Επικαιρότητα

Κορονοϊός Πάρος: Οι επαγγελματίες του νησιού έκαναν μήνυση για «απόκρυψη κρουσμάτων»

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσαν επαγγελματίες της Πάρου που κάνουν λόγο για «απόκρυψη κρουσμάτων» κορονοϊού στο νησί και οικονομικές επιπτώσεις. Όπως αναφέρουν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «parosnews.net», «Μετά τις τελευταίες τραγικές εξελίξεις για τη ζωή μας στην Πάρο και την Αντίπαρο, όπου με βάση πλήθος δημοσιευμάτων αποκαλύφθηκε: ότι αποκρύπτονταν τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίζονταν, ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωσή μας για την πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα αύξησή τους, ότι δεν ελήφθη κανένα έκτακτο μέτρο προς προειδοποίηση και αποτροπή της εξάπλωσης της ασθένειας, αποφασίσαμε να στραφούμε δικαστικά σε βάρος όλων των υπευθύνων για την ως άνω κατάσταση και την και γι’ αυτό δώσαμε εντολή στον πληρεξούσιο δικηγόρο μας, Ευάγγελο Γεωργακόπουλο, να προβεί στην υποβολή Έγκλησης – Μήνυσης κατά παντός υπευθύνου:

  • για την τέλεση των εγκληματικών πράξεων της έκθεσης (306 ΠΚ)
  • της παρεμπόδισης αποτροπής κοινού κινδύνου(288ΠΚ) εξαιτίας της παράλειψης λήψης αναγκαίας ενέργειας για αποτροπή και καταστολή κοινού κινδύνου και
  • της παραβίασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών (285 ΠΚ).

Τη μήνυση υπογράφουν 25 επαγγελματίες οι οποίοι τονίζουν πως «η Πάρος και η Αντίπαρος, οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επισκέπτες μας, καλούμαστε να πληρώσουμε ένα τεράστιο κόστος και στην υγεία μας και στην οικονομία μας. Ένα κόστος που θα ήταν ασύγκριτα μικρότερο εάν μας είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα, εάν δεν είχαν συγκαλύψει την αλήθεια για το τι συνέβαινε στα νησιά μας εδώ και τόσες εβδομάδες».

Η παραδοχή ότι δεν δίνονταν στοιχεία κρουσμάτων από νησιά είναι ομολογία ενοχής ότι άφησαν δεκάδες χιλιάδες να μολύνονται, να νοσούν και να μεταδίδουν τον κορωνοϊό και στην ηπειρωτική χώρα, είναι χαρακτηριστικό ότι αρχές Αυγούστου όλα τα κρούσματα στην Ηλεία ιχνηλατήθηκαν σε επισκέπτες της Πάρου, της Αντιπάρου και της Μυκόνου, είπε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Ανδρέα Πετρόπουλο.

Η ομολογία ισοδυναμεί όχι απλώς με ευθύνη αλλά με ενοχή, τόνισε ο Γ. Ραγκούσης. Παραδέχθηκαν ότι γνώριζαν ότι δεν πάει καθόλου καλά η πορεία της πανδημίας, ότι μολύνονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι στα νησιά αλλά δεν το γνωστοποιούσαν σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, τους άφηναν να μολύνονται, να νοσούν και να μεταδίδουν την νόσο.

Χτες ουσιαστικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδέχθηκε ότι είχε αποφασίσει συνειδητά και σχεδιασμένα από τα μέσα Ιουλίου να μην ανακοινώνονται κρούσματα κορωνοϊού από τις νησιωτικές μονάδες Υγείας, ούτε καν στον τοπικό Τύπο και πληθυσμό. Γι` αυτό είχε στείλει σχετικό έγγραφο-εντολή σε όλες τις νησιωτικές μονάδες Υγείας, όχι μόνο σε Πάρο και Αντίπαρο. Έτσι, δεν θα γνωστοποιείτο η αυξητική τάση που παρουσίαζαν.

Η ομολογία αυτή ισοδυναμεί όχι απλώς με ευθύνη αλλά με ενοχή. Παραδέχθηκαν ότι γνώριζαν ότι δεν πάει καθόλου καλά η πορεία της πανδημίας, ότι μολύνονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι στα νησιά (γι` αυτό και τα έκτακτα μέτρα), αλλά δεν το γνωστοποιούσαν σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, τους άφηναν να μολύνονται, να νοσούν, να μεταδίδουν την νόσο, στην Πάρο, την Αντίπαρο, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά, σε όλη την Ελλάδα και εκτός Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρχές Αυγούστου ιχνηλατήθηκε ότι όλα τα κρούσματα στο νομό Ηλείας προέρχονται από ταξιδιώτες σε Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο, όπως είπε ο κ. Ραγκούσης.

Και δεν είχαν καμία πρόθεση να πουν την αλήθεια, αναγκάστηκαν, όπως προσέθεσε. Δεν είχαν κανένα απολύτως δικαίωμα να αποκρύψουν δεδομένα, να απαγορεύσουν στην πραγματικότητα σε πολίτες να προστατεύσουν την ζωή τους … όλοι ήταν εκτεθειμένοι στο έλεος της απόφασης Μητσοτάκη να μείνουν χωρίς επίσημη πληροφόρηση. Όχι γιατί δεν υπήρχε, αλλά γιατί αποφάσισε σε κεντρικό επίπεδο η κυβέρνηση να μην την διοχετεύσει στους πολίτες.

Και τελικά έκαναν και πολύ μεγαλύτερο κακό στον τουρισμό, στην φήμη της χώρας, συνέχισε ο κ. Ραγκούσης, τώρα εμφάνισαν τρία νησιά (Πόρο, Πάρο, Αντίπαρο) -και στην πορεία ποιος ξέρει πόσα ακόμη- ως υγειονομικές βόμβες. Και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που επισκέφτηκαν αυτά τα νησιά και ήρθαν σε επαφή με άλλους παραθεριστές αισθάνονται εκτεθειμένοι και αθώα θύματα μίας απερίσκεπτης και αδικαιολόγητης κυβερνητικής απόφασης.

Αλλά πότε θα έλεγαν για κρούσματα στην Πάρο; Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση αύξησης πληρότητας στα πλοία για Πάρο στο 85%; αναρωτήθηκε ο κ. Ραγκούσης. Γι` αυτό απέκρυψαν τα κρούσματα, επειδή είχαν δρομολογήσει το «πράσινο» στις πληρότητες πλοίων, όπως εκτίμησε.

Content retrieved from: https://www.flash.gr/greece/1673301/koronoios-paros-oi-epaggelmaties-tou-nisiou-ekanan-minysi-gia-apokrypsi-krousmaton.