Επικαιρότητα

Μυστηριώδη ραδιοκύματα από τα βάθη του διαστήματος λαμβάνουν οι αστρονόμοι

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι αστρονόμοι, μετά την ανίχνευση μυστηριωδών και σύντομων στη διάρκεια ραδιοκυμάτων, που έρχονται από τα βάθη του διαστήματος.

Η προέλευση των συγκεκριμένων γρήγορων εκλάμψεων ραδιοκυμάτων (Fast Radio Bursts-FRB) είναι προς το παρόν άγνωστη και όπως είναι φυσικό, έχει προκαλέσει πολλές θεωρίες συνωμοσίας, καθώς είναι μόλις η δεύτερη φορά που συμβαίνει στην ανθρώπινη ιστορία.

Κάποιοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι πρόκειται για μηνύματα, που μας έρχονται από εξελιγμένη εξωγήινη ζωή. Κάποιοι άλλοι, υποστηρίζουν πως πρόκειται γιααστροφυσικά φαινόμενα, τα οποία συμβαίνουν δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά έξω από τον γαλαξία μας –Milky Way- όπως για παράδειγμα οι μαύρες τρύπες ή τα πολύ πυκνά άστρα νετρονίου, που ενώνονται μεταξύ τους.

Ο καθηγητής Avi Loeb πάντως, από το κέντρο αστροφυσικής Ηarvard-Smithsonian, επιμένει πως πρόκειται για ενδείξεις προχωρημένης εξωγήινης τεχνολογίας.

Πώς προέκυψε η νέα αυτή ανακάλυψη

Το καναδικό τηλεσκόπιο στην κοιλάδα Οκανάγκαν της Βρετανικής Κολομβίας, το οποίο αποτελείται από τέσσερις ημικυλινδρικές κεραίες μήκους 100 μέτρων η κάθε μία, εντόπισε την επαναλαμβανόμενη FRB αρχικά το καλοκαίρι του 2018, ενώ τις επόμενες εβδομάδες ακολούθησαν πρόσθετες εκλάμψεις ραδιοκυμάτων, συνολικά 13 σε αριθμό.

Μέχρι σήμερα έχουν ανιχνευθεί πάνω από 60 FRB (η πρώτη παρατήρησή τους έγινε το 2007), αλλά επαναλαμβανόμενες από την ίδια πηγή μόνο άλλη μια φορά, το 2012, από το μεγάλο ραδιοτηλεσκόπιο Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο. Η πηγή προέλευσης της ήταν μάλλον ένας γαλαξίας σε απόσταση 2,5 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.

Η νέα καναδική ανακάλυψη παρουσιάστηκε με δύο δημοσιεύσεις στο περιοδικό «Nature», ενώ σχετική ανακοίνωση έγινε και στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Σιάτλ.

Όπως είπαν οι αστρονόμοι, η ανακάλυψη μιας δεύτερης επαναλαμβανόμενης FRB δείχνει ότι το φαινόμενο δεν είναι τελικά τόσο σπάνιο στο σύμπαν, συνεπώς και άλλες τέτοιες εκλάμψεις ραδιοκυμάτων πιθανώς θα ανιχνευθούν στο μέλλον.

Source:star
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *