Περιπλέκεται η κατάσταση μετά την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς οι βουλευτές καταψήφισαν την συμφωνία αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ. Πρόταση μομφής από τους Εργατικούς. Υπό ψήφιση την Τετάρτη. “Παγωμένη” η Ευρώπη.
Ιστορική ήττα υπέστη το βράδυ της Τρίτης η Τερέζα Μέι, καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων καταψήφισε την συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ με 432 ψήφους κατά και 202 υπέρ, βυθίζοντας την χώρα στην μεγαλύτερη πολιτική κρίση της τελευταίας 50ετίας.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη ήττα κυβέρνησης στην σύγχρονη ιστορία της Βρετανίας, με βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος, τόσο υπέρμαχων της εξόδου όσο και υποστηρικτών της παραμονής, να καταψηφίζουν την συμφωνία.
Το κοινοβούλιο μίλησε, η κυβέρνηση θα ακούσει, δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι λίγο μετά την απόρριψη, με συντριπτική πλειοψηφία, της συμφωνίας της.
Η σημερινή ψηφοφορία δεν δείχνει τίποτα σχετικά με το τι τελικά υποστηρίζει το κοινοβούλιο, πρόσθεσε η ίδια, τονίζοντας ότι δεν γνωρίζει εάν η Βουλή των Κοινοτήτων προτίθεται να τιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την ΕΕ.
Σύμφωνα με την Τερέζα Μέι, οι Ευρωπαίοι πολίτες στη Βρετανία αξίζουν ξεκάθαρες απαντήσεις όσο το δυνατόν συντομότερα.
Πρέπει να επιβεβαιώσουμε εάν η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, υπογράμμισε η ίδια, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα βρει χρόνο για μια συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης την Τετάρτη.
Εφόσον οι βουλευτές επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους, σύμφωνα με τη Μέι, η ίδια η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους εταίρους. Θέλω να αποχωρήσουμε με συντεταγμένο τρόπο, σημείωσε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.
Πρόταση μομφής από τους Εργατικούς
Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μέι κατέθεσε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, χαρακτηρίζοντας “καταστροφική” την ήττα της κυβέρνησης στην ψηφοφορία.
“Το αποψινό αποτέλεσμα είναι η μεγαλύτερη ήττα από τη δεκαετία του 1920”, τόνισε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τον Κόρμπιν, δεν πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι η πρόταση περί αποχώρησης χωρίς συμφωνία, αλλά να διασφαλιστεί μια μόνιμη τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επανέλαβε επίσης ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των πολιτών μετά το Brexit.
“Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Μέι μπορεί να πετύχει μια καλή συμφωνία με την ΕΕ”, πρόσθεσε.
Η πρόταση μομφής πρόκειται να συζητηθεί και να τεθεί υπό ψήφιση την Τετάρτη (21:00 ώρα Ελλάδας).
Τουσκ : “Σκεφτείτε αν θέλετε ακύρωση του Brexit”
Η μοναδική θετική λύση, μετά την απόρριψη της συμφωνίας αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο, είναι να παραμείνει η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
“Αν είναι αδύνατον να υπάρξει συμφωνία, και κανείς δεν θέλει να μην υπάρξει συμφωνία, τότε ποιος θα έχει τελικά το θάρρος να πει ποια είναι η μοναδική θετική λύση;” έγραψε ο Τουσκ στο Twitter.
Γιούνκερ: Αυξήθηκε ο κίνδυνος μιας άτακτης υποχώρησης
Με μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρει: “Με λύπη παρακολουθώ απόψε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας” στο βρετανικό κοινοβούλιο.
“Προτρέπω τη Βρετανία να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της όσο το δυνατόν συντομότερα. Ο χρόνος έχει σχεδόν τελειώσει”.
Επιπλέον, σε ανακοίνωση ο Γιούνκερ επισημαίνει ότι “ο κίνδυνος μιας άτακτης αποχώρησης της Βρετανίας έχει αυξηθεί” με την απόρριψη της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες από το βρετανικό κοινοβούλιο.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε επίσης ότι δεν επιθυμεί ένα άτακτο Brexit επισημαίνοντας: “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται για να βοηθήσει στο να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ είναι πλήρως προετοιμασμένη”.
Κουρτς: Δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς διαμήνυσε ότι η συμφωνία μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών για το Brexit δεν επιδέχεται επαναδιαπραγμάτευσης.
“Λυπάμαι για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης”, έγραψε στο Twitter.
“Καθορίζουμε αν θα προχωρήσουμε με μια συμφωνία που τιμά το δημοψήφισμα”
Λίγα λεπτά νωρίτερα, η Μέι είπε ενώπιον των Βρετανών βουλευτών ότι “θα καθορίσουμε εάν θα προχωρήσουμε μπροστά με μια συμφωνία που τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit”.
Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για μια ιστορική απόφαση που θα ορίσει το μέλλον της χώρας μας για πολλές γενεές.
Η Μέι επισήμανε επίσης ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα οδηγούσε σε μεγαλύτερο διχασμό.
Τόνισε, εξάλλου, ότι δεν πιστεύει πως οι Βρετανοί πολίτες ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να υπάρχει συμφωνία.
Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι η συμφωνία μας θέτει τα θεμέλια για μια άνευ προηγουμένου οικονομική σχέση με την ΕΕ.
Οι επιλογές που βρίσκονται ενώπιόν μας, τόνισε η Τερέζα Μέι, δεν θα αλλάξουν μέσω της διεξαγωγής γενικών εκλογών.
Άλλωστε, σύμφωνα με την ίδια, οι εκλογές θα σήμαιναν δύο ακόμη μήνες αβεβαιότητας και διχασμού.
Η Τερέζα Μέι υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική συμφωνία.
Τηλεδιάσκεψη υπουργών με επιχειρηματίες
Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Γκρεγκ Κλαρκ και ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Στίβεν Μπέρκλεϊ αναμένεται να έχουν μια τηλεδιάσκεψη με ηγέτες επιχειρήσεων μετά την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, είπαν δύο πηγές στο Reuters.