Μήνυση σε Ακσενέρ από Ερντογάν για τη σύγκριση με τον Νετανιάχου – Πρόστιμο σε Κιλιτσνάρογλου

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), αξιωματική αντιπολίτευση), είναι υποχρεωμένος να καταβάλει πρόστιμο ύψους 142.000 τουρκικών λιρών (σχεδόν 14 χιλιάδων ευρώ) διότι υποστήριξε ότι η οικογένεια του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιδόταν σε φοροδιαφυγή, δυνάμει δικαστικής απόφασης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Aandolu, το δικαστήριο διέταξε τον κ. Κιλιτσντάρογλου να καταβάλει 100.000 λίρες στον αρχηγό του κράτους ως αποζημίωση και το υπόλοιπο ποσό στα άλλα πρόσωπα που κατηγόρησε για φοροδιαφυγή.

Τον Δεκέμβριο του 2017, ο πρόεδρος της Τουρκίας, ένας από τους γιους του και ακόμη ένας συγγενής του κ. Ερντογάν έκαναν μήνυση στον κ. Κιλιτσντάρογλου για συκοφαντική δυσφήμιση, απαιτώντας αρχικά να του επιβληθεί να πληρώσει πρόστιμο 1,5 εκατομμυρίων λιρών.

Το CHP είχε κατηγορήσει τότε ανθρώπους στο περιβάλλον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι μετέφεραν εκατομμύρια δολάρια στη Νήσο του Μαν, αυτόνομο βρετανικό προτεκτοράτο που κατηγορείται συχνά πως διευκολύνει τη φοροδιαφυγή.

Το CHP είχε δώσει την περίοδο εκείνη στη δημοσιότητα έγγραφα, ανάμεσά τους statements για τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών. Ο κ. Ερντογάν απέρριψε τις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για ψέματα.

Μήνυση στην Ακσενέρ

Στο μεταξύ ο Ερντογάν κατέθεσε και μήνυση σε βάρος της πρώην πρόεδρου της τουρκικής εθνοσυνέλευσης και επικεφαλής του «Καλού Κόμματος», Μεράλ Ακσενέρ, κατηγορώντας την πως τον συνέκρινε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέτζαμιν Νετανιάχου.

Ο Τούρκος πρόεδρος διεκδικεί αποζημίωση ύψους 250.000 τουρκικών λιρών (24.475 ευρώ) από την ηγέτιδα του αντιπολιτευόμενου κόμματος η οποία, ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της, είπε ότι ο Νετανιάχου προκαλεί όπως ο Ερντογάν, κρίσεις προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία.

«Ο Νετανιάχου, που είναι κάπως η ισραηλινή εκδοχή του Ερντογάν, δεν δίστασε να στοχοθετήσει αμάχους και παιδιά για να σαμποτάρει τους πολιτικούς αντιπάλους του και να κρατήσει με αυτόν τον τρόπο τη θέση του» ανέφερε χαρακτηριστικά σχετικά με τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνάντησης με νέους, ο Ερντογάν επέκρινε σφόδρα την Ακσενέρ, χαρακτηρίζοντάς την «ανήθικη», που τον έβαλε «στο ίδιο επίπεδο με τον Νετανιάχου».

«Δεν έχω καν συναντήσει τον Νετανιάχου. Δεν ήταν ποτέ φίλος μας και δεν θα γίνει ποτέ», συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, στη Ριζούντα του Πόντου, ιδιαίτερη πατρίδα του Ερντογάν, υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος   επιτέθηκαν κατά της Ακσενέρ και την κατηγόρησαν πως συνεργάζεται με το φιλο-κουρδικό κόμμα αλλά ήταν ξεκάθαρο  πως η επίθεση σχετίζεται με τις συγκρίσεις που έκανε η πολιτικός μεταξύ Ερντογάν και Νετανιάχου.

Content retrieved from: https://www.huffingtonpost.gr/entry/menese-se-aksener-apo-erntoyan-yia-te-seykrise-me-ton-netaniachoe-prostimo-se-kilitsnaroyloe_gr_60a74fe0e4b09604b520b45d.

Μετάβαση στο περιεχόμενο