Επικαιρότητα

Ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στα Σκόπια

Στα Σκόπια έφτασε, σήμερα το πρωί, ο Πάπας Φραγκίσκος, ο πρώτος ποντίφικας που επισκέπτεται τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Πάπας έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο από τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Γκιόργκε Ιβάνοφ και τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, με όλες τις τιμές και με το παραδοσιακό έθιμο (ψωμί και αλάτι).

Η επίσκεψη του Πάπα στη Βόρεια Μακεδονία θεωρείται σημαντικό γεγονός για τη μικρή καθολική κοινότητα της χώρας, που δεν ξεπερνά το 1% του γενικού πληθυσμού. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο που ως μότο της επίσκεψης επελέγη το «Μη φοβάσαι, μικρό ποίμνιο» μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Πάπας Φραγκίσκος συνηθίζει να πραγματοποιεί περιφερειακές επισκέψεις, ιδίως περιοχές με μικρές καθολικές κοινότητες, όπως η Αλβανία, η Τουρκία και η Σρι Λάνκα, ενώ πιο πρόσφατα επισκέφθηκε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μαρόκο.

Από τη Βόρεια Μακεδονία ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αναμένεται να στείλει μηνύματα «ειρήνης, συνύπαρξης και δικαιοσύνης», όπως αναφέρουν μέλη της Καθολικής Εκκλησίας στη χώρα.

Εκτός από τη συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο Ιβάνοφ και τον πρωθυπουργό Ζάεφ, ο Πάπας θα συναντηθεί με θρησκευτικούς ηγέτες στο Σπίτι της Μητέρας Τερέζας, στο κέντρο των Σκοπίων. ‘Αλλωστε, ήταν αυτός ο οποίος αγιοποίησε το 2016 τη Μητέρα Τερέζα, η οποία έχει γεννηθεί στα Σκόπια.

Τα βλέμματα όλων, ωστόσο, είναι στραμμένα στη δημόσια θεία λειτουργία που θα τελέσει λίγο αργότερα στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, όπου όλα ήταν έτοιμα από χθες το απόγευμα, οπότε κι έγιναν οι τελικές δοκιμές, προκειμένου όλα να είναι στην εντέλεια, όταν ο Πάπας ανεβεί στη σκηνή που έχει στηθεί, με έναν τεράστιο σταυρό στο πίσω μέρος της.

Οι προετοιμασίες είχαν αρχίσει μέρες νωρίτερα στην πλατεία, όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια και η κίνηση, σήμερα, στη γύρω περιοχή διεξάγεται μετ’ εμποδίων, αφού πολλοί δρόμοι είναι αποκλεισμένοι και έχει δοθεί οδηγία στους πολίτες ως προς το πώς μπορούν να μετακινηθούν μέχρι το πέρας της επίσκεψης.

Source:newsbeast