Συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό των πέντε αγνοούμενων του ελικοπτέρου του ΝΑΤΟ που συνετρίβη ανοιχτά της Κεφαλονιάς. Η Ιταλία ζήτησε τη συνδρομή των ελληνικών δυνάμεων.
Μεγάλη αγωνία επικρατεί για τον εντοπισμό των επιβατών του νατοϊκού καναδικού ελικοπτέρου που κατέπεσε χθες στα ανοιχτά της Κεφαλονιάς, κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες. Μέχρι στιγμής, οι έρευνες, στις οποίες συμμετέχει και η Ελλάδα, δεν έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα, ωστόσο συνεχίζονται.
Χθες λίγο μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου Ch148 cyclone, σε περιοχή που το FIR Ρώμης ενώνεται με το FIR Αθηνών, εντοπίστηκε η σορός ενός μέλους του πληρώματος, ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ακόμα πέντε στελέχη των καναδικών ένοπλων δυνάμεων.
Από νωρίς σήμερα το πρωί άρχισε ξανά η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα. Το ελικόπτερο S – 70B AEGEAN HAWK με τετραμελές πλήρωμα και έναν διασώστη συμμετέχει στις έρευνες από τις 06:30 το πρωί ενώ το αεροσκάφος C-130 θα συμμετάσχει στην επιχείρηση από την 17:30 μ.μ. Την εντολή έδωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έπειτα από έγκριση του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας Νικολάου Παναγιωτόπουλου κατόπιν σχετικών αιτημάτων των ιταλικών Αρχών. Η επιχείρηση SAR τελεί υπό τον συντονισμό του Ιταλικού MARITIME RESCUE COORDINATION CENTER (MRCC), καταλήγει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.
Υπενθυμίζεται ότι το καναδικό ελικόπτερο της φρεγάτας HMCS Fredericton, που εκτελούσε περιπολία στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, στο πλαίσιο άσκησης του NATO, κατέπεσε λίγο πριν τις 9 το βράδυ, όταν και σήμανε συναγερμός. Το σήμα του ελικοπτέρου χάθηκε από τα ραντάρ σε απόσταση περίπου 85 χιλιομέτρων από την Κεφαλονιά και στην περιοχή του FIR Ρώμης.
«Η επαφή χάθηκε με το αεροσκάφος καθώς συμμετείχε σε συμμαχικά γυμνάσια στα ανοικτά της Ελλάδας», ανέφεραν σε σύντομη ανακοίνωσή τους οι καναδικές ένοπλες δυνάμεις. «Καθώς η κατάσταση ακόμη εξελίσσεται, δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες να δώσουμε αυτή τη στιγμή», προστίθεται.
Η στρατιωτική διοίκηση του NATO στη Μονς, στο Βέλγιο, επιβεβαίωσε επίσης «την εξαφάνιση ελικοπτέρου» των καναδικών ένοπλων δυνάμεων και ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας». Δήλωση έκανε και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζαστίν Τριντό, λέγοντας πως ενημερώθηκε για ελικόπτερο που κατέπεσε ανοικτά των ελληνικών ακτών.
Ο νέος τύπος ελικοπτέρου πολλαπλών ρόλων — ιδίως ανθυποβρυχιακού πολέμου — Cyclone που κατασκευάζει η Σικόρσκι αντικατέστησε τον στόλο των πεπαλαιωμένων Sea King των καναδικών ένοπλων δυνάμεων περί τα τέλη του 2018.
Τέλος, σημειώνεται ότι η φρεγάτα HMCS Fredericton του καναδικού ΠΝ απέπλευσε από το Χάλιφαξ τον Ιανουάριο, προκειμένου να συμμετάσχει για έξι μήνες σε γυμνάσια και άλλες αποστολές στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα.
Content retrieved from: https://newpost.gr/ellada/5eaa4e8438575a252d74f3da/kanena-ihnos-apo-to-pliroma-toy-elikopteroy-elliniko-aegean-hawk-stis-ereynes.