Σύμφωνα μάλιστα με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, η θέση εξομοιώνεται με αυτές του διπλωματικού, του οικονομικού και του νομικού συμβούλου στο γραφείο του πρωθυπουργού, ενώ ταυτόχρονα ο κ. Διακόπουλος, ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, θα ασκεί καθήκοντα γραμματέα του ΚΥΣΕΑ, το οποίο διατηρεί το ρόλο του ως κυβερνητικό όργανο για την εξωτερική πολιτική και την εθνική άμυνα.
Την ίδια στιγμή, από το Μαξίμου ανακοινώθηκε και η νέα διοικητική πυραμίδα της ΕΥΠ, με καινοτομία τον ορισμό τριών υποδιοικητών. Ο λόγος είναι ο εκσυγχρονισμός της υπηρεσίας και η ικανότητά της να αντιμετωπίσει νέους κινδύνους και απειλές, όπως ο κυβερνοπόλεμος και η διασύνδεση της τρομοκρατικής και εγκληματικής δραστηριότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Νέος διοικητής της ΕΥΠ ορίστηκε ο Παναγιώτης Κοντολέων και υποδιοικητέςοι Βασίλειος Γκρίζης, Διονύσης Μελιτσιώτης και Αναστάσιος Μητσιάλης. Κοινό σημείο στα βιογραφικά τους αποτελεί πως και οι τέσσερις διαθέτουν τεχνοκρατική επάρκεια και έχουν αποδείξει την αξία τους στον επαγγελματικό στίβο, με τον νέο διοικητή της ΕΥΠ ειδικότερα να έχει μακρά εμπειρία και θητεία σε ιδιωτικές εταιρείες στον τομέα της ασφάλειας.
Ποιος είναι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας αντιναύαρχος Διακόπουλος
Ο κ. Διακόπουλος έχει υπηρετήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις από πολλές και διαφορετικές θέσεις. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ, Διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης και Διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Έχει υπηρετήσει επίσης ως Ναυτικός Ακόλουθος στην Άγκυρα, ενώ την τελευταία διετία πριν την αποστρατεία του τον περασμένο Ιανουάριο ήταν Διοικητής της Σχολής Εθνικής Άμυνας. Έχει εκπαιδευτεί στην Ελλάδα και τη Γαλλία και διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο στη δημόσια διοίκηση από το πανεπιστήμιο του Harvard.

Ακολουθώντας την ίδια συλλογιστική, η κυβέρνηση προχωρά στον εκσυγχρονισμό της ΕΥΠ με στόχο να αντιμετωπίσει παραδοσιακές απειλές, αλλά και νέους κινδύνους, όπως ο κυβερνοπόλεμος, αλλά και η διασύνδεση τρομοκρατικής και εγκληματικής δραστηριότητας σε παγκοσμιοποιημένο επίπεδο με γεωπολιτικές προεκτάσεις. Νέος Διοικητής της ΕΥΠ ορίζεται ο κ. Παναγιώτης Κοντολέων, ενώ η εν λόγω υπηρεσία αναδιαρθρώνεται και ενισχύεται με διευρυμένο σχήμα τριών υποδιοικητών που αποτελείται από τους κ. Βασίλειο Γκρίζη, Διονύση Μελιτσιώτη και Αναστάσιο Μητσιάλη.
Εν προκειμένω, για τη διάρθρωση της ηγεσίας της ΕΥΠ υιοθετήθηκε το ίδιο πρότυπο που επελέγη και για τη σύνθεση της κυβέρνησης. Με απλά λόγια, η υπηρεσία ενισχύεται με πρόσωπα που διαθέτουν τεχνοκρατική επάρκεια και έχουν αποδείξει την αξία τους στον επαγγελματικό στίβο ώστε να έχουν κριθεί με όρους αποτελεσματικότητας, απαλλαγμένοι από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που χαρακτήριζαν άλλες εποχές.
Ποιος είναι ο νέος διοικητής της ΕΥΠ
Το πρότυπο αυτό υπηρετεί η επιλογή να τοποθετηθεί ο Παναγιώτης Κοντολέων διοικητής της ΕΥΠ, επιλογή με την οποία επιχειρείται μια τομή στην ιστορία της υπηρεσίας με στόχο την αναμόρφωση της. Πρόκειται για καταξιωμένο στέλεχος με σημαντική καριέρα στον τομέα της ασφάλειας, που τυγχάνει επίσης εκτίμησης και στο εξωτερικό, σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα παραδοσιακά συνεργάζεται. Με την επιλογή αυτή ακολουθείται το επιτυχημένο παράδειγμα μυστικών υπηρεσιών άλλων χωρών στις οποίες επικεφαλής τέθηκαν πρόσωπα που δεν σταδιοδρόμησαν σε αυτές.

Οι τρεις υποδιοικητές της ΕΥΠ
Επιπλέον, η ΕΥΠ ενισχύεται με τρεις υποδιοικητές που διευρύνουν τον οργανωτικό και επιχειρησιακό της ορίζοντα. Ο πρέσβης κ. Αν. Μητσιάλης ο οποίος εκπροσωπούσε από το 2016 τη Νέα Δημοκρατία στο Συμβούλιο Εθνικής Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) θα είναι υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις της Υπηρεσίας. Ο κ. Βασ. Γκρίζης ο οποίος διετέλεσε μεταξύ άλλων για 7 χρόνια Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) θα έχει επιχειρησιακές αρμοδιότητες. Και ο κ. Διον. Μελιτσιώτης ο οποίος είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, θα είναι υπεύθυνος για οργανωτικά ζητήματα.
