Επικαιρότητα

Μπιλ Κόσμπι: Γιατί το δικαστήριο αποφάσισε την αποφυλάκισή του

Ο άλλοτε «μπαμπάς της Αμερικής» ήταν πρωταγωνιστής σε μία από τις υποθέσεις του #MeToo και είχε καταδικαστεί ως «σεξουαλικό αρπακτικό» – Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πενσιλβάνια θεώρησε ότι δεν έτυχε δίκαιης δίκης

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση της αποφυλάκισης του ηθοποιού Μπιλ Κόσμπι, πρωταγωνιστή σε μια από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις του αμερικανικού #ΜeΤoo. Όπως επιβεβαίωσαν χθες οι αρχές της Πενσιλβάνια, το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας αποφάσισε να ανατρέψει την δικαστική απόφαση που είχε ληφθεί για τον Μπιλ Κόσμπι πριν από τρία χρόνια με το επιχείρημα ότι η δίκη του δεν ήταν δίκαιη.

Το 2018, ο άλλοτε «μπαμπάς της Αμερικής» είχε καταδικαστεί σε δέκα χρόνια φυλάκιση επειδή νάρκωσε και κακοποίησε σεξουαλικά μια εργαζόμενη στο Πανεπιστήμιο Τεμπλ, την Αντρέα Κόνσταντ, την οποία είχε προσκαλέσει στο σπίτι του. Ο Κόσμπι έχει κατηγορηθεί και για δεκάδες σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια κρατείτο στις φυλακές του Κόλετζβιλ, ένα νέο σωφρονιστικό ίδρυμα υψηλής ασφαλείας.

«Παραβιάστηκαν τα δικαιώματά του σε μια δίκαιη δίκη»

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πενσιλβάνια αποφάνθηκε, ωστόσο, ότι ο πρώτος εισαγγελέας που είχε ασχοληθεί με την υπόθεση αυτή το 2004, είχε καταλήξει σε συμφωνία με τους συνηγόρους του Κόσμπι να μην του ασκήσει δίωξη στα ποινικά δικαστήρια. Έτσι όμως ο ηθοποιός υποχρεώθηκε να καταθέσει στην αστική δίκη που είχε κινήσει η ενάγουσα.

cosby__3_

Δέκα χρόνια αργότερα, η ένορκη κατάθεσή του χρησιμοποιήθηκε εναντίον του στη δίκη του, όταν ένας νέος εισαγγελέας αποφάσισε να βγάλει την υπόθεση από το αρχείο και να του ασκήσει δίωξη, λίγες ημέρες προτού να παραγραφεί το αδίκημα. Οι δικαστές έκριναν ότι η δίωξη αυτή ισοδυναμούσε με παράβαση της παλαιότερης δέσμευσης του πρώτου εισαγγελέα να μην τον παραπέμψει.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, η απόφαση του διαδόχου του να διώξει τον Κόσμπι παραβίασε τα δικαιώματά του σε μια δίκαιη δίκη», αναφέρει το σκεπτικό που συνέταξε ο δικαστής Ντέιβιντ Ουέχτ. «Μόνο ένα πράγμα μπορεί να αποκαταστήσει τον Κόσμπι στην προηγούμενη κατάσταση. Πρέπει να αποφυλακιστεί και να απαγορευτεί να του ασκηθεί μελλοντικά δίωξη για αυτές τις συγκεκριμένες κατηγορίες», πρόσθεσε.

cosby__2_

Στο σπίτι του μετά την αποφυλάκισή του

Λίγες ώρες μετά την απόφαση των Ανωτάτου Δικαστηρίου της πολιτείας να ακυρώσει την καταδίκη του, ο 83χρονος ηθοποιός πέρασε το κατώφλι του πέτρινου αρχοντικού του στο Elkins Park, ένα προάστιο της Φιλαδέλφειας. Φορώντας κοντομάνικο πουκάμισο, κατέβηκε από ένα λευκό αυτοκίνητο κι έκανε το σήμα της νίκης πριν μπει στο σπίτι με τη βοήθεια ενός άλλου άνδρα.

«Οι καταδίκες και οι ποινές που επιβλήθηκαν στον Μπιλ Κόσμπι ακυρώνονται και πρέπει να αφεθεί ελεύθερος», γράφουν οι δικαστές στην απόφασή τους, έκτασης 79 σελίδων, η οποία συνιστά πλήγμα στους αγώνες του κινήματος.

Το 2018, το δικαστήριο της Πενσιλβάνια τον είχε χαρακτηρίσει «σεξουαλικό αρπακτικό», κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να συμμετέχει σε συνεδρίες ψυχανάλυσης και ότι εντάσσεται στις λίστες των καταδικασμένων σεξουαλικών δραστών της αστυνομίας, όπου θα παραμείνει για το υπόλοιπο της ζωής του.

cosby__2_
cosby__5_
cosby__4_

Αρνήθηκε να απολογηθεί στα θύματά του

Για να γίνει αυτό, ο Κόσμπι έπρεπε να καταθέσει στην επιτροπή αναστολών, δείχνοντας μεταμέλεια για τις πράξεις του. Εκείνος, πέρυσι, προκλητικά αρνήθηκε να απολογηθεί στα θύματά του και περίμενε την έφεση.

«Όταν εμφανιστώ για να αιτηθώ της αναστολής μου, όχι, δεν πρόκειται να ακούσουν από μένα ότι λυπάμαι για κάτι. Ήμουν εκεί. Δεν με νοιάζει τι λέει μία ομάδα ενόρκων ή μία επιτροπή αναστολών. Εκείνοι δεν ήταν εκεί. Δεν ξέρουν. Όλα είναι είναι στημένα. Οι ένορκοι ήταν στημένοι».

Το 2018, η υπεράσπιση είχε προσπαθήσει χωρίς αποτέλεσμα να αποτρέψει την καταδίκη του επικαλούμενη την προχωρημένη ηλικία του. Τότε ο Μπιλ Κόσμπι ήταν 81 ετών με προβλήματα όρασης .

Υπογραμμίζοντας ότι λόγω αυτών των παραγόντων δεν συνιστά πλέον απειλή για την κοινωνία, η υπεράσπιση είχε ζητήσει να επιβληθεί στον Κόσμπι κατ΄οίκον περιορισμός αντί για φυλάκιση.

Content retrieved from: https://www.protothema.gr/world/article/1139109/bil-kosbi-giati-to-dikastirio-apofasise-tin-apofulakisi-tou/.

Μετάβαση στο περιεχόμενο