Επικαιρότητα

Ο χαμηλός πήχης για τα «κόκκινα» δάνεια, η μεσαία τάξη και το βαρύ «ευρωπαϊκό εξάμηνο»

Η δυσκολία ανεύρεσης χρυσής τομής για τα «κόκκινα» δάνεια, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί και νέα τηλεδιάσκεψη με στόχο να μικρύνει η απόσταση. Οι Βρυξέλλες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η κυβέρνηση για λόγους προεκλογικούς επιχειρεί να διευρύνει τη βάση των δανειοληπτών για προεκλογικούς λόγους, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές συνέπειες.

«Το νέο πλαίσιο θα κοστίσει στον προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ φέτος που έχουν προϋπολογιστεί και 200 εκατ. ευρώ του χρόνου, φθάνοντας συνολικά τα 800 εκατ. ευρώ έως το 2022 και τα 4,5-5 δις σε βάθος χρόνου» προειδοποίησε ο επικεφαλής της ομάδας των θεσμών, Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας στο συνέδριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής – ΙΟΒΕ για το «ευρωπαϊκό εξάμηνο», στην Αθήνα, όπου εξέφρασε πολλές επιφυλάξεις για τους όρους που προτείνει η κυβέρνηση.

Ψαλίδισμα

Σε κάθε περίπτωση, το όποιο νομοσχέδιο έρθει στη Βουλή -πιθανόν την Παρασκευή – και κυρίως το τελικό που θα ψηφιστεί, γιατί αναμένεται να υπάρξουν διορθώσεις -θα απέχει αρκετά από τις αρχικές φιλόδοξες προτάσεις της κυβέρνησης που στόχο είχαν μια επίθεση φιλίας, όχι μόνο στους φτωχούς που έχουν επιτακτική ανάγκη, αλλά και στη μεσαία τάξη. Για παράδειγμα προβλεπόταν ένας δανειολήπτης να μπορεί να έχει καταθέσεις που φτάνουν στο 50% του ποσού που χρωστάει. Δηλαδή, κάποιος με οφειλή 130.000€ που δεν πληρώνει το δάνειο του, θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στην ευνοϊκή ρύθμιση ακόμη και αν έχει καταθέσεις 65.000€. Μια τέτοια πρόβλεψη θεωρήθηκε από τους δανειστές ότι ευνοεί τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και απορρίφθηκε μαζί με αρκετές άλλες.

Η μεσαία τάξη

Η κυβέρνηση αν αποδεχθεί στο σύνολο τους τις απαιτήσεις των δανειστών, κουνάει το μαντήλι του αποχαιρετισμού στη μεσαία τάξη, την οποία ήθελε να προσεγγίσει ο ΣΥΡΙΖΑ καθ’ οδόν για τις κάλπες και γι’ αυτό αντιστέκεται. Με την επιδοματική πολιτική που ακολουθεί προσεγγίζει κυρίως τα λαϊκά εκλογικά ακροατήρια, τα οποία ήδη έχει κερδίσει.

Το κλείσιμο ματιού στη μεσαία τάξη είναι κρίσιμο για τη μείωση της ψαλίδας στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου στην οποία προσδοκά ο ΣΥΡΙΖΑ για να μειώσει την ψαλίδα με τη ΝΔ και να πάει σε εθνικές εκλογές τον Ιούνιο -σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο που διακινείται από το κυβερνητικό στρατόπεδο- ή να συνεχίσει με λιγότερη πίεση μέχρι τον Οκτώβριο.

Αντίθετα η ΝΔ έχει στρατηγική στόχευση στους συνεπείς δανειολήπτες. Αυτούς που ενώ φτύνουν αίμα για να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους μένουν εκτός των ευνοϊκών ρυθμίσεων. Μία από τις προτάσεις της ΝΔ είναι η μείωση των επιτοκίων.

Μονομερής ενέργεια εκ μέρους της κυβέρνησης πάντως θα πρέπει να αποκλειστεί, αφού χωρίς συμφωνία δεν θα δοθεί το πράσινο φως από το Eurogroup για την εκταμίευση των 970 εκατ.€ από την επιστροφή κερδών που προέρχονται από τα ελληνικά ομόλογα. Δεν μόνο είναι ότι το ποσό που θα πάει στην αποπληρωμή του χρέους όπως επισήμανε ο κ.Κοστέλο. Είναι και το αρνητικό μήνυμα που θα εκπέμψει η χώρα στις αγορές σε μια στιγμή που και το Brexit προκαλεί αναταράξεις, ακολουθούν ευρωεκλογές και η ΕΕ δεν θέλει να έχει και έναν ελληνικό πονοκέφαλο.

«Ευρωπαϊκό εξάμηνο»

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της και άλλους σκοπέλους μέχρι τις κάλπες της 26ης Μαΐου. Ένας κρίσιμος σταθμός είναι η διαδικασία του «ευρωπαϊκού εξαμήνου», στον οποίο εστιάζει το συνέδριο της Κομισιόν στο οποίο μίλησε ο Ντέκλαν Κοστέλο. Πρόκειται για τον έλεγχο των Βρυξελλών στον οποίο υπόκεινται όλες οι χώρες της ευρωζώνης. Η Ελλάδα βέβαια έχει παράλληλα και την «ενισχυμένη επιτήρηση» μετά την έξοδο από τα μνημόνια που δεν είναι ακριβώς έξοδος, αλλά ένας προθάλαμος, αφού τα περιθώρια ελιγμών έχουν αυξηθεί αλλά συνεχίζουν να είναι περιορισμένα όπως φάνηκε ξεκάθαρα και από τις 120 δόσεις.

Ο δημοσιονομικός κίνδυνος των αναδρομικών

Στο πλαίσιο του «ευρωπαϊκού εξαμήνου» έως τον Μάιο η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει δύο επίμαχα κείμενα τα οποία θα πρέπει να πάρουν το πράσινο φως της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου.

Το ένα αφορά ένα σχέδιο Προϋπολογισμού για τα έτη 2020 – 2023, στο οποίο μεταξύ άλλων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν για παράδειγμα από την επιστροφή των αναδρομικών από διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου που κρίνονται αντισυνταγματικές. Στοιχίζουν κάποια δις που δεν είχαν προϋπολογιστεί. Στον συγκεκριμένο προϋπολογισμό προβλέπονται και δεσμευτικά όρια δαπανών για τα δύο πρώτα έτη που θα έπρεπε να επηρεάσουν και τα προεκλογικά ταξίματα του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα θα έπρεπε να περιγράφεται και το τι θα πράξει η κυβέρνηση με τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.600€ από την 1/1/2020, το οποίο ήδη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι δεν θα εφαρμοστεί. Βέβαια οι περισσότερες πιθανότητες είναι να χάσει τις εκλογές και όλες αυτές οι καυτές πατάτες να περάσουν στην επόμενη κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το δεύτερο κείμενο θα αφορά το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προχωράει με ρυθμούς χελώνας όπως και ένα σχέδιο ανάπτυξης η οποία παραμένει γράμμα κενό.

Με σκωτσέζικο ντους θα μοιάζει για τον ΣΥΡΙΖΑ ο δρόμος προς τις εκλογές. Την ώρα της κάλπης θα φανούν τα κέρδη και οι ζημίες.

Source:newpost
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *