Κλείνει τροχάδην εκκρεμότητες η κυβέρνηση – Έρχονται νομοσχέδια με κοινωνικό πρόσημο κι από Απρίλη… κάλπες

Επιστροφή στην… καθημερινότητα για την κυβέρνηση, ύστερα από την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και του πρωτοκόλλου εισδοχής στο ΝΑΤΟ, την πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά και τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Πλέον αυτό που έχει μπροστά του ο Αλέξης Τσίπρας με τους συνεργάτες του τις επόμενες εβδομάδες είναι τα νομοσχέδια με κοινωνικό πρόσημο, τα οποία για πολλούς θ’ αποτελέσουν και δυνατό «χαρτί» της κυβέρνησης στην προεκλογική περίοδο. Το πρώτο – και πιο σπουδαίο – από αυτά τα νομοσχέδια είναι για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών. Πρακτικά, πρόκειται για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, για το οποίο κατέληξαν σε συμφωνία την Πέμπτη κυβέρνηση και τραπεζίτες. Εντός της εβδομάδας, συνεπώς, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν οι αριθμοί και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας και να πάρει μορφή νομοσχεδίου, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το τέλος του μήνα, όταν και λήγει η προστασία της πρώτης κατοικίας από το νόμο Κατσέλη (σ.σ.: με τη δίμηνη παράταση του δόθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τα Χριστούγεννα).

Από εκεί και πέρα, θ’ ακολουθήσουν κι άλλα νομοσχέδια με αντίστοιχο ενδιαφέρον, όπως αυτό για τη ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις, για την επιδότηση ενοικίου κτλ. Επίσης, θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς έως τα μέσα Μαρτίου θα διεξαχθεί και η δεύτερη ψηφοφορία που προβλέπει το ίδιο το Σύνταγμα και θα κρίνει ποιες από τις διατάξεις που είχαν προταθεί θ’ αναθεωρηθούν τελικώς από την επόμενη Βουλή.

Επίσης, το Eurogroup στις 11 Μαρτίου θα κρίνει τη μεταμνημονιακή πορεία της οικονομίας και την εκπλήρωση των μεταρρυθμίσεων για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση και θ’ αποφασίσει εάν θ’ αποδεσμεύσει ή όχι τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, με το ποσό να υπολογίζεται από 750 εκατ. ευρώ έως και 1 δις ευρώ. Έτσι, από τα τέλη Μαρτίου – το αργότερο – ο πρωθυπουργός θα έχει δημιουργήσει τον καθαρό πολιτικό διάδρομο που επιδιώκει και θα διαθέτει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού ανά πάσα στιγμή, εφόσον αποφασίσει πράγματι να τραβήξει το χαρτί των πρόωρων εκλογών.

Με τις περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή ο Μάιος και συγκεκριμένα στις 26 του μήνα, μαζί με ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές, αλλά να μην αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο ακραίου αιφνιδιασμού στις 14 Απριλίου.

Source:thecaller
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Μετάβαση στο περιεχόμενο