Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τις πληροφορίες, αναμένεται να παραδώσει στον κάθε υπουργό από έναν φάκελο με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό για τον τομέα ευθύνης του, ενώ για ορισμένους υπουργούς ο φάκελος θα περιλαμβάνει και νομοθετικές πρωτοβουλίες, μιας και κυβερνητική πρόθεση είναι να ξεκινήσει άμεσα με το κυβερνητικό έργο, από τις 23 Ιουλίου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στον φάκελο των υπουργών θα περιγράφονται λεπτομερώς οι συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν ανά υπουργείο μέχρι το Δεκέμβριο και ο τρόπος της αξιολόγησης κάθε κυβερνητικής δράσης, η οποία θα παρακολουθείται, κατά τις πληροφορίες του Reader.gr, από τη γενική γραμματεία Συντονισμού της κυβέρνησης.

Ακόμα, στους υπουργούς και τους υφυπουργούς θα τεθούν ασυμβίβαστα. Μεταξύ άλλων θα απαγορευθεί η πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού, ενώ απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβαση με το δημόσιο θα έχουν και οι σύζυγοι, όπως και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών. Ακόμα, σε όλο το κυβερνητικό σχήμα -υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς και ειδικούς γραμματείς- θα απαγορευθεί οποιασδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τέλος, οι γενικές γραμματείες των υπουργείων θα μειωθούν από 93 σε 60, ενώ δραστικά μειωμένος θα είναι και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που μπορούν να τοποθετήσουν τα μέλη της κυβέρνησης.