Επικαιρότητα

Νέο… “άκυρο” από τη Γερμανία για τις αποζημιώσεις: Το θέμα θεωρείται λήξαν “απαντά” το Βερολίνο στην Αθήνα

Ούτε να συζητήσει για τις γερμανικές αποζημιώσεις δεν έχει σκοπό η Γερμανία όπως προκύπτει από δήλωση εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών μετά τη ρηματική διακοίνωση της Αθήνας, με την οποία η Ελλάδα ζητά αποζημιώσεις και επανορθώσεις για ζημίες που υπέστη η χώρα και οι πολίτες της κατά τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Περισσότερα από 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και περισσότερα από 25 χρόνια μετά την συνθήκη 4+2 (για την εθνική κυριαρχία της επανενωμένης Γερμανίας), το ζήτημα των επανορθώσεων θεωρείται λήξαν τόσο από νομικής όσο και από πολιτικής απόψεως», δήλωσε την Τετάρτη (05.06.2019) εκπρόσωποςτου γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Χθες, με εντολή της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Σίας Αναγνωστοπούλου, ο Έλληνας πρέσβης στο Βερολίνο επέδωσε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ρηματική διακοίνωση, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση καλεί τη γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ελλάδα χαρακτηρίζει το θέμα «ζήτημα ηθικό και υλικό», αλλά η απάντηση της Γερμανίας είναι πως η αξίωση για γερμανικές αποζημιώσεις έχει… τελειώσει «από νομικής και πολιτικής απόψεως».

«Χολή» του γερμανικού Τύπου για τις αποζημιώσεις

Η ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας για τις γερμανικές αποζημιώσεις ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα στον γερμανικό τύπο.

Χαρακτηριστική η αναφορά του ARD, σύμφωνα με το οποίο «για ζημιές από παγκόσμιους πολέμους η Αθήνα θέλει αποζημιώσεις από το Βερολίνο. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να διαπραγματευτεί την καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία για τις καταστροφές των δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Τη λήξη της βοήθειας από την ΕΕ ο κ. Τσίπρας τη θεωρεί ως ένα καλό χρονικό σημείο για τις απαιτήσεις αυτές».

Ανάλογη και η τοποθέτηση της Bild με τίτλο «Οι Έλληνες θέλουν από εμάς 377 δισ. ευρώ!». «Η ελληνική κυβέρνηση απαιτεί ένα ποσόν ύψους δισεκατομμυρίων από τη Γερμανία! Ο Έλληνας πρεσβευτής επέδωσε σχετική ρηματική διακοίνωση στη γερμανική κυβέρνηση. Το ύψος ανέρχεται σε 376 δισ. ευρώ, εκτός τούτου η Αθήνα ζητά την επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών!», γράφει η εφημερίδα.

«Η Ελλάδα με τη λεγόμενη διπλωματική ρηματική ζήτησε διαπραγματεύσεις για αποζημιώσεις λόγω καταστροφών που προκλήθηκαν από τη Γερμανία κατά τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό ανακοίνωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη» γράφει το Focus.

«Η Ελλάδα ζήτησε επίσημα από τη Γερμανία να διαπραγματευτεί το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων για καταστροφές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ανάλογη ρηματική διακοίνωση εστάλη στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση», έγραψε η Deutsche Welle.

Source:newsit