Επικαιρότητα

Ή με Κοινοβουλευτική Ομάδα οι ΑΝΕΛ ή με 151 ο Τσίπρας

Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα είτε ο κ. Καμμένος θα απωλέσει την κοινοβουλευτική του ομάδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς το χρόνο ομιλίας στη Βουλή και τις άλλες διευκολύνσεις, είτε ο Αλέξης Τσίπρας θα απωλέσει, εκ νέου, την – μέσω επιστολών από τους έξι «πρόθυμους» βουλευτές – απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή

Η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, σύμφωνα με την οποία ο κ. Πάνος Καμμένος δεν μπορεί να διατηρήσει κοινοβουλευτική ομάδα, εάν δεν έχει συνολικά πέντε βουλευτές που εξελέγησαν με τους συνδυασμούς των ΑΝΕΛ στις εκλογές του 2015, φέρνει τους μέχρι πρότινος κυβερνητικούς εταίρους μπροστά σε μία αναπόφευκτη σύγκρουση.

Διότι, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα είτε ο κ. Καμμένος θα απωλέσει την κοινοβουλευτική του ομάδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς το χρόνο ομιλίας στη Βουλή και τις άλλες διευκολύνσεις, είτε ο Αλέξης Τσίπρας θα απωλέσει, εκ νέου, την – μέσω επιστολών από τους έξι «πρόθυμους» βουλευτές – απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Τα πράγματα είναι απλά.

Σύμφωνα με την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής εάν ο Πάνος Καμμένος διαγράψει το Θανάση Παπαχριστόπουλο, η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ θα διαλυθεί καθώς ο Αρ. Φωκάς που εντάχθηκε στην ομάδα εξελέγη με την Ένωση Κεντρώων.

Μοναδική, συνεπώς, ελπίδα για τον Πάνο Καμμένο είναι να παραιτηθεί ο Παπαχριστόπουλος και ο Τέρενς Κουίκ, που θα τον διαδεχθεί να δηλώσει ότι παραμένει μέλος της Κοιν. Ομάδας των ΑΝΕΛ και δεν καθίσταται ανεξάρτητος.

Ο κ. Κουίκ, ωστόσο, έχει μάλλον κακές σχέσεις με τον κ. Καμμένο, παρά το γεγονός ότι δεν έχει απαντήσει δημοσίως στην πρόσκληση – πρόκληση του Προέδρου των ΑΝΕΛ να παραιτηθεί από τη θέση του υφυπουργού εάν θέλει να είναι βουλευτής του κόμματος.

Μία άλλη εκδοχή θα ήταν, επίσης, να παραιτηθεί άμεσα της κοινοβουλευτικής έδρας και ο Τέρενς Κουίκ, ώστε αυτή να περάσει στην αμέσως επόμενη – και «πιστή» στον Πάνο Καμμένο – επιλαχούσα, την Ελένη Σκλαβενίτη.

Σε αυτή, όμως, την περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας θα χάσει την πλειοψηφία των «151» βουλευτών που άθροισε μέσω των επιστολών που έστειλαν οι 6 ανεξάρτητοι βουλευτές στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Μεταξύ των έξι ήταν και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, συνεπώς σε παραίτησή του, και ο διάδοχός του θα πρέπει να πράξει το ίδιο, προκειμένου η κυβέρνηση να έχει την – τυπική πάντως – πλειοψηφία των 151.

Με απλά λόγια, εάν ο Τέρενς Κουίκ μπει στην Βουλή ως ανεξάρτητος, όπως προεξοφλείται, η Κ.Ο. των ΑΝΕΛ μένει με λιγότερα από πέντε μέλη που εξ αρχής εξελέγησαν με την «σημαία» του κόμματος και αυτομάτως διαλύεται.

Εάν ο Τέρενς Κουίκ παραδώσει την έδρα του για να πάρει την θέση του η επόμενη, και «πιστή» στον Πάνο Καμμένο, επιλαχούσα, τότε η κυβέρνηση δεν θα έχει διασφαλισμένη πλειοψηφία 151 ψήφων.

Εκτός πια κι αν η ελαστική ερμηνεία των κοινοβουλευτικών και συνταγματικών προβλέψεων σπάσει νέα ρεκόρ.

Source:newpost
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Μετάβαση στο περιεχόμενο