Μητσοτάκης για τους 5 εκατ. εμβολιασμούς: Συνεχίζουμε με γρήγορους ρυθμούς προς την Ελευθερία

Έσπασε το φράγμα των 5 εκατ. εμβολιασμών. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 3.250.000 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 31% και 1.800.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 17,2%.

Για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας έστειλε μήνυμα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πίνακας με τους εμβολιασμούς:


Σημειώνεται πως την Τετάρτη 26 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 35-39 ετών, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να κλείσουν ραντεβού και για τα 4 διαθέσιμα εμβόλια κατά της covid-19 (Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson), ανακοίνωσε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Θα ακολουθήσουν οι πολίτες 30-34 ετών.

Την Παρασκευή είχε προηγηθεί το άνοιγμα της ηλικιακής ομάδας 40-44 ετών, για όλα τα εμβόλια, σημειώνοντας ρεκόρ συμμετοχών, όπως υπενθύμισε ο κ. Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Θεοδωρίδου: Μην παραλείπετε την β’ δόση εμβολιασμού

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κάλεσε τους πολίτες να μην παραλείπουν την δεύτερη δόση εμβολιασμού υπό το φόβο έντονων συμπτωμάτων μετά τον εμβολιασμό τους, καθώς και η δεύτερη δόση είναι αναγκαία προκειμένου να υπάρξει επαρκής ανοσία έναντι του κορωνοϊού.

Είναι λάθος να ακυρώνουν τη β’ δόση του εμβολιασμού έχοντας την εμπειρία των παρενεργειών της α’ δόσης, οι οποίες -όπως είπε- είναι αναμενόμενες.

Μια δόση εμβολίου αρκεί για όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό απεφάνθη η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που συστήνει πλέον σε όσους νόσησαν να κάνουν μια δόση του εμβολίου μετά από 6 έως 12 μήνες από τη νόσηση, ανέφερε κατά την αποψινή ενημέρωση η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Μέχρι και τώρα το σχήμα περιλάμβανε 2 δόσεις εμβολιασμού και για όσους είχαν νοσήσει, όμως όπως φάνηκε από πρόσφατες μελέτες, η διάρκεια των εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που πιστεύαμε αρχικά, τόνισε. Τώρα γνωρίζουμε ότι ξεπερνά τους 12 μήνες.

Άλλη μελέτη στην οποία αναφέρθηκε η κυρία Θεοδωρίδου δείχνει ότι τα εμβόλια τόσο της Pfizer όσο και της AstraZeneca δείχνει ότι είναι αποτελεσματικά και στις μεταλλάξεις, καθώς μετά τις 2 δόσεις παρατηρήθηκε προστασία κατά 86% και 66% αντίστοιχα από τις νέες μεταλλάξεις, τη βρετανική και την ινδική.

Content retrieved from: https://www.cnn.gr/politiki/story/267263/mitsotakis-gia-toys-5-ekat-emvoliasmoys-synexizoyme-me-grigoroys-rythmoys-pros-tin-eleytheria.

Μετάβαση στο περιεχόμενο