Μεγάλος κίνδυνος φαίνεται να υπάρχει στην παραγωγή σοκολάτας, καθώς οι δύο χώρες που παράγουν περίπου το 60% κακάο στον κόσμο, απειλούν με εμπάργκο πωλήσεων εάν οι πολυεθνικές δεν αλλάξουν το υφιστάμενο καθεστώς. Μάλιστα στις 11 Ιουνίου ανακοίνωσαν την αναστολή των πωλήσεων κακάο για την περίοδο 2020-2021, εφόσον δεν εξασφαλιστεί μία ελάχιστη τιμή πώλησης 2.300 ευρώ ανά τόνο.

Εκπρόσωποι κολοσσών της βιομηχανίας κακάο, με εταιρίες όπως οι Mars, Barry and Collebaut,. Mondelez, Olam, SucDen, Hershey, Cargill, Bloomer Chocolate, Touton, συναντήθηκαν στο Αμπιτζάν με τα αρμόδια όργανα των δύο χωρών. Ωστόσο από την συνάντηση δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα ή κάποια συμφωνία και μόνο η Mars και η Cargill έδειξαν μια διάθεση διαλόγου, αλλά κι αυτές με τρόπο ασαφή.

Οι δύο χώρες για πρώτη φορά αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο για να εξασφαλίσουν τουλάχιστον την αξιοπρεπή επιβίωση των αγροτών τους. Αυτό προκύπτει και τα στοιχεία, αφού τα κέρδη από την κατανάλωση σοκολάτας στη Δύση φτάνουν τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, με τις εταιρίες να καρπώνονται το 75% των κερδών και τους χωρικούς μόλις το 5-6%.