Μητροπολίτης Καλλίνικος: «Είδαμε τα άμφια να κοκκινίζουν,να καίγονται» – Στον εισαγγελέα ο δράστης

Στον εισαγγελέα πρόκειται να οδηγηθεί ο 37χρονος ιερέας που έριξε καυστικό υγρό σε επτά μητροπολίτες και σε έναν αστυνομικό, ο οποίος έσπευσε να τους βοηθήσει, κατά την διάρκεια του Συνοδικού Δικαστηρίου, χθες, στη Μονή Πετράκη. Όλοι οι τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία.

Ο δράστης, που ανήκει στη Μητρόπολη Βεροίας και έχει κατηγορηθεί για διακίνηση ναρκωτικών το 2018, όταν κατάλαβε ότι το Συνοδικό Δικαστήριο είχε λάβει απόφαση να τον καθαιρέσει, έβγαλε από ένα σάκο που είχε μαζί του δύο μπουκάλια με καυστικό υγρό και άρχισε να το ρίχνει στους μητροπολίτες που ήταν στην αίθουσα, με αποτέλεσμα να τους προκαλέσει εγκαύματα. Από την επίθεση τραυματίστηκε και ο αστυνομικός που ήταν έξω από την αίθουσα και έσπευσε να βοηθήσει τους Μητροπολίτες.

Ο δράστης που οδηγήθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών αρχικά δεν έλεγε λέξη στους αστυνομικούς, ενώ λίγο αργότερα τους είπε: «Τους έριξα το υγρό γιατί με καθαίρεσαν», ενώ όπως υποστήριξε στη συνέχεια αγόρασε το καυστικό υγρό από το διαδίκτυο.

Σημειώνεται, τέλος, ότι την υπόθεση ανέλαβε πλέον η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας.

Oι μητροπολίτες Κηφισιάς, Γουμένισσας, Κονίτσης και Κασσανδρείας έχουν διακομιστεί στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» για οφθαλμολογική παρακολούθηση, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας.

Στην Πλαστική Χειρουργική του ΚΑΤ έχουν διακομιστεί οι Μητροπολίτες Γλυφάδας και Ζακύνθου και ο Γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων. Η κατάσταση της υγείας τους δεν κρίνεται ανησυχητική και τέθηκαν σε ιατρική παρακολούθηση.Ο Μητροπολίτης Άρτας που μετέβη με ίδιον μέσο στο ΚΑΤ έχει λάβει εξιτήριο.

Πως περιγράφει ο Μητροπολίτης Αρτας Καλλίνικος την επίθεση

Ο Μητροπολίτης Αρτας Καλλίνικος ήταν εκ των Μητροπολιτών που υπέστησαν πολύ ελαφρά τραύματα από την επίθεση του ιερομόναχου.

Όπως είπε, δέχθηκε καυστικό υγρό λίγα χιλιοστά από το μάτι του, ευτυχώς χωρίς να υποστεί κάτι σοβαρό εκτός από ένα κάψιμο στο πρόσωπο. «Θα μπορούσαμε να είχαμε πάθει πολύ χειρότερα. Από όσο έχουμε ακούσει δεν υπάρχει κίνδυνος ζωής, υπάρχουν μέλη του δικαστηρίου που είναι 80 ετών».

Όλα συνέβησαν πολύ ξαφνικά εξήγησε. «Όταν του ανακοινώθηκε ότι δεν γίνεται δεκτή η έφεσή του λόγω εκπροθέσμου και επικυρούται η απόφαση καθαιρέσεως τότε έγιναν όλα. Καθόταν απέναντί μας, σηκώθηκε να ακούσει την απόφαση και όταν την άκουσε άρχισε να μας ειρωνεύεται ότι λαμβάνουμε γραμμή από τον Μητροπολίτη του, τον Μητροπολίτη Βεροίας».

«Λέγοντας αυτήν την πράξη έσκυψε στην τσάντα που είχε δίπλα του, καφέ χρώματος και κρατώντας το βαρύ, δίλιτρο μπουκάλι και με τα δυο χέρια, ετσι ώστε να μην καεί ο ίδιος, έκανε ημικυκλικές κινήσεις ώστε να μας πετύχει όλους. Δεν θέλω να πιστέψω ότι είχε πρόθεση αλλά ήταν πολύ εύστοχος. Στην αρχή δεν καταλάβαμε τι έγινε αλλα όταν είδαμε τα άμφια να κοκκινίζουν και να καίγονται τότε τρέξαμε όλοι στις βρύσες για να ξεπλύνουμε το υγρό».

 

Η μαρτυρία ενός εκ των συνηγόρων

«Είχαμε αναλάβει την υπεράσπισή του. Ήταν πρωτοφανές αυτό που ζήσαμε. Στη συνεργασία που είχαμε πριν τη δίκη δεν είχαμε πρόβλημα. Είχαμε καλή επειδή ήταν συνεργάσιμος. Στη χθεσινή διαδικασία μόλις άκουσε κάποια έκφραση του προεδρεύοντος που δεν του άρεσε, ρώτησε την έδρα εάν ήταν ”μιλημένοι εναντίον του” από τον Μητροπολίτη Βέροιας και ήταν προκατειλημμένοι. Λαμβάνοντας αρνητική απάντηση ξαναρώτησε ψύχραιμα και στη δεύτερη αρνητική απόφανση έβγαλε τα μπουκάλια και άρχισε να ραντίζει το χώρο με το καυστικό υγρό», είπε ο συνήγορος του ιερομόναχου στο Συνοδικό Δικαστήριο, Γ. Τζήκας ο οποίος υπέστη και ο ίδιος ελαφρά τραύματα.

Όπως είπε ευτυχώς που φόραγαν τα ράσα τα οποία κάηκαν. «Αλλιώς τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα».

Όσο για την συμπεριφορά του το προηγούμενο διάστημα ήταν φυσιολογική και ήταν συνεργάσιμος.

 

«Χρήζει ψυχιατρικής φροντίδας»

«Ο εντολέας μου χρήζει ψυχιατρικής φροντίδας» είπε ο έτερος συνήγορος του δράστη, δικηγόρος Α. Θεοδωρόπουλος.

«Λόγω της ιδιαίτερης κατάστασής του που χρήζει ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης, την οποία και θα ζητήσουμε, και λάμβανε μια σειρά από φάρμακα, τα οποία χθες τη νύχτα δεν είχε μαζί του και για αυτό ζήτησα να μεταφερθεί σε νοσοκομείο καθώς και ο ίδιος έχει τραυματιστεί. Έχει το ακαταλόγιστο λόγω ψυχικής διαταραχής. Η πράξη του ήταν αποτρόπαια, αλλά δεν ήθελε να τους βλάψει όλους, ήταν μια πράξη αγανάκτησης που κατέληξε στους τραυματισμούς».

Και συνέχισε λέγοντας ότι, «Θα αποδείξουμε το λόγο για τον οποίο βγήκε εκτός εαυτού», και αναφέρθηκε στην υπόθεση περί ναρκωτικών στην οποία ενεπλάκη το 2018, η οποία ποινικά είχε κλείσει και δεν είχε σχέση καθώς και στους ισχυρισμούς του ιδίου ότι ήταν σκευωρία.

Επανέλαβε μάλιστα ότι δεν έχει σώας τα φρένας ο ιερέας, υποστηρίζοντας ότι, «Έχει το ακαταλόγιστο ως ποινικός δράστης». Τέλος αναφερόμενος στο καυστικό υγρό επισήμανε ότι ο ιερέας του εκμυστηρεύτηκε πως το καυστικό υγρό το προόριζε για τον εαυτό του.

Content retrieved from: https://www.huffingtonpost.gr/entry/ston-eisayyelea-o-iereas-poe-erixe-kaestiko-eyro-to-eiche-ayorasei-apo-to-diadikteo_gr_60d41d82e4b00bad2be3b41b.