Επικαιρότητα

Η Γερμανία, μέσω της FAZ, «απειλεί» την Κύπρο για το βέτο στις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας

Αίσθηση έχει προκαλέσει το δημοσίευμα «μήνυμα» στην Κύπρο από τη Γερμανία για το βέτο που έθεσε η Λευκωσία στην επιβολή κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ όσο δεν επιβάλλονται κυρώσεις και στη Τουρκία.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει την απόφαση της Λευκωσίας να ασκήσει βέτο σε ένα άρθρο με τίτλο «Η απερισκεψία της Κύπρου»:

«Η απόφαση πλήττει τα συμφέροντα και το κύρος της Κύπρου. Συνδέοντας δύο ανεξάρτητα μεταξύ τους ανεξάρτητα, η Λευκωσία δίνει την εντύπωση ότι η εξωτερική πολιτική της ΕΕ έχει παραλύσει. Η Τουρκία θα ερμηνεύσει το γεγονός αυτό ως ενθάρρυνση για να σκληρύνει τη στάση της στη διένεξη για τους υδρογονάνθρακες. Για να μπορέσει η Κύπρος να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της έναντι της πολύ ισχυρότερης Τουρκίας χρειάζεται στο πλευρό της μια ΕΕ με ευχέρεια κινήσεων. Ή μήπως η αντίσταση της Κύπρου στις κυρώσεις έχει πράγματι σχέση με τη Λευκορωσία; Εδώ και αρκετά χρόνια το νησί της Μεσογείου επωφελείται από αμφιλεγόμενης προέλευσης περιουσίες μετασοβιετικών ολιγαρχών και πολιτικών. Μήπως υπάρχουν στη Μεγαλόνησο χρήματα λευκορώσων κυβερνητικών στελεχών, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στις μαύρες λίστες της ΕΕ;», διερωτάται η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.

Content retrieved from: https://www.thepressroom.gr/diethni/i-germania-meso-tis-faz-apeilei-tin-kypro-gia-beto-stis-kyroseis-kata-tis-leykorosias.

Μετάβαση στο περιεχόμενο