Επικαιρότητα

Κορωνοϊός: Ελλάδα, Ιταλία μια… ανευθυνότητα δρόμος – Αντίστροφή μέτρηση για lockdown – Δρακόντεια μέτρα

Η κυβέρνηση κινείται σε τροχιά γενίκευσης του «lockdown», για περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Όλα θα κριθούν από τη συμπεριφορά των πολιτών το Σαββατοκύριακο.

Τι και αν η κυβέρνηση εφάρμοσε μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, βάζοντας τη χώρα σε μια… άτυπη καραντίνα, ωστόσο κάποιοι Έλληνες δεν καταλαβαίνουν τίποτα και θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν ότι τους… καπνίσει.

Όπως καταγράφηκε από το ρεπορτάζ, όταν έκλεισαν τα σχολεία γέμισαν τις καφετέριες, όταν έκλεισαν οι καφετέριες ξεχύθηκαν στις παραλίες. Και όταν έκλεισαν όλα, είπαν να πάνε ταξιδάκι στο χωριό ή στο νησί γιατί έπρεπε να βρουν κάπως να περάσουν τη μέρα τους.

Οφείλει να το παραδεχθεί κανείς, ότι η Ελλάδα κινήθηκε με πρωτόγνωρη ταχύτητα στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Που έκανε εντύπωση για τα ελληνικά δεδομένα και  σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά. Όμως δεν αρκεί αυτό αν οι πολίτες δεν εφαρμόζουν τα μέτρα, ακόμα και αν αυτοί είναι μειοψηφία γιατί εγκυμονεί κινδύνους να βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα μιας υγειονομικής κρίσης α λα ιταλικά. Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 47.021. Οι νεκροί έφτασαν τους 4.032. Μόνο το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 627 ασθενείς και καταγράφηκαν 5.986 νέα κρούσματα.

Και αντί να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα της κατάστασης, βλέπουμε  κόσμο στις παραλίες και ουρές σε διόδια σαν να πάνε σε εκδρομή, για ένα τριήμερο δίχως αύριο. Κάποιοι επιδεικνύουν αντικοινωνική συμπεριφορά και δεν δείχνουν να έχουν καταλάβει ότι βρίσκονται σε μια χώρα που στην πλειοψηφία της αγωνίζεται να επιβιώσει απέναντι σε έναν φονικό ιό, που γιατροί και νοσηλευτές δίνουν με αυταπάρνηση τη μάχη να κρατήσουν ανθρώπους στη ζωή αλλά και να μην καταρρεύσει το σύστημα δημόσιας υγείας.

Και αν η ηλιθιότητα είναι ανίκητη. Πλέον είναι και η ανευθυνότητα… Και ίσως θα πρέπει πρώτα να βρουν το εμβόλιο που θα την αντιμετωπίσει γιατί εξελίσσεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο και από τον κορωνοϊό.

Ηλίθιους! Έτσι αποκάλεσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ όσους υποτιμούν τον κίνδυνο του κορωνοϊού και δεν υπακούν στην εντολή «μένουμε σπίτι» θέτοντας τους συνανθρώπους τους σε κίνδυνο. Με τον ιό να εξαπλώνεται όλο και ταχύτερα στην Ευρώπη και τους νεκρούς στην ήπειρο να αυξάνονται, με την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον τρέχει να πάρει τώρα τα μέτρα στα οποία τόσο καιρό αντιστεκόταν: τα σχολεία έκλεισαν στη Βρετανία, το ίδιο και περισσότεροι από 40 σταθμοί του μετρό στο Λονδίνο, με τους υπευθύνους να καλούν τον κόσμο να μη μετακινείται καθόλου.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν την κυβέρνηση σε τροχιά γενίκευσης του «lockdown» για να σπάσει η αλυσίδα μαζικής εξάπλωσης του κορωνοϊού στις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες. Ο Πρωθυπουργός προειδοποίησε και πλέον το Μαξίμου κινείται και αναβαθμίζει κλιμακωτά το επίπεδο των μέτρων (Κλείνουν οι λαϊκές το Σάββατο –  Mπλόκο στις μετακινήσεις με πλοία- Απαγόρευση απόπλου για τα σκάφη αναψυχής – Κλείνουν μια σειρά από πάρκα και δημόσιοι χώροι) ώστε να θέσει τη χώρα σε πλήρη περιορισμό (σε lockdown δηλαδή). Προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η ετοιμότητα του συστήματος Υγείας ενώ τις αποφάσεις για νέους περιορισμούς οδηγούν οι μεγαλύτερες ανησυχίες της: τα «ορφανά» κρούσματα κυρίως στην Αττική, αλλά και η ανευθυνότητα μέρους της κοινής γνώμης. Όλα θα κριθούν από την συμπεριφορά των πολιτών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Το σχέδιο είναι η κυβέρνηση να πει ότι όλοι θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν μονάχα για να αγοράσουν φαγητό, να πάνε στο φαρμακείο, στο νοσοκομείο ή στη δουλειά και σε έκτακτες περιπτώσεις.

Επιπλέον, τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα περιοριστούν προκειμένου να μεταφέρουν λιγότερους επιβάτες, τα δρομολόγια, εντούτοις, δεν θα ανασταλούν.

Content retrieved from: http://newpost.gr/ellada/5e750c229d5e92a0183eba2c/koronoios-ellada-italia-mia-aneythynotita-dromos-antistrofi-metrisi-gia-lockdown-drakonteia-metra.