Iσχυρή έκρηξη βόμβας στον ΣΚΑΪ- Τι «βλέπει» η Αντιτρομοκρατική

Εκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας έξω από τα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ. Ειδικότερα, γύρω στις 1.50 π..μ. πραγματοιήθηκαν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στον ιστότοπο zougla και στον ΑΝΤ1, που έδιναν χρονικό περιθωριο 45λεπτά. Κατόπιν ο χώρος αποκλείστηκε.  Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε ένα σακίδιο, στο κιγκλίδωμα του δρόμου που βρίσκεται μπροστά από το κτίριο που καταλήγει σε στοά. 

Η βόμβα εξεράγη στις 2.37 π.μ. προκαλώντας υλικές ζημιες χωρίς τραυματισμούς.

Η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε είναι πάνω από πέντε κιλά.

To τηλεφώνημα έχει από εμφανή αριθμό, κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και στην περίπτωση της επίθεσης στον Ισίδωρο Ντογιάκο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχών δεν αποκλείεται πίσω από την επίθεση να κρύβεται η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών.

To ωστικό κύμα της έκρηξης είχε κατεύθυνση.  Μια αντίστοιχη βόμβα είχε τοποθετηθεί πάνω σε κιγκλίδωμα στο υπουργείο Εργασίας το 2013 αλλά δεν έχει εκραγεί λόγω ατέλειας.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι ο τρομοκράτης να προσέγγισε το σημείο από υπόγεια διάβαση που οδηγεί στην περίφραξη του κτηρίου και στη συνέχεια μαζί με συνεργό του να απομακρύνθηκαν από περιβάλλοντα χώρο του παρακείμενου ΣΕΦ.

Από την πρώτη στιγμή ειδοποιήθηκαν να εγκαταλείψουν το κτήριο οι εργαζόμενοι και έτσι δεν σημειώθηκε τραυματισμός, ενώ η έκρηξη έγινε αισθητή πολλές εκατοντάδες μέτρα από το κτήριο του ΣΚΑΪ, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους αλλά και ζημιές σε παρακείμενα κτήρια.

Σημειώνεται ότι το ωστικό κύμα της έκρηξης ήταν τόσο ισχυρό, ώστε έγινε αισθητό  σε μία απόσταση εκατοντάδων μέτρων από το κτήριο του Ομίλου, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους των παρακείμενων περιοχών αλλά και στο νοσοκομείο Metropolitan που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση.

 

Σημειώθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές, καθώς από την ισχύ τη βόμβας, έσπασαν τζαμαρίες γραφείων εργαζομένων, από τον πρώτο έως και τον έκτο όροφο του κτηρίου.
Oι υλικές ζημιές είναι μεγάλες σχεδόν σε όλους τους ορόφους του κτηρίου. Οι μεγαλύτερες σημειώθηκαν στον τρίτο και τέταρτο όροφο, όπου βρίσκονται γραφεία εργαζομένων.

Ο αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας βρίσκονται στο σημείο, όπως επίσης και στελέχη του τμήματος εξουδετέτρωσης εκρηκτικών μηχανισμών που συλλέγουν τμήματα του εκρηκτικού μηχανισμού, προκειμένου να βγάλουν, πιθανόν, κάποια συμπεράσματα για την προέλευση της βόμβας.

Η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία στο σημείο και γίνεται εκτροπή των αυτοκινήτων προς τη Γλυφάδα και προς τον Πειραιά από την παλιά παραλιακή οδό.

Στο σημείο η Όλγα Γεροβασίλη και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ

Στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ στο Νέο φάληρο μετέβησαν άμεσα η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, προκειμένου να ενημερωθούν για την έκρηξη βόμβας με στόχο τον τηλεοπτικό σταθμό.

Η Όλγα Γεροβασίλη έκανε λόγο για ένα γεγονός που «τραυματίζει τη δημοκρατία». «Η δημοκρατία είναι θωρακισμένη και θωρακίζεται ακόμα περισσότερο και φυσικά δεν απειλείται».

Βούτσης: Ο τρόμος και ο φόβος δεν είναι δημοκρατική αντιπαράθεση

«Έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα μέτρα από τη πρώτη στιγμή από την ΕΛΑΣ. Οι έρευνες θα εξακολουθήσουν να γίνονται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Ευτυχώς είναι μόνον υλικές ζημιές και δεν υπάρχουν θύματα», είπε η κ. Γεροβασίλη. «Η δημοκρατία πρέπει να θωρακίζεται και πρέπει να το σκεφτούν καλά όλοι όσοι αφήνουν διαδρόμους για να περνάνε φωνές τρομοκρατίας ή φασισμού», πρόσθεσε.

Για ανθρώπους που δεν μπαίνουν στην εξίσωση της δημοκρατικής αντιπαράθεσης και μένουν στο περιθώριο έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

“Αυτοί που το έκαναν (την επίθεση με βόμβα στον ΣΚΑΙ) δεν μπαίνουν στην εξίσωση και στο πλαίσιο της δημοκρατικής αντιπαράθεσης των κομμάτων. Μένουν πάντα στο πειθώριο. Ευτυχώς δεν έχουμε τραγικές επιπτώσεις”, σημείωσε ο κ. Βούτσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής σχολίασε ακόμα πως “όσο κι αν προσπαθούν με τον φόβο και τον τρόμο δεν μπαίνουν στο ίδιο ζύγι με την πολιτική αντιπαράθεση”, ενώ ερωτώμενος σχετικά με κλίμα εναντίον του ΣΚΑΙ, ο κ. Βούτσης τόνισε:

“Δεν υπάρχει κλίμα εναντίον του ΣΚΑΙ είμαστε σε τεταμένο κλίμα εδώ και μήνες και χρόνια. Πιστεύω ότι η χώρα γύρισε σελίδα, βγαίνουμε από το ξέφωτο, και αυτό θα βοηθήσει να μην υπάρξουν ακρότητες”

Σπυράκη: Η Δημοκρατία δεν φιμώνεται

«Η δημοκρατία και η ελευθεροτυπία δεν φιμώνονται οι ένοχοι πρέπει να βρεθούν άμεσα και να τιμωρηθούν παραδειγματικά, αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης» δήλωσε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη.

ΚΙΝΑΛ: Δημοκρατία και Ελευθεροτυπία δεν τρομοκρατούνται

«Η Δημοκρατία είναι θωρακισμένη δεν έχει να φοβηθεί τίποτα» δήλωσε ο γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος ΑλλαγήςΣταμάτης Μαλέλης. 

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά και απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση κατά του ΣΚΑΙ. Η Δημοκρατία και η Ενημέρωση δεν τρομοκρατούνται. Η κυβέρνηση οφείλει να βρει τους δράστες και να τους στείλει στη Δικαιοσύνη. Οι εργαζόμενοι όρθιοι θα συνεχίσουν τον αγώνα της ενημέρωσης. Είμαστε στο πλευρό τους» δήλωσε ο Σταμάτης Μαλέλης, γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής για την τρομοκρατική επίθεση κατά του ΣΚΑΪ.

 

Ποτάμι: Επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας

Η βομβιστική επίθεση εναντίον Μέσων Ενημέρωσης  είναι επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας. Είναι καθήκον όλων των δημοκρατικών δυνάμεων να καταδικάσουν την επίθεση, επισημαίνοντας ότι η τρομοκρατία δεν έχει θέση στην κοινωνία μας. Οι αρχές πρέπει να ανακαλύψουν τους ενόχους και όλοι πρέπει να απομονώσουμε τις ακραίες φωνές και να ενισχύσουμε το κλίμα διαλόγου αποφεύγοντας την ακραία πόλωση και τη στοχοποίηση ανθρώπων και Μέσων. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους και στη διοίκηση του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής.

 

το σημείο όπου τοποθετήθηκε η βόμβα
το σημείο όπου τοποθετήθηκε η βόμβα

 

φωτο Παναγιώτης Σπυρόπουλος
φωτο Παναγιώτης Σπυρόπουλος

φωτο Παναγιώτης Σπυρόπουλος
φωτο Παναγιώτης Σπυρόπουλος

 

Source:thetoc
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Μετάβαση στο περιεχόμενο