Επικαιρότητα

Κορωνοϊός: Στις 29 Μαΐου τα ραντεβού για όλα τα εμβόλια για τους πολίτες 30-34 ετών

Για την πορεία της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού ενημερώνουν από λεπτό σε λεπτό ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Το Σάββατο 29 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους πολίτες ηλικίας 30-34 ετών και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Σχετικά με το άνοιγμα της πλατφόρμας με όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα των 35-39 ετών σήμερα, Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «ήδη έχουν κλειστεί πάνω από 102.000 ραντεβού».

Μιλώντας για την πορεία της πανδημίας, ο κ. Κικίλιας είπε πως σύμφωνα με τον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο βρισκόμαστε στα 1.775 κρούσματα την ημέρα, υποχωρώντας σαφώς κάτω από τα 2.000 κρούσματα.

«Για μία ακόμη εβδομάδα, πέφτει ο μέσος όρος ηλικία των νέων κρουσμάτων, με την διάμεση ηλικία να υπολογίζεται πλέον στα 37 έτη, τάση που δείχνει πως συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικιακές ομάδες».

«Σε 16.838 ανέρχονται τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα -σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας- ενώ την προηγούμενη Τετάρτη ξεπερνούσαν τις 20.000», συμπλήρωσε.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, ανακοίνωσε ότι δεν αλλάζουν τα ηλικιακά κριτήρια για το εμβόλιο της AstraZeneca και παράλληλα συστήνει στις γυναίκες της ηλικιακής ομάδας 30-49 ετών να επιλέξουν mRNA εμβόλιο.

Νωρίτερα σήμερα, συνεδρίασε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με κεντρικό θέμα τα θρομβωτικά επεισόδια μετά από τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Δείτε ζωντανά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, προς ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με το θέμα των περιστατικών θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο VAXZEVRIA της AstraZeneca, και μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης και αξιολόγησης των περιστατικών από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (ΕΦΑΡ) και την ομάδα εργασίας αυτής (ΟΕ/ΕΦΑΡ) αναφέρει:

«Σε σύνολο 905915 εμβολιασμών 1ης και 2ης δόσης υπάρχουν από την αρχή του εμβολιασμού 5 επιβεβαιωμένα περιστατικά ΤΤS, τα οποία η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης αξιολόγησε βάσει κλινικοεργαστηριακών και δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων ότι σχετίζονται με το εμβόλιο και για τα οποία η αναλογία προς το σύνολο των εμβολιασθέντων με VAXZEVRIA είναι 1:181.000 (0,55/100.000).

Αναφορικά με την εμφάνιση περιστατικών TTS σε εμβολιασμένους των ηλικιακών ομάδων κάτω των 50 ετών με το εμβόλιο VAXZEVRIA στον ελληνικό πληθυσμό, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1.58/100.000 (αντίστοιχη αναφερόμενη στον ΕΜΑ 1.8/100.000), ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2.28/100.000 (αναφερόμενη στον ΕΜΑ 2.1/100.000).

Το περιστατικό της 63χρονης γυναίκας στη Μυτιλήνη που αναφέρθηκε εχθές είχε εξετασθεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της Ε.ΦΑΡ. για τα εμβόλια σε παλαιότερη συνεδρίαση και χαρακτηρίστηκε, βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, ως μη σχετιζόμενο, λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού συμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων».

Content retrieved from: https://www.cnn.gr/ellada/story/267502/koronoios-live-oi-anakoinoseis-kikilia-theodoridoy-gia-toys-emvoliasmoys.