Επικαιρότητα

Κόντρα ΥΠΟΙΚ – Κομισιόν: Θα διαψευστούν οι προβλέψεις σας, όπως και στο παρελθόν

Η κυβέρνηση λοιπόν εμμένει στην επιχειρηματολογία ότι το κόστος των μέτρων αγγίζει το 0,6% του ΑΕΠ, την ώρα που η Κομισιόν προειδοποιεί πως η επίπτωση των παροχών Τσίπρα υπολογίζεται από 1,1% έως 1,4% για το 2019

Μέσω διαρροής, η οποία περιλαμβάνει και αιχμές, απαντάει το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν και συγκεκριμένα στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, όπου διατυπωνόταν οι εκτίμηση πως οι παροχές που ψηφίστηκαν ξεπερνούν το 1% του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση λοιπόν εμμένει στην επιχειρηματολογία ότι το κόστος των μέτρων αγγίζει το 0,6% του ΑΕΠ, την ώρα που η Κομισιόν προειδοποιεί πως η επίπτωση των παροχών Τσίπρα υπολογίζεται από 1,1% έως 1,4% για το 2019. Ωστόσο, το ΥΠΟΙΚ αποφεύγει να τοποθετηθεί για την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για το 2020, τα οποία αναμένεται να κοστίσουν από 1,2% έως 1,6% του ΑΕΠ.

Ειδικότερα, πηγές του ΥΠΟΙΚ που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, σημειώνουν πως το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο κατά 0,6 μονάδες και δημιουργώντας αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο.

Στη συνέχεια, από το ΥΠΟΙΚ άφηναν αιχμές κατά της Επιτροπής τονίζοντας πως «η Κομισιόν διατυπώνει επιφυλάξεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να επαληθευθεί. Αναγνωρίζει, μάλιστα, η Κομισιόν ότι θα πρέπει να επανεκτιμήσει τα δεδομένα το φθινόπωρο».

Η αμήχανη αντίδραση της Αθήνας έρχεται έπειτα από την έκθεση – βόμβα της Επιτροπής ότι το κόστος των παροχών Τσίπρα για τη διετία 2019-2020 μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 6 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, στις εκθέσεις της Κομισιόν για την Ελλάδα υπολογίζεται από 1,1% έως 1,4% του ΑΕΠ το κόστος της παροχολογίας μόνο για το 2019 και από 1,2% έως 1,6% του ΑΕΠ το κόστος για το 2020, την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι θα στοιχίσουν μόνο 0,6% του ΑΕΠ ετησίως.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι με βάση τις προβολές των ευρωπαϊκών θεσμών, τα μέτρα αυτά «θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και τα επόμενα χρόνια, ενώ υπογραμμίζεται ότι η έκταση της απόκλισης θα εξαρτηθεί από την πορεία των ρυθμίσεων οφειλών.

Μεταρρυθμιστική κόπωση – Αβέβαιη η τήρηση των δεσμεύσεων

Στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι «η έκθεση σημειώνει ότι η Ελλάδα έκανε λογική εκκίνηση στο περιβάλλον μετά το μνημόνιο από τον Αύγουστο του 2018, αλλά βρίσκει ότι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων επιβράδυνε τους τελευταίους μήνες και ότι η συνοχή κάποιων μέτρων με δεσμεύσεις που δόθηκαν στους ευρωπαϊους εταίρους δεν είναι εξασφαλισμένη και θέτει κινδύνους για την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων».

Source:newpost