Επικαιρότητα

Οι Πρέσπες, οι αγορές, η Αθήνα και οι… εκλογές – Οι «πονοκέφαλοι» Τσίπρα για τους επόμενους μήνες

Μεταξύ Μαρόκου και Βρυξελλών, ο νους του Αλέξη Τσίπρα ταξιδεύει στις Βρυξέλλες. Για την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός ζυγίζει τις καταστάσεις που διαμορφώνονται και αφορούν στην κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή, δεδομένου πως ο χρόνος λιγοστεύει και μετά τις 15 Ιανουαρίου – όταν και θα διεξαχθεί στην πΓΔΜ η τελευταία ψηφοφορία επί της συνταγματικής αναθεώρησης – η μπάλα θα περάσει στο ελληνικό γήπεδο. Οι ζυμώσεις των τελευταίων ημερών και η φημολογία γύρω από τη στάση του Ποταμιού και του Σταύρου Θεοδωράκη έχουν μετριάσει την αρχική αισιοδοξία έως σιγουριά που υπήρχε στην κυβέρνηση για την κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή.

Έτσι, ζητούμενο για τον κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του είναι ο «μαγικός αριθμός 151», όσοι και οι βουλευτές που θα ψηφίσουν την εν λόγω συμφωνία. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν είναι ούτε η προσφυγή στις κάλπες ούτε το τι μέλλει γενέσθαι με τη συμφωνία – η οποία σημειώνεται ότι μπορεί τυπικά να περάσει και με λιγότερες από 151 ψήφους, εάν απέχουν βουλευτές από την ψηφοφορία, καθώς η πλειοψηφία που απαιτείται λογίζεται επί των παρόντων βουλευτών. Θα πρόκειται για μια προσωπική ήττα του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει επενδύσει πολλά σ’ αυτή τη συμφωνία όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό και στις σχέσεις που έχει αναπτύξει με διεθνείς παράγοντες.

Κατά τα λοιπά, σε ό,τι αφορά την οικονομία, η μη περικοπή των συντάξεων έδωσε ανάσα στην κυβέρνηση, η οποία παράλληλα μπόρεσε να τρέξει και τις παροχές για τις οποίες είχε δεσμευτεί στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας. Το κρίσιμο ερώτημα παραμένει εάν και πότε η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει στις αγορές και με ποιους όρους, δεδομένου πως το λεγόμενο «μαξιλάρι» ρευστότητας δεν θα διαρκέσει ες αεί. Ανοιχτό είναι, επίσης, και το ζήτημα του αφορολόγητου και της μείωσης που θα πρέπει να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να συνιστά «υπομονή» σε δηλώσεις του το Σαββατοκύριακο και να εκτιμά ότι υπάρχει περιθώριο για απόφαση αντίστοιχη με αυτή των συντάξεων – δηλαδή, να μην ισχύσει το μέτρο. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση γι’ αυτό δεν πρόκειται να ληφθεί πριν από τα τέλη του 2019, όταν θα υπάρχει σαφής εικόνα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Πράγμα το οποίο σημαίνει πως, πιθανότατα, η ευθύνη για την απόφαση, θετική ή αρνητική, θα περάσει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης, με τον προϋπολογισμό του 2019 τυπικά να κυρώνεται από τη Βουλή την επόμενη Τρίτη.

Ένας από τους… άμεσους πονοκεφάλους, τέλος, του κ. Τσίπρα είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές και η οριστικοποίηση της λίστας των υποψηφίων. Προς το παρόν, το μεγάλο «αγκάθι» για την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο υποψήφιος για το Δήμο Αθηναίων, δεδομένου πως δεν έχει ακόμη βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο και οι Κώστας Μπακογιάννης και Παύλος Γερουλάνος συνεχίζουν να κερδίζουν μέτρα στην προεκλογική κούρσα. Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, δεν έχουν κλείσει σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, με πρώτη και κυριότερη αυτή της Κεντρικής Μακεδονίας, την οποία επισκέπτεται ο πρωθυπουργός την Παρασκευή. Για πολλούς μάλιστα, η ομιλία του στο «Αλεξάνδρειο» ισοδυναμεί με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, αφού η εν λόγω εκδήλωση έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Το ίδιο και το πολιτικό κλίμα και το timing μέσα στο οποίο διεξάγεται.

Source:reader
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *