Επικαιρότητα

Λυκουρέζος κατά Παπακώστα: Ατυχέστατη η αναδίπλωσή της – Ορισμένοι κύκλοι προσπάθησαν να δώσουν πολιτική χροιά

Δηλώνει ικανοποιημένος «που σε αυτό το στάδιο ξεπεράστηκαν κάποια προβλήματα και αντιμετωπίστηκε ουσιαστικά η όλη υπόθεση», προσθέτοντας: «Δεν θέλω να επεκταθώ, δεν είναι ακόμα ώριμα τα πράγματα».

Την ικανοποίησή του για την απόφαση της Δικαιοσύνης μετά τη χθεσινή μαραθώνια απολογία του στον ανακριτή εξέφρασε ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, που μαζί με τον δικηγόρο Θεόδωρο Παναγόπουλο αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ, με τον Δημήτρη Οικονόμου και τη Μαρία Αναστασοπούλου, ο γνωστός ποινικολόγος απαντώντας στο ερώτημα αν η εμπλοκή του στην υπόθεση της «Μαφίας των φυλακών» είχε πολιτική σκοπιμότητα, είπε: «Αναμφισβήτητα ορισμένοι κύκλοι προσπάθησαν να δώσουν πολιτική χροιά».

Ωστόσο, ο κ. Λυκουρέζος δηλώνει ικανοποιημένος «που σε αυτό το στάδιο ξεπεράστηκαν κάποια προβλήματα και αντιμετωπίστηκε ουσιαστικά η όλη υπόθεση», προσθέτοντας: «Δεν θέλω να επεκταθώ, δεν είναι ακόμα ώριμα τα πράγματα».

Όσον αφορά την αγωγή που κατέθεσε κατά της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα, ξεκαθάρισε ότι θα επιμείνει, μιας και κρίνει «ατυχέστατη την αναδίπλωσή της». «Το αρχικό κείμενο παραμένει με απόλυτη σαφήνεια», υπογράμμισε.

«Δεν με αφορά η υπόθεση της Μαφίας. Κακώς συνδέθηκε το όνομά μου με αυτή την ιστορία», είπε.

Η αγωγή κατά της Παπακώστα και η αναδίπλωση της υφυπουργού 

Αγωγή κατά της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα, κατέθεσε τη Δευτέρα μέσω του συνηγόρου του Θρασύβουλου Κονταξή, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

Ο γνωστός δικηγόρος κατηγορεί την κ. Παπακώστα ότι προέβη σε άμεση προσβολή του τεκμηρίου της αθωότηάας του και ζητά αποζημίωση ύψους 10.000 ευρώ.

Σημειώνει συγκεκριμένα: «Η κ. Παπακώστα, ως εκπρόσωπος δημόσιας αρχής προέβη ανεπιτρέπτως και παρανόμως, σε άμεση προσβολή του τεκμηρίου της αθωότητας μου (και άρα σε προσβολή της προσωπικότητας μου). Ειδικότερα εκφράστηκε ως μη έδει η βεβαιότητα της περί της ενοχής μου και μάλιστα, αμέσως μετά την σύλληψη μου και προ πάσης γνώσης της περί σε βάρος μου κατηγορίας, πολλώ δε μάλλον προτού απολογηθώ».

«Προέβη άνευ λόγου και αιτίας», συνεχίζει «στις ως άνω ανοίκειες δηλώσεις της, εμφανιζόμενη μάλιστα να επιχαίρει για την υποτιθέμενη επιτυχία της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, μολονότι η σύλληψη μου, έλαβε χώρα σε εκτέλεση εντάλματος του ειδικού εφέτη ανακριτή και όχι κατόπιν έρευνας της ως άνω υπηρεσίας».

«Εθίγη βαρύτατα η προσωπικότητα μου, η επαγγελματική μου αξιοπιστία αλλά και η τιμή και η υπόληψη μου δια της διατύπωσης της ως άνω απόλυτης θέσης περί βέβαιης ενοχής μου, εκφραζόμενη  δια επίσημων χειλέων δημόσιας αρχής, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έντονα αρνητικό και νοσηρό, και τοξικό κλίμα σε βάρος μου, το οποίο υποσκάπτει ευθέως τα εχέγγυα για την ορθή ποινική μεταχείριση μου», καταλήγει.

Τα… μαζεύει η Παπακώστα

Σε διευκρινιστική δήλωση προέβη η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, μετά την κατάθεση αγωγής κατά της ίδιας από τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο για τις επίμαχες αναφορές στην υπόθεση της «μαφίας των φυλακών».

«Δεν αισθάνομαι ευτυχής διότι στην διαδικασία της έρευνας για την εξάρθρωση του κυκλώματος, το οποίο διαβιούσε λάθρα επί χρόνια στις φυλακές, προφυλακίστηκαν, διότι έτσι έκρινε η Δικαιοσύνη, και δικηγόροι. Η αναφορά μου, λοιπόν, αφορά στο σύνολο και δεν είναι προσωπική» σημειώνει η υφυπουργός, μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά η δήλωση της Κ. Παπακώστα:

«Συνεχάρην, ως όφειλα, την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για την εξαιρετική της δουλειά και στο ζήτημα του κυκλώματος της μαφίας των φυλακών, το οποίο συνδέεται με τέσσερις δολοφονίες, η μία εκ των οποίων αφορούσε στον καλό συνάδελφό μου αείμνηστο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο και με πληγώνει.

Ο κάθε πολίτης έχει από το Σύνταγμα και τους Νόμους το τεκμήριο αθωότητας έως ότου τελεσιδικήσει υπόθεση που τον αφορά και εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη.

Δεν αισθάνομαι ευτυχής διότι στη διαδικασία της έρευνας για την εξάρθρωση του κυκλώματος, το οποίο διαβιούσε λάθρα επί χρόνια στις φυλακές, προφυλακίστηκαν, διότι έτσι έκρινε η Δικαιοσύνη, και δικηγόροι. Η αναφορά μου, λοιπόν, αφορά στο σύνολο και δεν είναι προσωπική.

Θέλω να συγχαρώ πραγματικά την Αντιτρομοκρατική μας Υπηρεσία. Υπάρχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες στην Ελληνική Αστυνομία κάτω από την ομπρέλα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και η Αντιτρομοκρατική είναι μία από αυτές. Έμπειρη, με τεκμηρίωση και μέθοδο, προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην εθνική ασφάλεια της χώρας, στην εσωτερική ασφάλεια, αλλά και εκτός αυτής, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με άλλες ομόλογές της Υπηρεσίες στην Ευρώπη και αλλού.

Επειδή με διακρίνει καλή πίστη, δεν θα μπω στον πειρασμό να υποθέσω ότι γίνομαι αποδέκτης από συνηγόρους πολιτών επιθέσεων για δημιουργία εντυπώσεων, επειδή έχω την πολιτική συνευθύνη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία του οποίου εργαζόμενη νυχθημερόν εξάρθρωσε αυτό το εξαιρετικά επικίνδυνο κύκλωμα.

Θέλω να γνωρίζουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πραγματικά επαγρυπνούν. Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, διότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εργάζονται με ζήλο, με αφοσίωση, με σχέδιο και μεθοδικότητα για την ασφάλειά τους».

Η δήλωσή της που οδήγησε στην αγωγή

Στις δηλώσεις της η κ. Παπακώστα, αφού έδωσε συγχαρητήρια στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θεωρώ ότι είναι μια ακόμη επιτυχία της, λυπάμαι βέβαια, διότι το κύκλωμα αυτό, το οποίο ήταν ένα κύκλωμα το οποίο διαβιούσε λάθρα επί χρόνια ολόκληρα, είχε στους κόλπους του συναδέλφους δικηγόρους. Ελπίζω αυτό να μην συνεχιστεί, οι υπηρέτες της δικαιοσύνης όπως είμαστε εμείς οι δικηγόροι πρέπει να είμαστε στην υπηρεσία του πολίτη, της Θέμιδας και του δικαίου».

Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη πρόσθεσε: «Χαίρομαι όμως πάρα πολύ που υπάρχουν υπηρεσίες όπως είναι η αντιτρομοκρατική αλλά και άλλες οι οποίες πραγματικά επαγρυπνούν. Και αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να δώσω, ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς διότι νυχθημερόν εργάζονται υπηρεσίες οι οποίες έχουν εξαιρετικά εξειδικευμένο προσωπικό με ζήλο, με αφοσίωση, με σχέδιο και μεθοδικότητα για την ασφάλειά τους αλλά κυρίως για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Θέλω να τους συγχαρώ και θέλω να πω ότι ήταν μια πολύ μεγάλη υπόθεση η οποία είχε και θύματα, είχε και απειλή θυμάτων και με αυτή την έννοια νομίζω ότι ξεκαθάρισε η κόπρος του Αυγεία».

Οι απολογίες 

Οι δύο ποινικολόγοι Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Θεόδωρος Παναγόπουλος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ύστερα από τις μαραθώνιες απολογίες τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το law&order.gr, στον κ. Λυκουρέζο επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα, και της καταβολής χρηματικής εγγύησης 50.000 ευρώ. Στον κ. Παναγόπουλο επιβλήθηκε μόνο ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Στο άκουσμα της απόφασης, συγγενείς και φίλοι των δυο δικηγόρων άρχισαν να τους αγκαλιάζουν. Η κόρη του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, Μαρία – Ελένη έπεσε στην αγκαλιά του, ξεσπώντας σε κλάματα.

Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης, ο συνήγορος του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, Θρασύβουλος Κονταξής, δήλωσε: «Επειδή λείπει η έννοια του γεγονότος από αυτή την υπόθεση αλλά τα χρονικά περιθώρια που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν ασφυκτικά, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα δώσουμε κι άλλα στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι δεν έχουμε καμία εμπλοκή με την υπόθεση».

Λυκουρέζος: «Απολογούμαι για την κατάθεση ενός κατάδικου»

Νωρίτερα, στα υπομνήματα που κατέθεσαν οι δύο ποινικολόγοι στον ανακριτή, αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες και έστρεψαν τα πυρά τους στον Αριστείδη Φλώρο, τον οποίο κατηγορούνται ότι εκβίαζαν προκειμένου να του αποσπάσουν 2 εκατομμύρια ευρώ.

“Είναι αδιανόητο ένας άνθρωπος του δικού μου υποβάθρου και της δικής μου διαδρομής, να έχω (κατα)δεχθεί να ενταχθώ ως μέλος σε εγκληματική οργάνωση, η οποία διευθύνεται από αλλοδαπό κατάδικο για ειδεχθή αδικήματα…” ανέφερε στο υπόμνημά του στον ανακριτή ο Αλ. Λυκουρέζος, όπως αναφέρει το law&order.gr, και σημείωσε πως δεν νοείται ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, από τη στιγμή που ο ίδιος δεν γνωρίζει κανένα από τα μέλη αυτής, ούτε επικοινωνούσε ή συνομιλούσε μαζί τους.

Μάλιστα, στο υπόμνημά του ο κ. Λυκουρέζος ανέφερε πως έχει μετατραπεί σε πλέον αξιόπιστο μάρτυρα ο Αριστείδης Φλώρος. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο κατηγορούμενος ποινικολόγος, το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει δυο καταδίκες από τη Δικαιοσύνη, μια για την υπόθεση της Energa και μια για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Γ. Αντωνόπουλου. “Ουσιαστικά καλούμαι να απολογηθώ για καταθέσεις ενός κατάδικου, η συμπεριφορά του οποίου έχει αναστατώσει την ελληνική κοινωνία, είχε δε ως συνέπεια τη δολοφονία ενός εκλεκτού συναδέλφου και την απόπειρα ανθρωποκτονίας ενός άλλου” υποστηρίζει.

Ακόμη, ο γνωστός ποινικολόγος ανέφερε στο υπόμνημά του, πως ο ίδιος ποτέ δεν είχε καμία συνομιλία με τον κρατούμενο επιχειρηματία, ούτε και ποτέ τον επισκέφθηκε στη φυλακή. Τα γεγονότα δε αυτά – όπως επεσήμανε – προκύπτουν τόσο από την άρση των τηλεφωνικών συνομιλιών όσο και από τα επισκεπτήρια των φυλακών.

Σε ό,τι αφορά στις καταθέσεις συναδέλφων του δικηγόρων που ανέφεραν πως το “γραφείο Λυκουρέζου ζήταγε λεφτά” από τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο (δικηγόρο του Αρ. Φλώρου), ο κατηγορούμενος ποινικολόγος υποστήριξε πως οι συνάδελφοί του αναφέρονται στα λεγόμενα του Μ. Ζαφειρόπουλου, ο οποίος όμως δεν ζει για να επιβεβαιώσει όσα λέγονται.

Επεσήμανε ο κ. Λυκουρέζος: “Αν και όλοι φέρονται να γνωρίζουν εδώ και πέντε χρόνια τις φερόμενες ως οικονομικές αξιώσεις μου, κανείς εξ αυτών δεν τις είχε καταγγείλει στις αρχές, στο πλαίσιο οποιασδήποτε διαδικασίας”.

Για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, ο κατηγορούμενος ποινικολόγος υποστηρίζει πως οι καταγραφές των συνομιλιών που υπάρχουν στη δικογραφία ξεκινούν από τον Ιανουάριο του 2019. Άρα – διερωτάται – πως γίνεται να είναι μέλος εγκληματικής οργάνωσης από το 2014. “Δεν νοείται ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, από τη στιγμή που δεν γνωρίζω κανένα από τα μέλη αυτής, ούτε επικοινωνούσα ή συνομιλούσε μαζί τους, σχεδιάζοντας κάτι το μεμπτό και παράνομο”, λέει ο κ. Λυκουρέζος.

Αγωγή Λυκουρέζου στην Κατερίνα Παπακώστα

Από το υπόμνημα όμως του γνωστού ποινικολόγου δεν έλειψαν όμως και οι αναφορές στην υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, η οποία έδωσε συγχαρητήρια στην Αντιρτομοκρατική για τη σύλληψή του, αναφέροντας πως “ξεκαθάρισε η κόπρος του Αυγεία”.

Ο κ. Λυκουρέζος υποστήριξε πως η κυρία Παπακώστα με τις δηλώσεις της παραβίασε το τεκμήριο της αθωότητάς του καθώς, όπως λέει, εξέφρασε τη βεβαιότητα της περί της ενοχής του, πριν ακόμη ο ίδιος απολογηθεί. Για το λόγο αυτό ο κατηγορούμενος δικηγόρος κατέθεσε αγωγή σε βάρος της κυρίας Παπακώστα, ζητώντας αποζημίωση ύψους 10.000 ευρώ.

Παναγόπουλος: «Αρνούμαι τις κατηγορίες»

Τα πυρά του όμως στον καταδικασμένο για την υπόθεση της Energa, Αριστείδη Φλώρο, έστρεψε και Θ. Παναγόπουλος, επισης κατηγορούμενος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και απόπειρα εκβίασης του 39χρονου καταδικασμένου επιχειρηματία. Ο κ. Παναγόπουλος αρνήθηκε ότι εκβίασε τον Αρ. Φλώρο, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Ο Φλώρος είχε κατά το χρόνο εκείνο δικηγορικό επιτελείο πολυάνθρωπο, πολυτελές και απαρτιζόμενο από την «αφρόκρεμα» των ποινικολόγων της Αθήνας. Γιατί δεν έσπευσαν να καταγγείλουν την εκβίαση στις Αρχές; Γιατί δεν ζήτησαν αστυνομική προστασία; Γιατί δεν υπέβαλαν μήνυση κατά Αλέξανδρου Λυκουρέζου και Θεόδωρου Παναγόπουλου»;

Σε ό,τι αφορά στην κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης ο κ. Παναγόπουλος αναφέρει πως ανήκει “στη σφαίρα της φαντασίας”, καθώς όπως σημειώνει ο ίδιος ποτέ δεν είχε καμία επαφή και σχέση με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους που φέρονται ως μέλη της “μαφίας” των φυλακών.

Όπως είπε, οι μόνες επαφές που είχε είναι με τον Αλ. Λυκουρέζο και τον Γ. Αντωνόπουλο τον οποίο εκπροσωπούσε ως δικηγόρος. Μάλιστα, στο υπόμνημά του αναφέρει πως συνάντησε μια φορά τον φερόμενο ως αρχηγό του κυκλώματος, Κλοντιαν Λεκοσάϊ μέσα στις φυλακές, κάτι που όπως λέει έκανε “χάριν εξυπηρέτησης” του Γ. Αντωνόπουλου.

Υποστήριξε ακόμη, πως ανέλαβε δικηγόρος του Γ. Αντωνόπουλου τον Ιούνιο του 2017. “Πώς είναι δυνατόν να είμαι μέλος εγκληματικής οργάνωσης από το 2014;” λέει και προσθέτει: “Ουδέν στοιχείο υπάρχει για οποιαδήποτε επαφή μου με τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση προ του 2017, διότι δεν είναι δυνατό να υπάρχει. Ως εκ τούτου, οποιοσδήποτε ισχυρισμός για συμμετοχή μου σε εγκληματική οργάνωση βρίσκεται ολωσδιόλου στη σφαίρα της φαντασίας”.

Ο ίδιος υποστήριξε πως δεν έχει αποπειραθεί να εκβιάσει τον Αρ. Φλώρο, κάτι που όπως λέει αποδεικνύεται και από το γεγονός πως ούτε η οικογένεια, ούτε και οι συνεργάτες του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, κατάθεσαν ποτέ κάτι τέτοιο. Χαρακτηριστικά, ο κατηγορούμενος δικηγόρος υποστηρίζει: «Ούτε η σύζυγός του (σ.σ. του Ζαφειρόπουλου), ούτε οι συνεργάτες του στο γραφείο, ούτε τα τέκνα του αναφέρουν ότι εγώ, φίλος της οικογένειας από δεκαετιών, εκβίασα τον αείμνηστο Μιχάλη! “.

Για τις καταθέσεις άλλων δικηγόρων που τον εμπλέκουν στην απόπειρα εκβίασης του κρατούμενου επιχειρηματία, ο κ. Παναγόπουλος υποστήριξε πως ουδεμία αναφορά κάνουν στο πρόσωπό του και πως μια από αυτές τις καταθέσεις αναφέρεται σε οικονομικές απαιτήσεις που φέρεται να προβλήθηκαν μόνο από τον Αλ. Λυκουρέζο.

Τέλος, ο Θ. Παναγόπουλος υποστήριξε πως δεν πληρούνται στο πρόσωπό του οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για προφυλάκιση. “Είμαι δικηγόρος Αθηνών από το έτος 1982 με κρυστάλλινο δημόσιο και ιδιωτικό βίο”, υπογραμμίζει και προσθέτει: “Έχω σταθερή κοινωνική επαγγελματική και οικογενειακή ζωή διάγοντας πάντοτε νομοταγώς και κατά τρόπο ηθικώς ανεπίληπτο. Η τυχόν διατήρηση της κράτησής μου ισοδυναμεί με ηθικό θάνατο πολύ χειρότερο αυτής καθ’ εαυτήν της στέρησης της ελευθερίας μου”.

Source:newpost