Επικαιρότητα

Κουμουτσάκος: Να δώσει εξηγήσεις η κυβέρνηση για τις δηλώσεις Ράμα για τα σύνορα

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Μαξίμου περί του αντιθέτου, λέει ο Γ. Κουμουτσάκος η κυβέρνηση οφείλει τώρα να απαντήσει εάν υπάρχουν συζητήσεις με την Αλβανία για επανακαθορισμό των συνόρων αλλά και ποια είναι η θέση της για αναδιάταξη συνόρων στην ευρύτερη περιοχή.

Ολόκληρη η δήλωση του Γ. Κουμουτσάκου:
«Ο ισχυρισμός του κ. Ράμα ότι συζητά με την Ελλάδα ζήτημα συνόρων, το οποίο μάλιστα εντάσσει σε ευρύτερες συνοριακές αλλαγές στα Δυτικά Βαλκάνια, εγείρει μείζον ζήτημα για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Μαξίμου περί του αντιθέτου -διαβεβαιώσεις που δόθηκαν μετά από ανάλογη αναφορά του κ. Τσίπρα- η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα και ξεκάθαρα: Πρώτον εάν συζητά με την Αλβανία τον επανακαθορισμό συνόρων. Και δεύτερον ποια θέση έχει έναντι των σκέψεων Ράμα για την αναδιάταξη των συνόρων στην ευρύτερη περιοχή».

Σε τηλεοπτική συνέντευξη του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ειχε δήλωσει πως η χώρα του είναι σε συζητήσεις με την Ελλάδα αναφορικά με τα θαλάσσια σύνορα. 

Ερωτώμενος σχετικά με τη συζήτηση περί τροποιποίησης των συνόρων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας και θέλοντας να τονίσει την αναγκαιότητα αυτή της συζήτησης, ο Αλβανός πρωθυπουργός έβαλε στο «κάρδο» και την Ελλάδα.

«Τι συζητάμε σήμερα με την Ελλάδα; Τα σύνορα, τα θαλάσσια σύνορα. Και ακόμη δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία.Τι συζήτησε το Κόσοβο με το Μαυροβούνιο; Τα σύνορα. Πώς γίνεται να μην συζητάμε το θέμα των συνόρων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, φυσικά και θα συζητηθεί», είπε χαρακτηριστικά ο Αλβανός πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο Vizion Plus TV.

Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός της γείτονος άσκησε δριμεία κριτική – μεταξύ άλλων – στον Ραμούς Χαραντινάι, πρωθυπουργό του Κοσόβου, ο οποίος κατηγορεί τα Τίρανα «για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του».

«Σέβομαι την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου. Αποφάσεις για το Κόσοβο παίρνει η κυβέρνηση του Κοσόβου. Εγώ δεν αναμειγνύομαι», τόνισε, όμως, είπε πως είναι μία ιστορική στιγμή και η πολιτική δεν πρέπει να ασκείται με ψηφοθηρικούς όρους. «Εμείς θα στηρίξουμε κάθε συμφωνία, που έχει την στήριξη των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε για τα σύνορα.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, ο Ράμα δήλωσε: «Για μένα το Κόσοβο είναι μέρος της Αλβανίας», και υπογράμμισε πως το βασικό σχέδιο της Αλβανίας είναι η ένωση με το Κόσοβο.

«Η ένωση για μας δεν είναι plan B αλλά plan A. Ο δρόμος που έχουμε πάρει οδηγεί στην ένωση. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, πλην της ένωσης».

Source:newsit
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *