Επικαιρότητα

Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο: Φόβος σύγκρουσης ΗΠΑ – Τουρκίας μετά την εντολή Ερντογάν

«Η Τουρκία έχει αναπτύξει τανκς και κομάντο κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία και διέταξε 14.000 Τουρκομάνους αντάρτες της Συρίας που συνεργάζονται με το στρατό της να προετοιμαστούν για επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων που συνεργάζονται με τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις κατά του ISIS. Αλλά η ανάπτυξη στρατευμάτων από την Τουρκία προκαλεί φόβο σύγκρουσης με τις ΗΠΑ», γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι δυτικές δυνάμεις που πολεμούν ενάντια στο ISIS στο βόρειο τμήμα της Συρίας είναι κι αυτές τρομοκρατικές ομάδες που απειλούν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, ενώ απείλησε με επίθεση «οποιαδήποτε στιγμή». «Θα τους ξεφορτωθούμε» και «θα τους θάψουμε στα ορύγματα που σκάβουν»προειδοποίησε ο «σουλτάνος».

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν τον Τούρκο πρόεδρο να αποσυρθεί και να εγκαταλείψει τις προθέσεις του,

Σε μια αναφορά στις μεγάλες εμπλεκόμενες δυνάμεις, Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε μάλιστα τις συριακές ομάδες ότι «δεν πρέπει να εισέλθουν εκεί που παλεύουν οι ελέφαντες», σύμφωνα με τον Γιουσέφ Χαμούντ, διοικητή των ανταρτών, στους Times.

Ο Ερντογάν συνομίλησε με τον Πρόεδρο Τραμπ την Παρασκευή, αλλά δεν του δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις που επιδίωξε. Ο αναλυτής Γκιουνέι Γιλντίζ, του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής στην Ουάσιγκτον δήλωσε πάντως ότι είναι απίθανο ο Ερντογάν να τολμήσει να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τις αμερικανικές δυνάμεις, σύμφωνα πάντα με τους Times.

Source:cnn
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *