Επικαιρότητα

O διπλός κίνδυνος για τον ΣΥΡΙΖΑ και η απόφαση Τσίπρα για νέο κόμμα

Ξορκίζουν τώρα την «Πασοκοποίηση»

Η ήττα της 7ης Ιουλίου μπορεί να μην προκάλεσε έντονες αναταράξεις στην Κουμουνδούρου, αφού το κόμμα κατάφερε να διατηρήσει σχεδόν το ποσοστό που πήρε στις εκλογές του 2015, ωστόσο όλοι χθες στην Κεντρική Επιτροπή συμφώνησαν για την ανάγκη επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαδικασία αυτή δεν είναι καθόλου απλή και αρκετά στελέχη στη συνεδρίαση τόνισαν και τους κινδύνους που υπάρχουν. Σύμφωνα με πληροφορίες στο σχέδιο της Πολιτικής Απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής, που θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες, αναφέρεται πως καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανασυγκρότηση του κόμματος σε συνθήκες αντιπολίτευσης. Ελλοχεύουν δυο κίνδυνοι: Ο ένας είναι η απεμπόληση των ριζοσπαστικών χαρακτηριστικών του κόμματος. Ο άλλος είναι η απομόνωση που λειτουργεί ως καταφύγιο απέναντι στις προκλήσεις που θέτει η κυβερνητική εξουσία. Για να αποφύγει τον διπλό κίνδυνο, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προχωρήσει σε πολιτικό και ιδεολογικό αναστοχασμό, παραμένοντας ταυτόχρονα ένα κόμμα εν κινήσει. Πρέπει να εκφράσει τις κοινωνικές τάσεις που προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές διαδρομές.  Χαρακτηριστικά τονίζεται πως «η Προοδευτική Συμμαχία είναι το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση αυτού του μεγάλους δημοκρατικού αριστερού ριζοσπαστικού κόμματος-παράταξης».

Ειδική αναφορά γίνεται στην Πολιτική Απόφαση και στο ΚΙΝΑΛ, πως δεν ξέφυγε από τη γραμμή Βενιζέλου και συμμετείχε στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, ωστόσο θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρξουν διεργασίες το επόμενο διάστημα στη βάση και τα στελέχη του.

Το χρονοδιάγραμμα για τις αλλαγές στο κόμμα μπήκε χθες από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έδωσε περιθώριο δύο μηνών στο κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο. Μέχρι τον Σεπτέμβριο που θα ξανασυνεδριάσει θα πρέπει να γίνει ένας διάλογος στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει το «restart» στον ΣΥΡΙΖΑ έτσι ώστε με μια άλλη δυναμική να διεκδικήσει και πάλι την εξουσία. Κομβικό χρονικό ορόσημο θα είναι η πραγματοποίηση του Συνεδρίου στις αρχές του 2020.

«Να τολμήσουμε να επιχειρήσουμε να φτιάξουμε το κόμμα μας ξανά από την αρχή. Να μην φοβηθούμε να επανιδρύσουμε το κόμμα μας. Να κάνουμε restart. Να κρατήσουμε τις αξίες μας, τις ιδέες μας, αλλά να μην φοβηθούμε να γίνουμε δέντρο, όχι να παραμείνουμε θάμνος», τόνισε χαρακτηριστικά για πρώτη φορά χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής.

Ουσιαστικά το κόμμα καλείται να μετατραπεί σε έναν σχηματισμό που θα «φιλοξενήσει» ιδέες και πρόσωπα που θα ξεκινούν από την ριζοσπαστική αριστερά και θα φτάνουν μέχρι το δημοκρατικό κέντρο. Το αν θα υπάρξει συμπόρευση δυνάμεων η ενοποίηση είναι κάτι που θα αποφασιστεί στην πορεία.

Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε στον διάλογο και την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας για αύξηση των μελών του κόμματος. Από το 2% που είναι σήμερα στο 10%. Αυτό σημαίνει πως τα 30.000 μέλη πρέπει να αυξηθούν και να φτάσουν περίπου τα 170.000 έως το τέλος του χρόνου, στόχος αρκετά αισιόδοξος και καθόλου εύκολος. Για να υλοποιηθεί αυτό απαιτείται μια πλατιά διαδικασία ανοίγματος και εγγραφής νέων μελών και όλα αυτά θα οδηγήσουν σε ένα καινούργιο οργανωτικό μοντέλο και καταστατικό.

Όσον αφορά τον κίνδυνο «Πασοκοποίησης» του κόμματος αυτό είναι κάτι που ξορκίζουν όλα τα μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι σημαίες μας σήμερα αν θέλουμε να είναι επαναστατικές δεν μπορούν να είναι μόνο κόκκινες, αλλά και πράσινες. Όχι πράσινες που κοιτάνε στο χθες. Όχι πράσινες από το χρώμα του ΠΑΣΟΚ. Κανένας δεν θέλει το ΠΑΣΟΚ, ούτε και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ  που ονομάστηκε αλλιώς δεν θέλει το ΠΑΣΟΚ. Αλλά πράσινες από το χρώμα της οικολογίας, που είναι το αύριο της Αριστεράς», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας προκαλώντας τα χαμόγελα των συντρόφων του προς τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον Αντώνη Κοτσακά που κάθονταν δίπλα – δίπλα στην Κεντρική Επιτροπή.

Στο πλαίσιο της ανασύστασης του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικά στη νέα γενιά. Το κόμμα πέτυχε ιδιαιτέρως υψηλά ποσοστά στις ηλικίες από 17-34, ωστόσο ούτε στα πανεπιστήμια, αλλά ούτε η οργάνωση των νεολαίων έχει καταφέρει να αποκτήσει ισχυρό αποτύπωμα και εκπροσώπηση μέσα στην κοινωνία. Ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε λέγοντας πως «θέλουμε ένα κόμμα που θα αποτελεί τον κύριο εκφραστή της προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας», συμπληρώνοντας πως πρέπει να είναι λαϊκό, μαζικό, δημοκρατικό, σύγχρονο με ισχυρή ταυτότητα.

Αύριο θα συνεδριάσει υπό τον Αλέξη Τσίπρα το συντονιστικό της προοδευτικής Συμμαχίας,  ενώ την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη σύγκληση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας.

Source:newpost
Μετάβαση στο περιεχόμενο