Η ορκωμοσία του Τέρενς Κουίκ ως βουλευτή της Β’ Αθηνών, μετά την παραίτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου από το αξίωμα, θα είναι εξαιρετικά πρωτότυπη για τα ελληνικά χρονικά: θα είναι η πρώτη ορκωμοσία ανεξαρτήτου βουλευτή, μιας και η Κ.Ο. των ΑΝΕΛ έπαψε να υφίσταται από τη στιγμή που, το βράδυ της Παρασκευής, ο Πάνος Καμμένος κατέθεσε στο προεδρείο της Βουλής τη διαγραφή Παπαχριστόπουλου από την Κ.Ο. του κόμματός του.

Η ορκωμοσία του κ. Κουίκ, όμως, δεν θα είναι το μόνο new entry που θα έχουμε το επόμενο διάστημα. Με βάση τον νόμο Μιχελάκη από το 2014, αναφορικά με τη διενέργεια των ευρωεκλογών με σταυρό, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει από την κυβέρνηση, όποιος εν ενεργεία βουλευτής φιλοδοξεί να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, θα πρέπει πρώτα να παραδώσει την έδρα του και στη συνέχεια να είναι στο ευρωψηφοδέλτιο. Υπενθυμίζεται ότι το 2014 είχαν παραιτηθεί αρκετοί βουλευτές, όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο πρώην υπουργός Κωστής Μουσουρούλης, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο Μανώλης Γλέζος, η Σοφία Σακοράφα και ο Νότης Μαριάς. 

Το πότε οι εν ενεργεία βουλευτές που θα είναι υποψήφιοι για την Ευρωβουλή θα παραδώσουν τις έδρες τους είναι ακόμα ασαφές. Επίσης, κρίσιμο είναι και το πότε θα γίνουν οι εκλογές: αν, για παράδειγμα, ο κ. Τσίπρας πάει σε εκλογές τον Μάιο, οι επιλαχόντες μπορεί να έχουν θητεία ολίγων ημερών ή και καθόλου, αν η Βουλή έχει διαλυθεί π.χ. πριν το Πάσχα. Αν, όμως, ο κ. Τσίπρας πάει προς τον Οκτώβριο, τότε για μερικούς μήνες θα υπάρξουν νέα πρόσωπα στις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Ποια θα είναι αυτά τα πρόσωπα; Από τον ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι στιγμής, είναι σαφές ότι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής θα είναι υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο, οπότε τη θέση του θα πάρει, με βάση τη λίστα του Σεπτεμβρίου του 2015, ο προερχόμενος από το Πράττω του Νίκου Κοτζιά, Κωνσταντίνος Καραχάλιος. Αν, δε, είναι υποψήφιος και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, τότε τη θέση του θα πάρει από τη λίστα της Μεσσηνίας η Ιωάννα Μαραβελή, δημοτική σύμβουλος Τριφυλλίας.

Στη ΝΔ, υποψήφιοι στο ευρωψηφοδέλτιο θα είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και η Άννα Ασημακοπούλου που εκλέγονται στη Β’ Αθηνών, αλλά και η Κατερίνα Μάρκου από την Β’ Θεσσαλονίκης. Στη θέση των δύο πρώτων εκλέγονται ο πρώην υπουργός Αργύρης Ντινόπουλος, ο οποίος διεκδικεί τη δημαρχία στα Βριλήσσια και η Ζωή Ράπτη που είναι υποψήφια βουλευτής στον βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών. Αν υπάρξει κάποιο κώλυμα, στη λίστα έπεται ο πρώην υπουργός Γιάννης Μιχέλακης, ο οποίος, όμως, έχει διαρρήξει τις σχέσεις του με τη ΝΔ. Όσο για την κ. Μάρκου, την έδρα της θα πάρει ο επιλαχών του Ποταμιού το 2015, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, σημειωτέον, έχει ανοιχτό δίαυλο με το ΚΙΝΑΛ, καθώς είναι στο πλευρό του υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης Σπύρου Βούγια, τον οποίο στηρίζει το κόμμα της κ. Γεννηματά. Εφόσον, συνεπώς, συμβεί αυτή η καραμπόλα, τοτε η κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ θα μειωθεί κατά μία έδρα.