Μίχαλος: Η συμφωνία των Πρεσπών μείωσε την επιρροή της Τουρκίας στη Βόρεια Μακεδονία

Η Συμφωνία των Πρεσπών συνέβαλε στο να μειωθεί η επιρροή της Τουρκίας στη Βόρεια Μακεδονία και ταυτόχρονα αναβάθμισε το ρόλο της Αθήνας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος, σε συνέντευξή του στο Euractiv. «Με τη συμφωνία των Πρεσπών, αισθάνομαι ότι μειώσαμε την επιρροή της Τουρκίας, η οποία είχε αυξητική τάση τα τελευταία αυτά χρόνια. Μας δίνει επίσης την ευκαιρία να διαδραματίσουμε ως χώρα έναν κυρίαρχο ρόλο στα Βαλκάνια», είπε ο κ.Μίχαλος.

«Μαζί με 143 επιχειρηματίες, ο Κ. Μίχαλος, ο οποίος είναι και αναπληρωτής πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων (Eurochambers), συνόδευσε τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην επίσκεψή του στα Σκόπια» γράφει η ευρωπαική ιστοσελίδα .Ο Έλληνας επιχειρηματίας είπε ότι η ενισχυμένη συνεργασία για τους τομείς υποδομών και ενέργειας θα είναι υψηλής σπουδαιότητας για τις δύο χώρες καθώς και για την ελληνική τεχνογνωσία όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. «Όταν ξεκινήσουν οι συνομιλίες της Βόρειας Μακεδονίας  για την ένταξη στην ΕΕ, θα υπάρξει μια ισχυρή βάση την οποία θα μπορούν να αξιοποιήσουν, η οποία είναι η εταιρική συμβουλευτική ικανότητας της Ελλάδας. Εχουμε τεράστια εμπειρία και τεχνοκρατικές γνώσεις που μπορούμε να προσφέρουμε στη χώρα», είπε ο κ.Μίχαλος.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών πρόσθεσε ότι «η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τη λιτότητα και μείωσε την ανεργία, αλλά επέμεινε ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για να επιταχυνθούν οι ξένες άμεσες επενδύσεις». Όσον αφορά τις επικείμενες ευρωεκλογές, είπε ότι η άνοδος ακροδεξιών δυνάμεων τονίζει την ανάγκη συμπόρευσης των φιλο – Ευρωπαϊκών δυνάμεων, με αλληλεγγύη και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. «Και πρέπει να θυμόμαστε ότι εξακολουθούμε να πατάμε σε ένα ιδιαίτερα εύθραυστο έδαφος. Είναι ξεκάθαρο ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει», είπε. «Τα ευρωεπιμελητήρια ήταν πάντα φιλο-ευρωπαϊκά. Δυστυχώς, είδαμε ότι με τις πολιτικές που υλοποιήθηκαν τα τελευταία πέντε ή έξι χρόνια, το πολιτικό σύστημα εντός της Ευρώπης πριμοδότησε την άνοδο της δεξιάς και του εθνικισμού» τόνισε ο κ. Μίχαλος.

Source:economy365
Μετάβαση στο περιεχόμενο