόεδρος της ΝΔ με αυτή την κίνηση έδειξε την κρισιμότητα των ευρωεκλογών, επιλέγοντας να τοποθετήσει στην πρώτη θέσε ένα βαρύ πολιτικό όνομα.

Παράλληλα απέφυγε τα ονόματα «κράχτες» θέλοντας να δημιουργήσει ένα περισσότερο ποιοτικό ευρωψηφοδέλτιο, είναι ενδεικτικό πως μετέχει μόνο η ηθοποιός Πέγκυ Σταθακοπούλου. Μία ακόμη απόφαση του Προέδρου της ΝΔ που έχει προκαλέσει ήδη πολλά θετικά σχόλια είναι η υποψηφιότητα του Στέλιου Κυμπουρόπουλου. Πρόκειται για έναν πραγματικό αγωνιστή της ζωής που παρά τα σοβαρά κινητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει έγινε ο πρώτος αριστούχος μαθητής με αναπηρία παρελαύνοντας σημαιοφόρος με το αμαξίδιό μου. Το 2003 πέρασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και λίγα χρόνια αργότερα αποφοίτησε αριστούχος αποκτώντας στην συνέχεια μεταπτυχιακό τίτλο στην Προαγωγή Ψυχικής Υγείας-Πρόληψη Ψυχιατρικών Διαταραχών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού παρουσιάσει τους 42 υποψηφίους θα στείλει το μήνυμα των ευρωεκλογών που δεν είναι άλλο από μία ευρεία νίκη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Μία επικράτηση μέσα από την οποία ο ελληνικός λαός θα δώσει ξεκάθαρη εντολή για πολιτική αλλαγή. Παράλληλα στην Πειραιώς εκτιμούν πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα καθορίσει την ημερομηνία των εθνικών εκλογών αν αυτές δεν γίνουν νωρίτερα. Στη ΝΔ δεν αποκλείουν την περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας να μην εξαντλήσει τετραετία και τις προκηρύξει μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές στις 26 Μαΐου. Αν ισχύσει κάτι τέτοιο πάντως θα πρέπει να έχει ανακοινωθεί το αργότερο μέχρι τις 4 Μαΐου.

Οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ 

Ευάγγελος – Βασίλειος Μεϊμαράκης

Μιχάλης Αγγελόπουλος

Χιουμεϊρά Αμέτ Ογλού

Γιώργος Αμυράς

Γιάννης Ανδρουλάκης

Τόνια Αράχωβα

Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου

Λευτέρης Βαρουξής

Άγης Βερούτης

Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη

Νίκος Γιαννής

Καλυψώ Γούλα

Κώστας Δέρβος

Τέτα Διαμαντοπούλου

Νικόλαος Δούκας

Παύλος Ελευθεριάδης

Θεόδωρος Ζαγοράκης

Δημήτρης Καιρίδης

Θοδωρής Καλαμπόκης

Μανώλης Κεφαλογιάννης

Γιώργος – Σταύρος Κρεμλής

Στέλιος Κυμπουρόπουλος

Ελισάβετ Κυρίτση

Γεώργιος Κύρτσος

Βασιλική Λαζαράκου

Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς

Αικατερίνη Μάρκου

Μιχάλης Μασουράκης

Μανώλης Μαυρομμάτης

Δημήτρης Μελάς

Βασίλης Μιχαλολιάκος

Αφροδίτη Μπλέτα

Γιώργος Ξηραδάκης

Γιάννης Πάϊδας

Ελένη Παναγιωταρέα

Κλεοπάτρα Σαραντάκου Βογιατζάκη

Μαρία Σπυράκη

Πέγκυ Σταθακοπούλου

Νίκη Τζαβέλλα

Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου

Άκης (Γεράσιμος) Τσελέντης

Βίκυ Φλέσσα

Source:thetoc