Στους στόχους της ΝΔ ενόψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων αλλά και σε όλα τα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στην Έλλη Στάη και την εκπομπή «OpenMind» το βράδυ της Πέμπτης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την βεβαιότητα του για την επικράτηση του κόμματος του στις 26 Μαΐου υποστηρίζοντας πως οι πολίτες θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση. «Οι ευρωεκλογές θα είναι και μια γέφυρα για την επόμενη εθνική αναμέτρηση» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι μια μεγάλη νίκη επί του ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει την πολιτική αλλαγή που ζητά η κοινωνία.
«Μια ευρεία νίκη, μια νίκη η οποία θα σηματοδοτήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά ως προοπτική διακυβέρνησης έχει τελειώσει, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και μια ψήφος εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία για την επόμενη μέρα. Δεν έχω αυταπάτες για τη σημασία, την πολιτική σημασία αυτών των ευρωεκλογών».
Ωστόσο απέφυγε να βάλει οποιοδήποτε πήχη για το εκλογικό αποτέλεσμα όπως είχε πράξει ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Πήχη βάζουν οι άλτες του ύψους ή του επί κοντό, θέλω μια μεγάλη νίκη και νομίζω το βράδυ των εκλογών θα καταλάβουμε μια μεγάλη νίκη» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Καμία συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε οποιοδήποτε σενάριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι», είπε και υποστήριξε πως ακόμα και στην περίπτωση που επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας, θα αναζητήσει συγκλίσεις και συνεργασίες με φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα το νόμο πλαίσιο της Άννας Διαμαντοπούλου, τον οποίο είχαν υπερψηφίσει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, χωρίς ωστόσο να συνεργάζονται.
«Όταν ψηφίστηκε ο νόμος Διαμαντοπούλου για την παιδεία το 2011 η Νέα Δημοκρατία τότε έκανε μια μεγάλη υπέρβαση και ως αντιπολίτευση στήριξε μια κυβερνητική πρωτοβουλία που παρά τις ατέλειές της, πήγαινε το εκπαιδευτικό μας σύστημα στη σωστή κατεύθυνση. Αντίστοιχες συγκλίσεις σε σημαντικές πρωτοβουλίες θα τις επιδιώξω την επόμενη μέρα στη Βουλή και πιστεύω ότι θα μπορώ να τις αναζητήσω. Διότι σήμερα το αίτημα για μεγαλύτερη ενότητα, για μεγαλύτερη συμπόρευση να αφήσουμε πίσω αυτό το διχασμό για τη δυνατότητα να βρούμε κοινούς τόπους όπου μπορούμε να τους βρούμε, αυτό το αίτημα είναι πολύ δυνατό στην ελληνική κοινωνία και οφείλω να το σεβαστώ».
Παράλληλα απάντησε και στην Φώφη Γεννηματά η οποία ασκεί κριτική στη ΝΔ. «Δεν μπορώ να μην υπενθυμίσω στην κ. Γεννηματά ότι είχε συγκυβερνήσει πολύ πρόσφατα με τη Νέα Δημοκρατία. Άρα η παλινόρθωση της Δεξιάς ειδικά όταν αναφέρεται σε ένα πρόσωπο σαν κι εμένα, μου ακούγεται ένα σύνθημα ολίγον κούφιο, ολίγον παρωχημένο ίσως βγαλμένο από μια ρετρό αντίληψη για την πολιτική».
Ωστόσο ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε του κινδύνους που μπορεί να έχει για την χώρα να οδηγηθούμε σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση με το σύστημα της απλής αναλογικής. «Αυτό το οποίο πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία και νομίζω ότι εκεί όλοι θα αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες, είναι να μην οδηγηθεί ο τόπος σε νέα εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική. Διότι αυτό θα σημαίνει δυο πράγματα: πρώτον θα σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα μια παρατεταμένη περίοδο αστάθειας που δεν τη χρειάζεται η χώρα και θα σημαίνει επίσης κα Στάη ότι σε αυτό το ενδεχόμενο, το δεύτερο κόμμα εφόσον είναι ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα, θα ξαναμπεί στο παιχνίδι της συζήτησης».
Η «Συμφωνία των Πρεσπών» περιφρόνησε την πλειοψηφία των Ελλήνων
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη «Συμφωνία των Πρεσπών» χαρακτηρίζοντας την ως μία «κακή συμφωνία για την χώρα». Στόχος της ΝΔ στην περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση είναι να απαλύνει τις αρνητικές συνέπειες υποστηρίζοντας τα Μακεδονικά προϊόντα και τις επιχειρήσεις της βορείου Ελλάδας που αντιμετωπίζουν πλέον σημαντικά προβλήματα.
«Θα αγωνιστούμε για να απαλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της Συμφωνίας. Θα υποστηρίξουμε τα μακεδονικά προϊόντα, θα αγωνιστούμε να υποστηρίξουμε το brandτης πραγματικής ελληνικής Μακεδονίας. Είναι δουλειά μας να το κάνουμε αυτό, διότι σήμερα η Συμφωνία αυτή τι έκανε επί της ουσίας, κ. Στάη; Εκχώρησε το επίθετο μακεδονικός, την ταυτότητα τη μακεδονική κατ’ αποκλειστικότητα ουσιαστικά στη γειτονική χώρα».
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για τον τρόπο που αντιμετώπισε τους χιλιάδες πολίτες που διαφωνούν με τους χειρισμούς που έγιναν για την επίλυση του Σκοπιανού. «Η Συμφωνία αυτή τελικά προσέβαλε και περιφρόνησε τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Δεν είναι μόνο το ζήτημα της λεπτομέρειας και το τι γράφτηκε, το τι αποτυπώθηκε και το τι δεν αποτυπώθηκε στη Συμφωνία. Είναι μια Συμφωνία η οποία τελικά πηγαίνει απέναντι στην ελληνική κοινωνία με ένα τρόπο ο οποίος μάλιστα κούνησε το δάχτυλο σε όλους όσοι διατύπωσαν αντιρρήσεις για τη Συμφωνία αυτή»
Ενορχηστρωτής της σκανδαλολογίας είναι ο Τσίπρας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε σκευωρία την υπόθεση της «Novartis» και κατηγόρησε προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι επιδιώκει να δημιουργήσει ένα τοξικό πολιτικό κλίμα με στόχο να διχάσει τους πολίτες. «Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος, ότι ο τελικός ενορχηστρωτής αυτής της προσπάθειας είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Με τον κ. Τσίπρα πρέπει να συνομιλώ. Και να σας πω κάτι; Δε μ’ ενδιαφέρει και τόσο πολύ να συνομιλώ με τον κ. Τσίπρα, διότι μ’ ενδιαφέρει να συνομιλώ με την κοινωνία. Αλλά εγώ τον κ. Τσίπρα βλέπω υπεύθυνο γι’ αυτή την προσπάθεια. Αυτός πήγε στη Βουλή, αυτός δρομολόγησε τις πολιτικές εξελίξεις».
Επίσης υποστήριξε πως όταν η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση τότε επενδύει στην σκανδαλολογία προκειμένου να αλλάξει την ατζέντα. «Αν κάτι έχουν καταλάβει οι πολίτες είναι ότι σκάνδαλα ανασύρονται ανά περίπτωση ανάλογα με τη δυσκολία στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση. Αυτό νομίζω ότι όλοι το καταλαβαίνω και γι’ αυτό νομίζω ότι κωφεύουν και λίγο σ’ αυτές τις υποθέσεις. Τώρα για τα υπόλοιπα σκάνδαλα που εμπλέκουν κυβερνητικά στελέχη, εγώ δε θα πω τίποτα. Ας κάνει η δικαιοσύνη τη δουλειά της σωστά, έχουμε ήδη αρκετές ενδείξεις ότι εδώ δεν υπάρχουν απλά υποψίες, υπάρχουν διαδρομές χρήματος, θα τα ερευνήσει η Δικαιοσύνη, θα βγάλει τα συμπεράσματά της.»
Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη:
Για το πότε θα προκηρύξει εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας των εθνικών εκλογών
“Μακάρι να τις κάνει το συντομότερο δυνατό […] Αν θέλει να τις προκηρύξει και αύριο και να κάνουμε εκλογές μέσα στο Πάσχα, καλοδεχούμενο θα είναι. Διότι κάθε μέρα περνάει, κάθε εβδομάδα περνάει, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα και θα εξηγήσω στη συνέχεια τι εννοώ”.
Για τη σημασία των ευρωεκλογών
“Αυτό το οποίο γνωρίζω όμως μετά βεβαιότητας είναι ότι 26 Μαΐου έχουμε εκλογές. Το ξαναλέω: 26 Μαΐου έχουμε εκλογές, έχουμε ευρωεκλογές, έχουμε περιφερειακές εκλογές, έχουμε δημοτικές εκλογές και η κάλπη των ευρωεκλογών θα είναι η πρώτη φορά, μετά από τέσσερα χρόνια που οι πολίτες θα μπορέσουν να εκφραστούν πολιτικά οι πολίτες και η ψήφος σε αυτή την κάλπη θα στείλει διάφορα μηνύματα. Θα είναι ένα μήνυμα αποδοκιμασίας στην Κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, θα είναι ένα μήνυμα του ποιος μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια την Ελλάδα σε μια Ευρώπη που αλλάζει, άρα και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές έχουν σημασία και οι θέσεις μας για την Ευρώπη έχουν σημασία και ναι, κα Στάη, θα είναι και μια γέφυρα για την επόμενη εθνική αναμέτρηση. Άρα θα είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε όχι για το χτες -αυτό με ενδιαφέρει λίγο- αλλά για το αύριο αυτής της χώρας και εκεί πιστεύω ότι έχουμε πολλά να πούμε στους Έλληνες πολίτες”.
Για τον πήχη στις ευρωεκλογές
“Πήχη βάζουν οι άλτες του ύψους ή του επί κοντό, θέλω μια μεγάλη νίκη και νομίζω το βράδυ των εκλογών θα καταλάβουμε μια μεγάλη νίκη”. Ερωτηθείς για το τι εννοεί μεγάλη νίκη, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε: Μια ευρεία νίκη, μια νίκη η οποία θα σηματοδοτήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά ως προοπτική διακυβέρνησης έχει τελειώσει, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και μια ψήφος εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία για την επόμενη μέρα. Δεν έχω αυταπάτες για τη σημασία, την πολιτική σημασία αυτών των ευρωεκλογών. […] Μπορείτε να την ορίσετε με όποιο τρόπο θέλετε. Θέλω να θυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία έχασε εθνικές εκλογές με 7 μονάδες διαφορά, ο σκοπός μου προφανώς είναι όχι μόνο να κερδίσουμε τις εκλογές, αλλά να κερδίσουμε με μια ευρεία νίκη και στις εθνικές εκλογές, αλλά το σημαντικό για εμένα είναι η πολιτική νομιμοποίηση η οποία συνοδεύει αυτό το εκλογικό ποσοστό”.
“Θα επιδιώξω συνεργασίες ακόμη και αν είμαι αυτοδύναμος στις εθνικές εκλογές”
“Θα σας πω, θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και αυτοδύναμος μπορώ να είμαι… Προφανώς μεταξύ αυτοδυναμίας και μη αυτοδυναμίας δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος θα διάλεγε το δεύτερο, αλλά αυτό το οποίο έχω πει είναι ότι και αυτοδύναμος να είμαι, θα ήθελα να μπορώ να διαμορφώσω ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις. Και όταν λέω πολιτικές συγκλίσεις μην πάει αμέσως το μυαλό σας κα Στάη σε κάποια συγκυβέρνηση, θέλω να μπορώ να διαμορφώσω στη Βουλή ευρύτερες στηρίξεις για σημαντικές πολιτικές παρεμβάσεις οι οποίες για εμένα είναι ιδιαίτερα σημαντικές”.
“Να δώσω ένα παράδειγμα. Όταν ψηφίστηκε ο νόμος Διαμαντοπούλου για την παιδεία το 2011 η Νέα Δημοκρατία τότε έκανε μια μεγάλη υπέρβαση και ως αντιπολίτευση στήριξε μια κυβερνητική πρωτοβουλία που παρά τις ατέλειές της, πήγαινε το εκπαιδευτικό μας σύστημα στη σωστή κατεύθυνση. Αντίστοιχες συγκλίσεις σε σημαντικές πρωτοβουλίες θα τις επιδιώξω την επόμενη μέρα στη Βουλή και πιστεύω ότι θα μπορώ να τις αναζητήσω. Διότι σήμερα το αίτημα για μεγαλύτερη ενότητα, για μεγαλύτερη συμπόρευση να αφήσουμε πίσω αυτό το διχασμό για τη δυνατότητα να βρούμε κοινούς τόπους όπου μπορούμε να τους βρούμε, αυτό το αίτημα είναι πολύ δυνατό στην ελληνική κοινωνία και οφείλω να το σεβαστώ”.
Για τη Φώφη Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ
Κληθείς να σχολιάσει το ότι το ΚΙΝΑΛ απορρίπτει το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας κατά μόνας με τη Νέα Δημοκρατία και μάλιστα και στο πρόσφατο Συνέδριο η κ. Γεννηματά είπε ένα βροντερό όχι σε αυτή την συνεργασία και ένα βροντερό όχι στην παλινόρθωση της Δεξιάς, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: “Σας λέω, δεν το ξέρω. Δεν θέλω να κάνω ένα σχόλιο γι’ αυτό το είπατε, αποφεύγω γενικά να σχολιάζω δηλώσεις αρχηγών άλλων κομμάτων αλλά δεν μπορώ να μην υπενθυμίσω στην κ. Γεννηματά ότι είχε συγκυβερνήσει πολύ πρόσφατα με τη Νέα Δημοκρατία. Άρα η παλινόρθωση της Δεξιάς ειδικά όταν αναφέρεται σε ένα πρόσωπο σαν κι εμένα, μου ακούγεται ένα σύνθημα ολίγον κούφιο, ολίγον παρωχημένο, ίσως βγαλμένο από μια ρετρό αντίληψη για την πολιτική”
“Να αποφύγουμε νέες εκλογές με απλή αναλογική”
“Πιστεύω ότι μετά τις εκλογές τα πράγματα θα είναι πολύ καθαρά. Και αυτό το οποίο πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία και νομίζω ότι εκεί όλοι θα αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες, είναι να μην οδηγηθεί ο τόπος σε νέα εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική. Διότι αυτό θα σημαίνει δυο πράγματα: πρώτον θα σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα μια παρατεταμένη περίοδο αστάθειας που δεν τη χρειάζεται η χώρα και θα σημαίνει επίσης κα Στάη ότι σε αυτό το ενδεχόμενο, το δεύτερο Κόμμα εφόσον είναι ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο Κόμμα, θα ξαναμπεί στο παιχνίδι της συζήτησης”.
“Είμαστε από δύο διαφορετικούς κόσμους με τον ΣΥΡΙΖΑ”
“Θέλω να σπεύσω να προκαταβάλλω την δική σας ερώτηση, η οποία είναι αυτονόητη «καλά, μιλάς για εθνική συνεννόηση τον ΣΥΡΙΖΑ τον βάζεις σε αυτή τη συζήτηση;» και σας απαντώ λοιπόν ευθέως ότι τον ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή του μορφή έτσι όπως τον ξέρουμε, με αυτά τα οποία λέει, όχι. Είμαστε από δυο διαφορετικούς κόσμους με τον ΣΥΡΙΖΑ”.
“Δεν το λέω γιατί έχουμε μια διαφορετική ιδεολογική αφετηρία, το λέω γιατί έχουμε τελείως διαφορετική αντίληψη για το πώς αντιλαμβανόμαστε την πρόοδο, τη συντήρηση, την άσκηση της εξουσίας και στο κάτω – κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα Κόμμα το οποίο δοκιμάστηκε τέσσερα χρόνια στην εξουσία, ο κ. Τσίπρας είναι ο μνημονιακότερος των μνημονιακών Πρωθυπουργών και εκτιμώ ότι στην κάλπη θα υποστεί μια σφοδρή αποδοκιμασία”.
Για τη συμφωνία των Πρεσπών
“Η Συμφωνία αυτή τελικά προσέβαλε και περιφρόνησε τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Δεν είναι μόνο το ζήτημα της λεπτομέρειας και το τι γράφτηκε, το τι αποτυπώθηκε και το τι δεν αποτυπώθηκε στη Συμφωνία. Είναι μια Συμφωνία η οποία τελικά πηγαίνει απέναντι στην ελληνική κοινωνία με ένα τρόπο ο οποίος μάλιστα κούνησε το δάχτυλο σε όλους όσοι διατύπωσαν αντιρρήσεις για τη Συμφωνία αυτή”.
“Η Συμφωνία αυτή είναι μια κακή Συμφωνία για λόγους που έχουμε εξηγήσει πολλές φορές και τα απόνερα αυτής της κακής Συμφωνίας τα βλέπουμε και σήμερα. Τι έχουμε πει ότι θα κάνουμε εμείς; Θα αγωνιστούμε για να απαλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της Συμφωνίας. Θα υποστηρίξουμε τα μακεδονικά προϊόντα, θα αγωνιστούμε να υποστηρίξουμε το brand της πραγματικής ελληνικής Μακεδονίας”.
“Είναι δουλειά μας να το κάνουμε αυτό, διότι σήμερα η Συμφωνία αυτή τι έκανε επί της ουσίας κα Στάη; Εκχώρησε το επίθετο μακεδονικός, την ταυτότητα τη μακεδονική κατ’ αποκλειστικότητα ουσιαστικά στη γειτονική χώρα”.
“Έκανε ο κ. Τσίπρας κάτι, το λέω διότι συμπληρώνονται και αυτές τις μέρες, χτες αν δεν κάνω λάθος 11 χρόνια από το Βουκουρέστι. Αυτή τη Συμφωνία κα Στάη αν τη θέλαμε στο Βουκουρέστι θα την είχαμε εκείνη τη στιγμή. Είπαμε όχι στο Βουκουρέστι ακριβώς γιατί τα ζητήματα γλώσσας, εθνότητας, ταυτότητας είναι πάρα πολύ σημαντικά. Είναι σημαντικά για συναισθηματικούς λόγους που δεν μπορούμε να τους παραγνωρίσουμε, είναι πάρα πολύ σημαντικά για οικονομικούς λόγους”.
“Ο κ. Τσίπρας για τους δικούς του λόγους που ο ίδιος γνωρίζει, δεν ξέρω τι άλλες συνεννοήσεις μπορεί να είχε κάνει για να χτίσει το διεθνές του προφίλ, επέλεξε να υπογράψει αυτή την Συμφωνία. Εμείς βρεθήκαμε απέναντι, είμαι απολύτως συνεπής σε αυτά τα οποία έχω πει και εφόσον με εμπιστευτούν οι πολίτες την επόμενη μέρα μπορούμε να απαλύνουμε κάποιες αρνητικές πτυχές αυτής της Συμφωνίας”.
“Δέχθηκα παροτρύνσεις από τους ευρωπαίους“
“Δέχτηκα παροτρύνσεις, αλλά πρέπει να σας πω ότι όταν εξήγησα και στην Καγκελάριο Μέρκελ την άποψή μας, τη θέση μας και γιατί επιμένουμε στη γραμμή μας, υπήρξε κατανόηση. Υπήρξε κατανόηση εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και με όσους έχω συνομιλήσει και εξηγώ γιατί η Συμφωνία αυτή έχει προβληματικές πτυχές, δεν έχω πάρει απάντηση. Δεν μου έχει απαντήσει κανείς, κ. Στάη, ούτε ο κ. Τσίπρας γιατί μια χώρα η οποία ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία πρέπει η γλώσσα της να είναι μακεδονική και οι πολίτες της να είναι Μακεδόνες. Αυτό δεν μου το έχει απαντήσει κανείς ακόμη και δεν μπορεί να το απαντήσει”.
“Ο Τσίπρας αντάλλαξε τις Πρέσπες με τις συντάξεις”
Ερωτηθείς από την Έλλη Στάη για τις αιτιάσεις που είχε απευθύνει ότι ο πρωθυπουργός«αντάλλαξε το μακεδονικό με τις συντάξεις» ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε: “Δεν έχω καμία αμφιβολία. Δεν έχω καμία αμφιβολία. Υπάρχουν πράγματα στην πολιτική, τα ξέρετε πολύ καλά…”
“Επιτρέψτε μου να κάνω τις εκτιμήσεις μου. και επιτρέψτε μου να σας πω ότι στην πολιτική υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία γίνονται και δε λέγονται. Επιμένω σε αυτή μου την εκτίμηση”.
Το πρόβλημα του λαϊκισμού στην Ευρώπη
“Το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι μόνο ο εθνικισμός, είναι ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός. Και αν μεν ο εθνικισμός ταυτίζεται με την Ακροδεξιά, ο λαϊκισμός όπως ξέρουμε πολύ καλά στη χώρα μας, έχει πολλές εκφάνσεις. Έχει έκφανση ακροδεξιά και προφανώς έχει και έκφανση αριστερή. Και αυτή συμβολίζει ο κ. Τσίπρας. Κι αν η ελληνική ιστορία είναι ένα παράδειγμα και για την Ευρώπη, αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι όταν οι λαϊκιστές εκλέγονται τελικά στην εξουσία λέγοντας ψέματα, όπως έκανε ο κ. Τσίπρας, κατά κανόνα αποτυγχάνουν ν’ αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των πολιτών. Κατά συνέπεια, οι κοινωνίες ξεπερνούν το λαϊκισμό”.
Για το προσφυγικό
“Κοιτάξτε, στη διαχείριση του προσφυγικού, αποτύχαμε οικτρά ως χώρα. Οι άνθρωποι, αν κάποιος πρέπει να πάρει Νόμπελ σε αυτή την υπόθεση είναι οι τρεις γιαγιάδες, εκ των οποίων μία δυστυχώς απεβίωσε σχετικά πρόσφατα, οι οποίες άνοιξαν τις αγκαλιές τους και τα σπίτια τους σε κατατρεγμένους ανθρώπους. Όχι αυτοί οι οποίοι διαχειρίστηκαν ευρωπαϊκούς πόρους με αδιαφάνεια και που επέτρεψαν αυτή τη στιγμή, άνθρωποι με μικρά παιδιά να ζουν σε άθλιες συνθήκες. Πείτε μου αν υπάρχει μία εξήγηση γιατί στη Μόρια ακόμα και σήμερα. Δε μπορεί να συνδεθεί η αποχέτευση της Μόριας με το βιολογικό καθαρισμό. 3,5 χρόνια τώρα υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα και οι άνθρωποι ζουν μέσα στη βρώμα. Αυτό δεν είναι ανθρωπισμός, είναι κυνισμός και είναι και απαράμιλλη ανικανότητα”.
Για το τοξικό κλίμα στο δρόμο προς τις εκλογές
“Δεν είναι εύκολο. Και γι’ αυτό θα ήταν άδικο για την πολιτική μας ζωή, εάν επιμείνουμε σε μια αντιπαράθεση η οποία στέκεται μόνο σε σκάνδαλα, υποτιθέμενα σκάνδαλα. Και νομίζω η καλύτερη απάντηση σε αυτό, είναι μια μεγάλη φυγή προς τα μπροστά. Εμείς έχουμε ανακοινώσει 39 από τους 42 υποψηφίους Ευρωβουλευτές. Και θα ήθελα πραγματικά από τους πολίτες να μπουν στον κόπο να δουν, να διαβάσουν τα βιογραφικά τους παλαιότεροι αλλά και πάρα πολλοί νέοι που ασχολούνται για πρώτη φορά με την πολιτική, που έχουν κάτι να πουν για την επόμενη μέρα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Κι έχουν κι έναν ιδιαίτερο συμβολισμό ξέρετε. Δε θα ήταν σωστό να σταθώ σε συγκεκριμένα πρόσωπα […]”
“Αν κάτι έχουν καταλάβει οι πολίτες είναι ότι σκάνδαλα ανασύρονται ανά περίπτωση ανάλογα με τη δυσκολία στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση. Αυτό νομίζω ότι όλοι το καταλαβαίνω και γι’ αυτό νομίζω ότι κωφεύουν και λίγο σ’ αυτές τις υποθέσεις. Τώρα για τα υπόλοιπα σκάνδαλα που εμπλέκουν κυβερνητικά στελέχη, εγώ δε θα πω τίποτα. Ας κάνει η δικαιοσύνη τη δουλειά της σωστά, έχουμε ήδη αρκετές ενδείξεις ότι εδώ δεν υπάρχουν απλά υποψίες, υπάρχουν διαδρομές χρήματος, θα τα ερευνήσει η Δικαιοσύνη, θα βγάλει τα συμπεράσματά της”.
Για τη Novartis
“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι σκευωρία. Εδώ μιλάμε ότι βγήκαν και μας είπαν για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από σύστασης του νεοελληνικού κράτους, μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί τίποτα, περιμένω τη Δικαιοσύνη με μεγάλη καθυστέρηση να πω, να μας πει επιτέλους τί έχει βγει σε αυτή την υπόθεση”.
Για τον περίφημο Ρασπούτιν και την καραμανλική δεξιά
Ερωτηθείς για το ποιός πιστεύει ότι είναι αυτός ο περίφημος Ρασπούτιν που καταγγέλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι δεν γνωρίζει. “Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος, ότι ο τελικός ενορχηστρωτής αυτής της προσπάθειας είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Με τον κ. Τσίπρα πρέπει να συνομιλώ. Και να σας πω κάτι; Δε μ’ ενδιαφέρει και τόσο πολύ να συνομιλώ με τον κ. Τσίπρα, διότι μ’ ενδιαφέρει να συνομιλώ με την κοινωνία. Αλλά εγώ τον κ. Τσίπρα βλέπω υπεύθυνο γι’ αυτή την προσπάθεια. Αυτός πήγε στη Βουλή, αυτός δρομολόγησε τις πολιτικές εξελίξεις. Άρα, τί μου λέτε ποιος είναι ο Ρασπούτιν ή όχι, λίγο μ’ ενδιαφέρει”.
Ενώ στο ερώτημα εάν υπάρχει καραμανλική συνιστώσα στο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: “Δεν έχω υπ’ όψιν μου κάτι τέτοιο κα Στάη. Τώρα αν υπάρχουν ορισμένα στελέχη τα οποία για τους δικούς τους, προσωπικούς λόγους και δε θέλω να κάνω προσωπικές αναφορές, θεωρούν ότι πρέπει με κάποιον τρόπο να παραμένουν για τα 10 δευτερόλεπτα που τους αναλογούν στο κέντρο της επικαιρότητας, αυτό το οποίο μ’ ενδιαφέρει, είναι ότι στη Νέα Δημοκρατία πια..“
Για το εσωτερικό της ΝΔ
“Η Ν.Δ. είναι αυτή τη στιγμή ενωμένη. Είναι χωρίς εσωτερικές συνιστώσες. Είμαστε όλη η Ν.Δ. Έχω δυο τέως Πρωθυπουργούς οι οποίοι στηρίζουν την προσπάθειά μας, ο καθένας με το δικό του τρόπο και πιστεύω ότι ως θεματοφύλακας της ενότητας της Ν.Δ. έχω επιτελέσει αυτό το καθήκον μου, διότι εγώ πρέπει να κρατάω, υποχρέωσή μου είναι να κρατάω τη Ν.Δ. ενωμένη και να συνθέτω. Τελικά είμαι ο ίδιος υπεύθυνος για τις πολιτικές αποφάσεις τις κεντρικές που παίρνονται και από εκεί και πέρα να μπορώ να διευρύνω τη Ν.Δ. και να μπορέσω να φέρω και να πείσω συμπολίτες μας να έρθουν στη Ν.Δ., που ενδεχομένως δεν μας έχουν ψηφίσει ποτέ και οι οποίοι αντιμετωπίζουν …. Υπάρχει κυρία Στάη, το συναντώ και εγώ, υπάρχει καχυποψία. Μην κοροϊδευόμαστε και απέναντι στη Ν.Δ. Μεγάλη ακόμα. Και εάν δεν το αναγνωρίσουμε με ειλικρίνεια, τότε δεν μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε και να προχωρήσουμε μπροστά. Έχουμε κάνει και εμείς τα λάθη μας. Με μεγάλη ειλικρίνεια έχω μιλήσει γι’ αυτά. Αλλά έχουμε δώσει πολλές ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. Δείτε το ευρωψηφοδέλτιο, δείτε το μητρώο στελεχών, θα δείτε τα ψηφοδέλτια στις εθνικές εκλογές. Έχουμε στηριχθεί στα μέλη μας για να χρηματοδοτήσουμε το κόμμα μας. Έχουμε παράξει ένα προγραμματικό λόγο, πιστεύω μοναδικό, ως προς την ποιότητα και το βάθος των προτάσεών μας”.
“Είμαστε έτοιμοι, όσο έτοιμη μπορεί να είναι μια ομάδα για την επόμενη μέρα. Ζητώ από τους πολίτες για να κάνω μια γέφυρα με την αρχική μας κουβέντα, όπως τους ζητώ να αφήσουν πίσω τις προκαταλήψεις για το τι σημαίνει το όνομα Μητσοτάκης, θετικές και αρνητικές και να δούνε το πρόσωπο πίσω από το όνομα, έτσι τους ζητώ να δούνε την πραγματική Ν.Δ. πίσω από την εικόνα την οποία μπορεί να έχουν για το κόμμα. Σίγουρα η πραγματική Ν.Δ. δεν είναι εικόνα την οποία προσπαθεί ο κ. Τσίπρας να φιλοτεχνήσει για τη Ν.Δ.”
Για τον κ. Τσίπρα
“Είμαστε από πολύ διαφορετικές διαδρομές. Και σέβομαι και τη διαδρομή του καθενός και ποτέ η αντιπαράθεση κυρία Στάη δεν πρέπει να είναι προσωπική. Ποτέ. Παρ’ ότι δεν σας κρύβω ότι είχα τους λόγους μου μερικές φορές να αισθανθώ πληγωμένος και οργισμένος προσωπικά, αλλά η αντιπαράθεση η πολιτική δεν είναι ποτέ προσωπική. Ο κ Τσίπρας είχε μια μεγάλη ευκαιρία. Πήρε ένα κόμμα, ένα κομματίδιο πολύ μικρό, σίγουρα δεν μπορεί να του αμφισβητήσει κανείς ότι είναι μια πολιτική επιτυχία ότι το έφτασε εκεί που το έφτασε. Κέρδισε δυο φορές εκλογές. Και τι έκανε με αυτή την εκλογική νίκη; Δηλαδή όταν θα κάνει τον απολογισμό του 4 χρόνια μετά τι θα μπορεί να μας πει; Ο κ. Τσίπρας θα χάσει διότι απέτυχε να κάνει την Ελλάδα καλύτερη. Η δική μου δουλειά δεν είναι να ασχολούμαι άλλο με τον κ. Τσίπρα. Είναι να πείσω τους πολίτες ότι εγώ μπορώ να κάνω την Ελλάδα καλύτερη την επόμενη μέρα. Άρα το προσωπικό στοιχείο παρ’ ότι ξέρετε πάντα υπάρχει και οι αναμετρήσεις στη Βουλή εκ των πραγμάτων έχουν πάντα ένα προσωπικό χαρακτήρα. Αυτός είναι ο χαρακτήρας του πολιτεύματός μας. Εμένα δεν με ενδιαφέρουν και δεν κάνω ποτέ την αντιπαράθεση προσωπική.
“Είμαι περήφανος για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη”
“Όταν ξεκίνησα τη σταδιοδρομία μου σας είχα πει και τότε ότι θα ήθελα οι άνθρωποι να γνωρίσουν τον Κυριάκο, πίσω από τον Μητσοτάκη. Και όταν τώρα περπατώ στις γειτονιές και ο κόσμος με φωνάζει με το μικρό μου όνομα, αυτό για εμένα είναι μια επιβεβαίωση ότι ναι, ξεκίνησα από μια θέση πλεονεκτική, δεν το αμφισβήτησα ποτέ, αλλά νομίζω ότι έχουν πια γνωρίσει τον άνθρωπο Κυριάκο, γνωρίζουν τι θέλω να κάνω, είμαι υπερήφανος για την οικογένειά μου εξαιρετικά υπερήφανος για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για όλα όσα προσέφερε, για όλα όσα μου δίδαξε αλλά πιστεύω ότι πια είμαι ένας συνειδητοποιημένος πολιτικός, ώριμος με πολύ διάθεση να προσφέρω και οι πολίτες οι οποίοι θα προσέλθουν να ψηφίσουν, θα συνυπολογίσουν προφανώς και το επώνυμό μου αλλά δεν αισθάνομαι σε καμία περίπτωση ότι αυτό είναι ανασταλτικός παράγοντας στην παρούσα συγκυρία”.
“Είχα μια εύκολη πρώτη εκλογή αλλά μετά ήμουν outsider”
“Δούλεψα πολύ σκληρά για να φτάσω εδώ. Είχα μια εύκολη πρώτη εκλογή, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Μετά δεν μου χαρίστηκε κάτι όμως. Και όταν κατέβηκα να διεκδικήσω την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας σας θυμίζω ότι δεν ήμουν το φαβορί, δεν μου προσέφερε κάποιος το Κόμμα στο πιάτο, ήμουν το outsider και αγωνίστηκα πολύ σκληρά για να μπορέσω να κερδίσω τη Νέα Δημοκρατία, να κερδίσω την εμπιστοσύνη σχεδόν όλων των ΝεοΔημοκρατών και να διευρύνω την απήχηση της Νέας Δημοκρατίας”.
To κόστος της πολιτικής και η σχέση με την Μαρέβα
“Πέρασα αρκετά χρόνια σε διάσταση με τη σύζυγό μου και ένας από τους λόγους ήταν ότι δεν μπορέσαμε και οι δυο ενδεχομένως να διαχειριστούμε τις πιέσεις της πολιτικής, της οικογένειας. Ευτυχώς είμαστε πολύ χαρούμενοι που ξαναβρήκαμε μια νέα και πιστεύω πολύ πιο υγιή ισορροπία”.
“Κάναμε τουλάχιστον την ίδια δουλειά. Είναι στέλεχος τράπεζας, αλλά έχει μια απίστευτη ικανότητα να μπορεί να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Είναι πολύ επιτυχημένη στο επάγγελμά της. Είναι άριστη σύζυγος. Είναι εξαιρετική μάνα. Εγώ προσωπικά δεν καταλαβαίνω πώς τα καταφέρνει όλα αυτά μαζί και παρά ταύτα να διατηρεί και το χαμόγελό της και τον ενθουσιασμό της. Είναι μια αρετή την οποία πρέπει να σου πω ότι θαυμάζω ιδιαίτερα”.
Για την οικογένεια
“Πιστεύω στην οικογένεια πάρα πολύ. Για μένα η οικογένεια είναι το πιο σημαντικό πράγμα και τα παιδιά μου. Να μεγαλώσω καλά παιδιά, με αρχές, με αξίες και να μπορώ να είμαι καλά με τη σύζυγό μου. Δεν είναι πάντα εύκολο να τα ισορροπεί κανείς στην πολιτική. Πιστεύω όμως ότι έχουμε βρει μια ισορροπία και αυτό το οποίο θέλω να περνάω ως μήνυμα στα παιδιά μου, είναι ότι ναι να ξέρουν ότι γεννήθηκαν με πλεονεκτήματα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, με προνόμια ενδεχομένως, αλλά να μην τα θεωρούν ποτέ δεδομένα. Και αυτοί που έχουν τα προνόμια έχουν μια μεγαλύτερη υποχρέωση να επιστρέφουν κάτι πίσω στο κοινωνικό σύνολο”.