Μέσα σε κλίμα έντονης εσωστρέφειας με τα στελέχη να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος φέρει την ευθύνη για την βαριά ήττα στις ευρωεκλογές, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του κόμματος στην Κουμουνδούρου.
Ο Αλέξης Τσίπρας κρατώντας χαμηλούς τόνους επέλεξε να μην ανοίξει εσωκομματικά μέτωπα, δέχθηκε την κριτική που υπήρξε από ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τόνισε πως στόχος είναι να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη και στο σύντομο χρονικό διάστημα που απομένει να ανατρέψουν το σε βάρος τους κλίμα. Στο στόχαστρο βρέθηκε η στρατηγική που ακολουθήθηκε προεκλογικά, τα μέτρα εναντίον της μεσαίας τάξης, η λάθος εικόνα που εξέπεμψε το Μαξίμου όσο αφορά την δημοσκοπική διαφορά με τη ΝΔ, αλλά και η αλαζονική συμπεριφορά ορισμένων υπουργών.
Όλοι συνυπεύθυνοι
Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση ο πρωθυπουργός θέλοντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις, εμφανίστηκε ενωτικός και δέχθηκε σχεδόν όλες τις εισηγήσεις των μελών της Π. Γ του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούσαν κυρίως τις αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο αλλά και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων με τις οποίες συνεργάζεται το Μαξίμου. Με αυτή την κίνηση ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να τους καταστήσει όλους συνυπεύθυνους, ώστε σε περίπτωση ήττας στις εθνικές εκλογές που είναι και το πιο πιθανό σενάριο να αναλάβουν όλοι το μερίδιο μιας ενδεχόμενης αποτυχίας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξουν προσθαφαιρέσεις στα πρόσωπα που μετέχουν στο επικοινωνιακό επιτελείο το οποίο δεν θα απηχεί μόνο τις απόψεις του στενού πυρήνα του Μαξίμου αλλά της πλειοψηφίας των συλλογικοτήτων που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Προεδρικοί vs Ομάδας «53»
Μέσα σε αυτό το κλίμα έντονης εσωστρέφειας που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο η αντιπαράθεση μεταξύ των προεδρικών και της ομάδας των «53». Μία κόντρα η οποία ποτέ δεν σταμάτησε αλλά ήταν σε «χειμερία νάρκη» όσο διαρκούσε η προεκλογική περίοδος.
Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης μετά την ατυχή επιλογή της Μυρσίνης Λοΐζου στο ευρωψηφοδέλτιο, μπήκε και πάλι στο στόχαστρο της κριτικής των περισσοτέρων στελεχών. Αυτή την φορά του καταλόγισαν λάθος προβλέψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα. Ωστόσο ο ίδιος απαντώντας στα φίλια πυρά που δέχεται απάντησε «Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να μην γνωρίζει και να υπάρχει κάποιος που τον απομονώνει;».
Στο στόχαστρο επίσης έχουν μπει μια σειρά από κορυφαία στελέχη – για διαφορετικούς λόγους το κάθε ένα – που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό, όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Νίκος Παππάς, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για την οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε απέναντι στα μεσαία στρώματα.
Ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην κριτική για την υπερφορολόγηση φέρεται να απάντησε πως η οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε ήταν αναπόφευκτη από την στιγμή που στόχος της κυβέρνησης ήταν να βγει η χώρα από το μνημόνιο.
Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
Παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις αλλαγές των προσώπων για την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να ορίσει τον νέο πρόεδρο και εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου.
Το ζήτημα συζητήθηκε εκτενώς στην Π. Γ του ΣΥΡΙΖΑ καθώς υπήρξαν ενστάσεις από αρκετά στελέχη για το χρονικό σημείο αλλά και για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το Μαξίμου το συγκεκριμένο θέμα. Στο Μαξίμου ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα από την στιγμή που όταν τα συγκεκριμένα πρόσωπα εγκρίθηκαν από την αρμόδια επιτροπή της βουλή, η κυβέρνηση είχε την λαϊκή νομιμοποίηση.
Με θετική ατζέντα στις εκλογές
Στην Κουμουνδούρου δείχνουν να επιλέγουν να ακολουθήσουν διαφορετική τακτική στον δρόμο προς τις εθνικές κάλπες, καθώς η πόλωση και το τοξικό κλίμα που δημιουργήθηκε στις ευρωεκλογές δεν ωφέλησε τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι τόνοι όπως αποφασίστηκε στην χθεσινή σύσκεψη θα είναι σαφώς πιο χαμηλοί ενώ θα προτάξουν τα πεπραγμένα της κυβερνητική πολιτικής αλλά και οι στόχοι για την επόμενη μέρα.
Βασικοί άξονες του προγράμματος είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης με έμφαση στην παραγωγή και την καινοτομία, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, την ενίσχυση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, το κοινωνικό κράτος και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών. Παράλληλα αποφασίστηκε, η διενέργεια ανοιχτών συνελεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τις επόμενες μέρες και περιοδείες όλου το στελεχιακού δυναμικού του κυβερνώντος κόμματος.
Το «φάντασμα» του Βαρουφάκη
Η άνοδος του κόμματος του Γιάννης Βαρουφάκη έχει δημιουργήσει ένα ακόμη πονοκέφαλο στο Μαξίμου καθώς βλέπουν τον πρώην υπουργό Οικονομικών να «ψαρεύει» ψήφους στην ίδια δεξαμενή με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αντίθεση με το ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη και την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα «Μέρα 25» του Γιάννη Βαρουφάκη ήταν το μόνο που διασώθηκε στις ευρωεκλογές και μέχρι την τελευταία στιγμή πάλευε για την είσοδο του στις ευρωεκλογές.
«Μέχρι τις εκλογές θα γίνει ξεκάθαρο ότι, από την μία, η ψήφος για την σημερινή ηγεσία της ΝΔ είναι ψήφος υπέρ της τελικής Παλινόστησης της πιο σαθρής, επιθετικής και μίζερης ολιγαρχίας ενώ, παράλληλα, σε αυτές τις εθνικές εκλογές η μόνη χαμένη ψήφος είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ» είπε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη τύπου ο Γιάννης Βαρουφάκης. Ο πρώην υπουργός έκοψε κάθε σενάριο συνεργασίας με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και έδειξε να είναι πιο κοντά με την Ζωή Κωνσταντοπούλου.