Επικαιρότητα

Μεταναστευτικό – Ώρα μηδέν στη Λέσβο: Μήνυμα αποφασιστικότητας στέλνει η κυβέρνηση – Μετωπική για τις κλειστές δομές – Αντιδρούν οι μετανάστες

Καζάνι που βράζει είναι η Λέσβος μετά τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στο κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, οι οποίες κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος της δομής.

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η Λέσβος με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τις πυρκαγιές στο κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, οι οποίες κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος της δομής, να είναι εκρηκτική. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έμειναν άστεγοι, με την κυβέρνηση να διαμηνύει πως η Μόρια δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι όπως είναι και πως θα χτιστεί νέα κλειστή δομή. Η εν λόγω απόφαση προκαλεί τις αντιδράσεις τόσο των κατοίκων, όσο και των μεταναστών, με την κυβέρνηση ωστόσο να δηλώνει ανυποχώρητη στην απόφασή της.

Μήνυμα αποφασιστικότητας στέλνει η κυβέρνηση

Έκκληση στους δημάρχους του νησιού της Λέσβου αλλά και στην περιφέρεια ώστε να συνεργαστούν με την κεντρική κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα στέγασης των μεταναστών που προέκυψε μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στη Λέσβο, απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος σε δήλωσή του. Την ίδια στιγμή η κατάσταση στο νησί παραμένει τεταμένη με τους κατοίκους να αντιδρούν στα σχέδια για κλειστή δομή φιλοξενίας μεταναστών.

Η δήλωση Θεοδωρικάκου

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Θεοδωρικάκος με δήλωσή τονίζει: «Μετά τη χθεσινή άκαρπη σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στην Μυτιλήνη με τους Δημάρχους και τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας, τους απευθύνω κάλεσμα ευθύνης, ώστε να βοηθήσουν ουσιαστικά και αποφασιστικά στην εξεύρεση λύσης αμέσως. Οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Και η Αυτοδιοίκηση στο νησί έχει χρέος να προτείνει τόπους άμεσης υποδοχής των μεταναστών που είναι στους δρόμους, με όρους απόλυτης ασφάλειας για τους κατοίκους του νησιού και τους μετανάστες, και ταυτόχρονα να μην αρνείται με στείρο και άγονο τρόπο, όλες τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από την πλευρά της πολιτείας. Δεν μπορούμε να διαπραγματευθούμε ούτε την υγειονομική προστασία των πολιτών και προφανώς ούτε την εθνική μας ασφάλεια. Σε αυτές τις συνθήκες που βρισκόμαστε, οι Έλληνες οφείλουμε να είμαστε απολύτως ενωμένοι».

Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως είναι ειλημμένη η απόφαση για να χτιστεί κλειστή δομή στη θέση της Μόριας και τονίζει πως τα έργα θα προχωρήσουν. Υπό αυτά τα δεδομένα μοιάζει προδιαγεγραμμένη μια σύγκρουση της κυβέρνησης με μερίδα της τοπικής κοινωνίας της Λέσβου.

Ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων και απαντώντας για το τι θα γίνει αν δεν συνεργαστεί πάλι η τοπική αυτοδιοίκηση για κλειστές δομές, σημείωσε: «Υπάρχει μερίδιο ευθύνης και στην κυβέρνηση που δεν έδειξε την αποφασιστικότητα που έπρεπε όταν έπρεπε. Όμως τώρα αντιμετωπίζουμε μια κρίση, που απαιτεί άμεση στέγαση των ανθρώπων». Τόνισε επίσης πως εάν δεν υπήρχαν οι αντιδράσεις του Φεβρουαρίου η κλειστή δομή που σχεδίαζε τότε η κυβέρνηση τώρα θα ήταν στα τελευταία της στάδια. «Καλούμε λοιπόν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει την ευθύνη της. Ώστε με συνεργασία, να αντιμετωπίσουμε την κρίση άμεσα και να δώσουμε μόνιμη διέξοδο μεσοπρόθεσμα», ανέφερε.

Αιχμές για τη στάση της αυτοδιοίκησης και των κατοίκων άφησε και ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή, στον Alpha 98,9. Σχολιάζοντας τις εικόνες εξαθλίωσης και ντροπής που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας ο κ. Μηταράκης, έριξε την ευθύνη για αυτές στην τοπική αυτοδιοίκηση, τονίζοντας: «Είπαμε να στηθεί μια έκτακτη δομή για να κοιμηθούν με ασφάλεια. Δυστυχώς η αντιπρόταση της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν ‘να φύγουν όλοι σήμερα’. Αυτή ήταν η γραπτή θέση του δημάρχου Μυτιλήνης. Ο Περιφερειάρχης ζητούσε να τους βάλουμε όλους σε καράβια».

«Η κυβέρνηση αποφασίζει», ξεκαθαρίζει, τονίζοντας πως «έχει σχέδιο» και επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για κλειστές, ελεγχόμενες, δομές, τονίζοντας ότι ο σχεδιασμός του προχωράει στη Μυτιλήνη «όπως και σε άλλα νησιά».

Δήμος Μυτιλήνης: Θα εμποδίσουμε με κάθε τρόπο τη επαναλειτουργία του ΚΥΤ Μόριας – Όχι σε δομή στο πεδίο βολής

Ο Δήμος Μυτιλήνης, διά του Δημάρχου Στρατή Κύτελη, έχοντας την συμπαράσταση όλων των δημοτών, εκφράζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση όλων, να εμποδίσει με κάθε τρόπο τη λειτουργία του αίσχους του ΚΥΤ Μόριας.

Όπως αναφέρει: ««Ο κύβος ερρίφθη» οριστικά για το θέμα αυτό και καλό είναι όλοι οι αρμόδιοι να το συνειδητοποιήσουν και να συνεργαστούν, χωρίς την προοπτική αυτή στη σκέψη τους.

Δυστυχώς, έγκυρες πληροφορίες που ήρθαν σε γνώση μας, μας ενημερώνουν ότι, εντός των Κυβερνητικών προθέσεων, είναι να λειτουργήσει προσωρινά ως χώρος εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών το Πεδίο Βολής του Καρά Τεπέ.

Η άποψη αυτή, αν και γνώμη του Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, μας βρίσκει αντίθετους. Οι προτάσεις του Δήμου για την αποσυμφόρηση και την απομάκρυνση των προσφύγων και μεταναστών από κατοικημένες περιοχές και από το νησί, που είχαν και τη σύμφωνη γνώμη του τοπικού Βουλευτή και Β’ Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, δεν εισακούστηκαν.

Η επιλογή αυτή αντιστρατεύεται ευθέως την Εθνική Άμυνα της Πατρίδας μας, αλλά και τη Δημόσια Υγεία της πρωτεύουσας του νησιού μας. Για το λόγο αυτό θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την ακύρωσή της.

Καλούμε τους αρμόδιους Κυβερνητικούς Παράγοντες να επανεξετάσουν την απόφασή τους αυτή, πριν να είναι πολύ αργά».

Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για τον καταυλισμό στο Καρά Τεπέ

Έτοιμη να ανοίξει είναι η προσωρινή δομή στο Καρά Τεπέ, καθώς έχουν στηθεί οι σκηνές που με ελικόπτερα μεταφέρθηκαν. Ο νέος καταυλισμός βρίσκεται πολύ κοντά στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ, σε έκταση που ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο και χρησιμοποιείται για δράσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Νωρίτερα την Παρασκευή έφτασαν στο σημείο σκαπτικά οχήματα του στρατού για τη διαμόρφωση της νέας δομής που θα στήνεται στο νησί.


Βίντεο του Newpost από τη Λέσβο


Βίντεο του Newpost από τη Λέσβο

Έτσι χιλιάδες άστεγοι πρόσφυγες και μετανάστες που από την Τρίτη διέμεναν σε δρόμους και νεκροταφεία του νησιού αναμένεται να μπουν σε λίγο στο νέο ΚΥΤ όπου θα φιλοξενηθούν σε σκηνές χωρητικότητας έξι ατόμων.

Παράλληλα, αναμένεται να τοποθετηθούν και κοντέινερ το επόμενο χρονικό διάστημα. Όσο οι σκηνές θα στήνονται, ακόμη και σήμερα θα αρχίσει η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών που μετά τις φωτιές στη Μόρια έμειναν στους δρόμους.

Διαμαρτυρία προσφύγων στο Καρά Τεπέ: «Θέλουμε να φύγουμε από εδώ»

Νωρίτερα έλαβε χώρα μεγάλη διαμαρτυρία περίπου 2.000 προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή του Καρά Τεπέ, εκεί που παραμένουν επί τρεις ημέρες πάνω από 12.000 άτομα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας.

«Θέλουμε να φύγουμε, αφήστε μας ελεύθερους» φωνάζουν κατά του μπλόκου της Αστυνομίας, όπως μεταδίδει το stonisi.gr. Μάλιστα, δεν έλειψε και η ένταση μεταξύ προσφύγων και αστυνομικών.

Content retrieved from: https://newpost.gr/ellada/5f5c5d2705c1e64863ed2cd0/metanasteytiko-ora-miden-sti-lesvo-minyma-apofasistikotitas-stelnei-i-kyvernisi-metopiki-gia-tis-kleistes-domes-antidroyn-oi-metanastes.