Επικαιρότητα

Κορονοϊός: Μεγάλη αύξηση στα κρούσματα – 55 νέα και 2 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα είναι 55, συνολικά 3.203 από την αρχή της πανδημίας, όπως αναφέρει η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Aπό τα 55 νέα κρούσματα, τα 43 εντοπίζονται στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, τα 38 βρίσκονται στο δήμο Μύκης, 36 στον Εχίνο, 5 στο δήμο Ξάνθης.

Έξι κρούσματα τοποθετούνται στην Ροδόπη ενώ τρία εντοπίστηκαν στην Πέλλα και δύο στην Αθήνα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 55 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.203, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.

698 (21.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.796 (56.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Κορονοϊός: Μεγάλη αύξηση στα κρούσματα - 55 νέα και 2 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

11 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 4 (36.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 72.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 117 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 187 θανάτους συνολικά στη χώρα. 57 (30.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

3

Σε ότι αφορά τα δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 264.930 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5219 (2.0%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Πού οφείλεται το ρεκόρ θανάτων στη Θράκη τις τελευταίες μέρες – Φόβοι για επικίνδυνη εξάπλωση

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές από το αρνητικό ρεκόρ σε θανάτους και κρούσματα του κορονοϊού, που σημειώνονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην περιοχή της Ξάνθης με επίκεντρο της μεγάλης ανησυχίας τον Εχίνο.

Μέσα σε μια ημέρα καταγράφηκαν στο συγκεκριμένο χωριό τρεις νεκροί. Το βράδυ της Τρίτης ένας άνδρας 67 ετών από τον Εχίνο κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 14, από την έναρξη της πανδημίας στην Ξάνθη.

Ήταν το τρίτο θύμα μέσα στην ίδια ημέρα, καθώς το πρωί της Τρίτης κατέληξε ένας ηλικιωμένος (74 ετών) από τον Εχίνο στο ΠΓ Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας απεβίωσε και μια ηλικιωμένη γυναίκα (82 ετών) από την ίδια περιοχή. Οι ασθενείς είχαν και άλλα υποκείμενα νοσήματα.

Μάλιστα εάν συνυπολογίσει κανείς πως και τη Δευτέρα ένας ηλικιωμένος με κορονοϊό από τον Εχίνο κατέληξε στην Αλεξανδρούπολη, διαφαίνεται ξεκάθαρα η έντονη ανησυχία για την εξέλιξη της νόσου στην περιοχή.

Γιατί η Ξάνθη καταγράφει αρνητικό ρεκόρ σε θανάτους από τον κορονοϊό

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τις τελευταίες εννέα ημέρες (από τη Δευτέρα 8 Ιουνίου) έχουν καταγραφεί 185 κρούσματα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων το 40% αφορούν την περιοχή της Ξάνθης. Χθες από τα 15 νέα κρούσματα τα 11 αφορούσαν τη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι αρχές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα δεδομένα που έχουν οδηγήσει στη διαμόρφωση αυτού του τόσο υψηλού επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή. Σημειώνεται ότι ο Εχίνος είχε τεθεί σε καραντίνα και τον περασμένο Απρίλιο για 14 ημέρες, καθώς ήταν υψηλά σε κρούσματα και θανάτους από την πρώτη καραντίνα. Εκτιμάται ότι ένας παράγοντας είναι η τήρηση των μέτρων από τους κατοίκους της περιοχής και για τον λόγο αυτό, την περασμένη Πέμπτη έσπευσαν στην περιοχή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, προκειμένου να εξηγήσουν στους κατοίκους πώς πρέπει να τηρούν τα μέτρα, την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη να μην υπάρξει νέα αρνητική τροπή στην εξέλιξη της νόσου.

Ωστόσο, οι απώλειες των τελευταίων εικοσιτετραώρων -οι τέσσερις θάνατοι κατοίκων του Εχίνου- αλλά και ο αρθμός των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης -που αγγίζουν τους 20- δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Content retrieved from: https://www.thetoc.gr/koinwnia/article/koronoios-megali-auxisi-sta-krousmata—55-nea-kai-2-nekroi-to-teleutaio-24oro/.