Μητσοτάκης: Κανείς δεν θα μπορεί να απαγορεύσει σε επιχειρηματία να δέχεται μόνο εμβολιασμένους

Στο θέμα των προνομίων για τους εμβολιασμένους αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η εν λόγω συζήτηση θα ξεκινήσει όταν τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα για όλες τις ομάδες πολιτών και υπογραμμίζοντας πως τότε «ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να δέχεται μόνο εμβολιασμένους».

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που έχει το ψηφιακό πιστοποιητικό για ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι και τη συμβολή του στην οικονομία, με το άνοιγμα του τουρισμού.

Στη συνέχεια μίλησε για μια «μάχη που έχουμε να δώσουμε, αυτή της ευημερίας».

Τόνισε πως η έξοδος από την κρίση της πανδημίας είναι ορατή και «από την εποχή των κρουσμάτων μπαίνουμε στην εποχή της ανάκαμψης».

«Εάν ο εμβολιασμός αποτελεί αντίδοτο στον κορωνοϊό το πιστοποιητικό ήταν τόνωση για την οικονομία», συνέχισε.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «ήμασταν οι πρώτοι που το εισηγηθήκαμε. Η πρόταση της Αθήνας αποτελεί πραγματικότητα, παρά την αρχική δυσπιστία της Ευρώπης».

Στη συνέχεια, είπε πως όπως όλες οι χώρες έτσι και εμείς θρηνήσαμε πολλές απώλειες.
«Τα κρούσματα αποκλιμακώνονται και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα».
Παράλληλα, μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός:
«Η συντριπτική πλειοψηφία πριν ελάχιστον εξαιρέσεων, συγκεκριμένα, πέντε, όσων είναι στη ΜΕΘ δεν έκαναν το εμβόλιο από επιλογή. Πρόκειται για μεγαλύτερες ηλικίες και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει έντονα».
Ωστόσο, όπως είπε, κρατά το θετικό της υπόθεσης:
«Πριν από ένα μήνα είχαμε πάνω από 800 διασωληνωμένους. Σήμερα είναι κάτω από 360 και εκτιμούμε ότι αυτή πορεία αποκλιμάκωσης θα συνεχιστεί».

Ακόμη, είπε ότι κάθε μέρα εμβολιάζεται το 1% του πληθυσμού -δηλαδή περίπου 100.000 άνθρωποι.

Πρόκειται, όπως είπε ο πρωθυπουργός για ένα «Πανελλήνιο εγχείρημα χωρίς προηγούμενο» και πως αξίζει «παράσημο για όσους υπηρετούν την επιχείρηση Ελευθερία. Ειδική αναφορά αξίζει και στην “Γαλάζια Ελευθερία” η οποία έρχεται να μεγεθύνει την εμβέλεια του πιστοποιητικού covid».

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:
«Υπάρχουν περιοχές που υστερούν στα ποσοστά εμβολιασμού. Θα παρακαλούσα όλους να συνδράμουν ώστε να αυξήσουν οι πολίτες τη συμμετοχή τους για να μην έχουμε πρωτοπόρους και ουραγούς. Όλοι οι πολίτες θα έχουν πολύ σύντομα πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν να κάνουν. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποκλειστεί 4ο κύμα κορονοϊού» τόνισε.
Και συμπλήρωσε: «Στην Ελλάδα των νέων οριζόντων δεν επιτρέπεται να υπάρχουν δύσπιστοι απέναντι στην επιστήμη και απέναντι στο δικό τους καλό».

Τόνισε δε, πως η μεγαλύτερη επιστημονική επιτυχία ήταν οι μαζικοί εμβολιασμοί, ενώ έφερε ως παράδειγμα την πολιομυελίτιδα, η οποία χτύπησε και την μητέρα του, Μαρίκα Μητσοτάκη, πριν βγει το εμβόλιο.

Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή πρωτοβουλιών και σε άλλα επίπεδα

«Να θυμίσω ότι βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή πρωτοβουλιών και σε άλλα επίπεδα» συνέχισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι η Ελλάδα ήταν «από τις πρώτες χώρες που χρησιμοποιήσαμε τα self test. Θέλω να θυμίσω ότι ήταν η Ελλάδα μαζί με άλλες 7 ευρωπαϊκές χώρες που θέσαμε μαζί από τον περασμένο Μάρτιο την ανάγκη να υπάρχει μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομική αντίδραση στην ύφεση που προκάλεσε ο κορονοϊός. Το αποτέλεσμα ήταν το ταμείο Ανάκαμψης».

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε «Φαίνεται η δυνατότητά μας να μετατρέπουμε δοκιμασίες σε ευκαιρίες. Αφορά συνολικά την τεράστια πρόοδο στην ψηφιοποίηση του κρατικού μηχανισμού».

Το πιστοποιητικό ανοίγει το δρόμο της πιο ελεύθερης επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών και της επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας

«Η έκδοση του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού είναι εξαιρετικά απλή» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας την ομιλία του από το βήμα της Βουλής, για να επισημάνει πως «Το έχουν αξιοποιήσει περισσότεροι από 230.000 συμπολίτες μας».

Και ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό: «Δεν μιλάμε για όσους έχουν δικαιολογημένες ανησυχίες για θέματα προσωπικών δεδομένων. Είναι η απάντηση στη συγκυρία την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Ανοίγει το δρόμο της πιο ελεύθερης επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών και επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας. Αποτελεί στέρεη γέφυρα στη μετά covid εποχή».

Πρέπει να μας προβληματίσει όλους ότι η συντριπτική πλειοψηφία των διασωληνωμένων δεν έκαναν το εμβόλιο από επιλογή

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην πορεία της πανδημίας στην χώρα μας, ο πρωθυπουργός στάθηκε στο γεγονός ότι μειώνονται τα κρούσματα και οι ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι. «Είναι πλέον εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι τα κρούσματα αποκλιμακώνονται γρήγορα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συμπληρώσει ωστόσο ότι είναι «εξαιρετικά στενάχωρο το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ είναι συμπολίτες μας που δεν έκαναν το εμβόλιο από επιλογή. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους πάρα πολύ έντονα».

Πάντως, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «κρατώ το θετικό. Πριν από ένα μήνα είχαμε πάνω από 800 διασωληνωμένους. Σήμερα είναι κάτω από 360 και εκτιμούμε ότι αυτή πορεία αποκλιμάκωσης θα συνεχιστεί».

Content retrieved from: https://www.cnn.gr/politiki/story/269189/mitsotakis-kaneis-den-tha-mporei-na-apagoreysei-se-epixeirimatia-na-dexetai-mono-emvoliasmenoys.

Μετάβαση στο περιεχόμενο