Επικαιρότητα

Μέι: Παραιτούμαι από την ηγεσία των Τόρις στις 7 Ιουνίου

Tην παραίτησή της ανακοίνωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πυροδοτώντας τη διαδικασία που θα φέρει έναν νέο ηγέτη στην εξουσία, από τον οποίο αναμένεται να προωθήσει μια πιο αποφασιστική συμφωνία για το Brexit. 

Μετά από μια θυελλώδη πρωθυπουργία σχεδόν τριών ετών, η Μέι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ισχυρής Επιτροπής 1922 των Συντηρητικών και ακολούθησε η δήλωση της έξω από την πρωθυπουργική κατοικία.

«Προσπάθησα να κάνω το Ηνωμένο Βασίλειο μια χώρα που εργάζεται για τους πολλούς, όχι τους λίγους, και να παραδώσω το Brexit.Εκανα τα πάντα για να πείσω τους βουλευτές να υποστηρίξουν την συμφωνία, δυστυχώς δεν τα κατάφερα». Η Τερέζα Μέι θα παραιτηθεί στις 7 Ιουνίου. Η διαδικασία για τον νέο αρχηγό θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα.

«Ο συμβιβασμός δεν είναι μια βρώμικη λέξη. Οι Συντηρητικοί θα ανανεωθούν τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, ξέρω ότι είναι σε θέση να υλοποιήσουν το Βrexit».

Hταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να είμαι πρωθυπουργός είπε με δάκρυα στα μάτια.

Η Μέι θα παραμείνει ωστόσο στην εξουσία ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την εκλογή από το Συντηρητικό Κόμμα του διαδόχου της, μια διαδικασία που αναμένεται να γίνει σε περίπου 6 εβδομάδες. Η διαδικασία αυτή για την ανάδειξη του διαδόχου της αναμένεται εξάλλου να αρχίσει στις 10 Ιουνίου, μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Βρετανία.

Οι σταθμοί μιας… «Μaybot» πρωθυπουργίας

Στις 13 Ιουλίου του 2016 η Τερέζα Μέι απροσδόκητα έγινε πρωθυπουργός της Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Υποσχέθηκε να φέρει ξανά την ισορροπία στην κοινωνία μετά την είσοδό της για πρώτη φορά στο Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Τον Ιανουάριο του 2017, η Μέι ανακοίνωσε ότι θα βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση για να υπογράψει νέες εμπορικές συμφωνίες, να καταργήσει τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και να μειώσει τη μετανάστευση.

Στη συνέχεια, τον Μάρτιο του 2017, οι βουλευτές ψήφισαν για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 ξεκινώντας δύο χρόνια διαπραγματεύσεων.

Τον επόμενο μήνα, μετά από επανειλημμένες αρνητικές δηλώσεις, η Τερέζα Μέι εξέπληξε το Γουέστμινστερ καλώντας σε πρόωρες εκλογές για μια νέα θητεία. Ομως οι βρετανοί δεν συμφώνησαν. Μετά από μια καμπάνια που διακόπηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μάντσεστερ και το Λονδίνο, η Τερέζα Μέι έχασε την ισχνή πλειοψηφία της στο Κοινοβούλιο.

Στο τέλος του καλοκαιριού που πέρασε άρχισαν να τίθενται σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη θέση της πρωθυπουργού όταν η καταστροφική ομιλία του στο συνέδριο έγινε viral

Τους μήνες που ακολούθησαν η Τερέζα Μέι και η ομάδα της διαπραγματεύθηκαν με τις Βρυξέλλες πριν επιτύχουν τελικά σχέδιο συμφωνίας αποχώρησης τον Νοέμβριο του 2018.

Τον Δεκέμβριο η Τερέζα Μάι απέσυρε τη συμφωνία αποχώρησης από την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. Είχε λάβει το μήνυμα ότι δεν διέθετε επαρκή υποστήριξε για να αντιμετωπίσει στη συνέχεια μια ψήφο εμπιστοσύνης από το κόμμα της.

Η Τερέζα Μέι επέζησε αλλά στην πρώτη ψηφοφορία που διενεργήθηκε τον Ιανουάριο υπέστη την μεγαλύτερη ταπείνωση κυβέρνησης στην ιστορία του Βρετανικού Κοινοβουλίου με 202 ναι και 432 όχι

Η Τερέζα Μέι επέστρεψε δύο φορές με την συμφωνία αποχώρησης. Ούτε η υπόσχεση της δικής της παραίτησης ήταν αρκετή για να πείσει το Κοινοβούλιο να υπερψηφίσει την συμφωνία της

Με την προθεσμία να λήγει στις 29 Μαρτίου και το αδιέξοδο στο Κοινοβούλιο, οι βουλευτές κατάφεραν να κερδίσουν ιστορικές ενδεικτικές ψήφους σε μια προσπάθεια να παλέψουν για τον έλεγχο του Brexit.

Η Τερέζα Μέι υποχρεώθηκε να επιδιώξει μια σύντομη παράταση του Αρθρου 50 για να εμποδίσει ένα άτακτο Brexit,

Χωρίς επιλογές και χρόνο παράτασης, η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με τον Τζέρεμι Κόρμπιν ηγέτη των Εργατικών για να προσπαθήσει να επιτύχει έναν πιο ήπιο συμβιβασμό για το Brexit.

 

Φωτο: Reuters

Source:thetoc
Μετάβαση στο περιεχόμενο