Επικαιρότητα

Γένοβα: Εντυπωσιακή κατεδάφιση της γέφυρας που κατέρρευσε και σκότωσε 43 ανθρώπους

Οι δύο εναπομείναντες πυλώνες έγιναν σκόνη σε επτά δευτερόλεπτα – Το δυστύχημα είχε σημειωθεί στις 14 Αυγούστου 2018 – Όπως αποκαλύφθηκε η γέφυρα είχε σημαντικές κακοτεχνίες

Στην κατεδάφιση ό,τι είχε απομείνει από τη γέφυρα Μοράντι στη Γένοβα μετά το τραγικό δυστύχημα του περασμένου Αυγούστου προχώρησαν την Παρασκευή οι ιταλικές αρχές.

Πρόκειται για τους δύο κύριους πυλώνες που είχαν απομείνει με τους περίπου 4.500 τόνους μπετόν και χάλυβα να γίνονται σκόνη σε επτά δευτερόλεπτα μπροστά στα μάτια εκατοντάδων Γενοβέζων που είχαν έρθει για να παρακολουθήσουν από απόσταση την κατεδάφιση.

Η εντυπωσιακή έκρηξη σημειώθηκε στις 9:37 το πρωί της Παρασκευής.

Για την ασφαλή ολοκλήρωση της επιχείρησης οι αρχές απομάκρυναν σχεδόν 4.000 κατοίκους της περιοχής ενώ περίπου 400 αστυνομικοί ανέλαβαν να προστατεύσουν τα σπίτια από ενδεχόμενες λεηλασίες καθώς η επιστροφή των ενοίκων τους αναμένεται το βράδυ.

Παρόντες στην τελετή ήταν και οι δύο αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης, ο Ματέο Σαλβίνι της ακροδεξιάς Λέγκας και ο Λουίτζι Ντι Μάιο του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων.

Το δυστύχημα είχε σημειωθεί στις 14 Αυγούστου του 2018 με τον αριθμό των θυμάτων να φτάνει τελικά τους 43.

Τότε είχε καταρρεύσει ένα τμήμα μήκους 200 μέτρων της γέφυρας που είχε παραδοθεί το 1967 αλλά έκτοτε είχαν παρατηρηθεί αρκετές κακοτεχνίες με αποτέλεσμα να γίνουν αρκετές «πρόσθτες παρεμβάσεις υποστήριξης» στη διάρκεια των επόμενων ετών.

morand3
morand2
morand1

H γέφυρα Morandi ήταν από τις πλέον επιβαρυμένες κυκλοφοριακά στη Γένοβα, αφού ένωνε την Sampierdarena, που είναι το εμπορικό λιμάνι της Γένοβα με το Cornigliano μία περιοχή που ζουν περίπου 15.000 άνθρωποι.

Το 2017, μάλιστα, μηχανολογική μελέτη, που είχε ανατεθεί από την ιταλική εταιρία διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων Autostrade είχε προειδοποιήσει για την κατάσταση των περιβεβλημένων με τσιμέντο καλωδίων που «κρατούσαν» τη γέφυρα.

Source:protothema