Επικαιρότητα

Μυστική συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου μια μέρα πριν την “ιερή συμφωνία”

Με «χειρουργικές» κινήσεις- προκειμένου να μην υπάρξουν νέες εντάσεις και αναταραχές στους κόλπους της εκκλησίας- αναμένεται η κυβέρνηση να διαμορφώσει το σχέδιο νόμου το οποίο θα ορίζει τις σχέσεις της Πολιτείας και εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, δηλαδή για την εκκλησιαστική περιουσία και το μισθολόγιο των κληρικών.

Το Μέγαρο Μαξίμου από την περασμένη Παρασκευή ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα της μισθοδοσίας των ιερωμένων είναι αρμοδιότητα της πολιτείας επεσήμανε ωστόσο ότι πριν κατατεθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή θα τεθεί σε γνώση της ειδικής επιτροπής της διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Η αλήθεια είναι ότι στην κυβέρνηση ξαφνιάστηκαν από την τροπή που πήρε η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου την Παρασκευή, καθώς δεν είχαν υπολογίσει τις αντιδράσεις κάποιων Μητροπολιτών οι οποίοι, όπως λέγεταιαρχικά είχαν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας ενώ στην συνέχεια την επέκριναν.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι πίσω από αυτή την αλλαγή κλίματος βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από παρότρυνση ακραίων κύκλων της ΝΔ. «Παρά το γεγονός ότι αρχικά συμφώνησε- και μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαιρέτιζε την συμφωνία στην συνέχεια -προφανώς επηρεασμένος από άλλους παράγοντες- άλλαξε γνώμη» έλεγε στο newsit.gr κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, το οποίο έκανε λόγο για απαράδεκτη επίθεση εναντίον του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα λεγόμενα του στελέχους της κυβέρνησης στηρίζονται στην πραγματικότητα στις πληροφορίες που θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει συναντηθεί τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, μια μέρα δηλαδή πριν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού με τον προκαθήμενο της εκκλησίας της Ελλάδος.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο καθώς είχε ενημερωθεί από κάποιους Μητροπολίτες για τη συμφωνία. Η συνάντηση αυτή έγινε στην αρχιεπισκοπή όπου ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από τον κ. Ιερώνυμο να μην γίνουν οι εξαγγελίες και να μην προχωρήσει η συμφωνία.

«Περίμενε να κάνουμε όλες αυτές τις αλλαγές μαζί» φέρεται να είπε ο αρχηγός της ΝΔ. «Όταν έχω λύσεις σε θέματα που απασχολούν την εκκλησία χρόνια δεν βρίσκω κανένα λόγο να μην προχωρήσω» απάντησε ο αρχιεπίσκοπος. «Όταν γίνεις εσύ πρωθυπουργός θα συνεργαστούμε και θα κάνουμε άλλα σπουδαία πράγματα».

«Εγώ είμαι χριστιανός και ο πρωθυπουργός άθεος» λένε οι πληροφορίες ότι ανταπάντησε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην συνάντηση αυτή που έγινε σε πολύ καλό κλίμα υπήρξε αναλυτική συζήτηση για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαβεβαίωσε τον αρχιεπίσκοπο ότι μετά τις εκλογές, και από την θέση του πρωθυπουργού, θα βοηθούσε την εκκλησία σε όλα τα θέματα.

Σύμφωνα πάντα με τα ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον αρχιεπίσκοπο να θέσει προς συζήτηση στην Ιεραρχία την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος. Ο αρχιεπίσκοπος απάντησε ότι η εκκλησία είναι αρνητική στην αλλαγή του άρθρου 3 του Συντάγματος αλλά πρόσθεσε «αυτά είναι θέματα που αφορούν την κυβέρνηση και τα κόμματα».

Ο προκαθήμενος της εκκλησίας ζήτησε ακόμα από τον πρόεδρο της ΝΔ να στηρίξει την συμφωνία για την εκκλησιαστική περιουσία δίνοντας τέλος σε δικαστικές διαμάχες που συνεχίζονται για δεκαετίες.

Μετά από αυτή τη συνάντηση, η ΝΔ την Τρίτη το βράδυ και μετά το κοινό ανακοινωθέν, έβγαλε ανακοίνωση με την οποία χαιρέτιζε την συμφωνία. Από την επομένη ημέρα ωστόσο άρχισε ο υπόγειος πόλεμος εναντίον του αρχιεπισκόπου από παράγοντες της εκκλησίας που έχουν στενές σχέσεις με στελέχη της ΝΔ .

Ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ συνέχισε πάντως και χθες τις επιθέσεις εναντίον του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου αλλά και εναντίον της κυβέρνησης: «Υπεύθυνοι για τον αυταρχισμό που εκδηλώνεται είναι οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος» είπε και πρόσθεσε: «Ο Ιερώνυμος δεν μπορεί να εκφράζει μόνος του την εκκλησία, έπραξε καθ’ υπέρβασιν της εξουσίας του».

Κύκλοι της εκκλησίας της Ελλάδος υπενθύμιζαν πάντως, με νόημα, ότι στην ομιλία του κατά την ταραχώδη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στους Ιεράρχες αποκάλυψε ότι δέχεται επιθέσεις και επικρίσεις από τους ίδιους Ιεράρχες που προηγουμένως τον συνέχαιραν για την συμφωνία στην οποία κατέληξε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το μισθολογικό των ιερέων και την εκκλησιαστική περιουσία.

Διευκρινίσεις για το τι ειπώθηκε στην συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου έδωσε και ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος. «Δεν ανέφερα τίποτα για περί παραίτησης του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της ιεραρχίας. Μίλησα μόνο υπέρ των εφημέριων και όχι κατά του αρχιεπισκόπου» είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, προσθέτοντας μάλιστα ότι «εάν ένοιωθα την ανάγκη να πω για παραίτηση του αρχιεπισκόπου, θα το έλεγα, διότι δεν διστάζω να πω την γνώμη μου».

Source:newsit
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *