Επικαιρότητα

Φωτιά στη Μόρια: ΕΛ.ΑΣ., ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική ψάχνουν ποιοι έκαψαν το ΚΥΤ – Οι “καθοδηγητές” και ο ρόλος των ΜΚΟ

Τους “εσωτερικούς” μοχλευτές-καθοδηγητές της έντασης και στη συνέχεια των οργανωμένων εμπρησμών που προκάλεσαν την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας αναζητούν οι διωκτικές Αρχές.

Τις προηγούμενες ημέρες στο εσωτερικό του ΚΥΤ υπήρχαν κάποιες ζυμώσεις επικείμενης “έκρηξης”, που αφορούσαν τα κρούσματα του κορονωιού, την καραντίνα και τον αποκλεισμό τους στο ΚΥΤ. Αναζητούσαν τρόπους αντίδρασης στον περαιτέρω περιορισμό των κινήσεών τους.

Οι “καθοδηγητές”, μεταξύ των οποίων και κάποιοι εμπλεκόμενοι με ΜΚΟ, δημιουργούσαν εκρηκτικό κλίμα με αφορμή την νέα καραντίνα στη δομή, που θα την μετέτρεπε, όπως έλεγαν σε πρόσφυγες και μετανάστες, σε κλειστό κέντρο κράτησης χωρίς καμία πιθανότητα μετακίνησης.

Η εκδοχή του οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού και καταστροφής τους ΚΥΤ της Μόριας, εδραιώθηκε μετά την νέα φωτιά, τον νέο εμπρησμό που εκδηλώθηκε αργά χθες το βράδυ, στο πίσω μέρος της δομής. Η εστία φωτιάς εκδηλώθηκε στην εξωτερική περίφραξη κοντά σε κάποια κοντέινερ της υπηρεσίας ασύλου, τα οποία είχαν μείνει αλώβητα από τις καταστροφές της προηγούμενης νύχτας.

Και πάλι πρόσφυγες και μετανάστες έντρομοι επιχειρούσαν να διαφύγουν άτακτα από το μέτωπο της φωτιάς, παίρνοντας μαζί τους ότι μπορούσαν να περισώσουν από τα λιγοστά τους υπάρχοντα. Οι αστυνομικοί επιχειρούσαν να τους απομακρύνουν από το εσωτερικό του ΚΥΤ, ενώ συνέδραμαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις στην κατάσβεση της πυρκαγιάς πριν αυτή πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Η αρχή της καταστροφής είχε καταγραφεί αργά το απόγευμα της Τρίτης, όταν ανακοινώθηκαν τα 35 κρούσματα ανάμεσά τους, τα οποία μαζί με τις επαφές τους θα απομονώνονταν σε αποθήκη στην Παναγιούδα, ενώ και πάλι το ΚΥΤ θα έμπαινε σε καραντίνα. Τότε ξεκίνησαν οι έντονες συζητήσεις μέσα και έξω από την δομή και η άρνηση μεταφοράς κάποιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και επαφών τους. Πηγές του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας εκτιμούν ότι τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα, καθώς δείγματα έχουν ληφθεί από περίπου 2.000 μετανάστες, και δεν έχουν βγει όλα τα αποτελέσματα.

Χθες γινόταν μία πρώτη καταμέτρηση των μεταναστών, ενώ μεγάλος αριθμός αστυνομικών σχημάτισε πολλαπλά συνεργεία ελέγχου, προβαίνοντας σε εκτεταμένες έρευνες στην πόλη της Μυτιλήνης για να διαπιστωθεί αν κάποιοι μετανάστες έχουν καταφέρει να περάσουν εκεί και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διασποράς του ιού.

“Καθοδηγητές” κατά της… καραντίνας

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αρμόδιες αρχές ασφαλείας του νησιού ήταν αποδέκτες πληροφοριών, οι οποίες ανέφεραν πως κάποια άτομα, μεταξύ των οποίων και μερικά που ενέχονταν με ΜΚΟ, καθοδηγούσαν ομάδες μεταναστών, προκειμένου εκείνες με τη σειρά τους να δημιουργήσουν κλίμα αντίδρασης για ένα νέο καθεστώς καραντίνας στη δομή. Μόχλευαν, όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη ειδικών υπηρεσιών ασφαλείας, τον εκνευρισμό προσφύγων και μεταναστών δημιουργώντας μια τεχνητή αναστάτωση, η οποία χρειαζόταν μία αφορμή για την έκρηξη, που ήρθε με την νέα καραντίνα της δομής.

Οι σχετικές πληροφορίες επεσήμαιναν πως αυτά τα άτομα τόνιζαν σε ομάδες μεταναστών πως μία νέα καραντίνα θα οδηγούσε στην μετατροπή του ΚΥΤ σε ένα κλειστό κέντρο κράτησης, με περιορισμό των κινήσεών τους, εγκλωβισμό τους εκεί και αποκλεισμό τους από οποιαδήποτε πιθανότητα μετακίνησή τους στην ενδοχώρα.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως η καταστροφή της Μόριας για αυτούς τους “καθοδηγητές”, απέκλειε την μετατροπή του ΚΥΤ σε κλειστό κέντρο κράτησης, τον εγκλωβισμό τους εκεί, και έδινε μια πιθανότητα ελευθερίας ή μετακίνησης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ίσως ήταν αναμενόμενο και εύλογο, μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί ακόμη και τρία χρόνια, να αντιδράσουν από τον επιπρόσθετο περιορισμό τους. Με ένα μικρό “μανιπουλάρισμα”, δηλαδή χειραγώγηση, χρειαζόταν μία… σπίθα που θα οδηγούσε σε αυτή την δυσάρεστη εξέλιξη.

Τις έρευνες για αυτά τα πρόσωπα, έχουν αναλάβει κλιμάκια της ΕΥΠ, της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Μετανάστες: “Bye, bye Μόρια”

Η πρώτη μικρή εστία φωτιάς εκδηλώθηκε εξωτερικά της δομής στις 20:30, η οποία όμως σβήστηκε άμεσα από τους πυροσβέστες. Στις 23:30 επικράτησε ένταση ανάμεσα σε ομάδες μεταναστών μέσα στο ΚΥΤ και λίγα λεπτά αργότερα ξέσπασαν 3-4 εστίες φωτιάς εξωτερικά, οι οποίες επεκτάθηκαν εσωτερικά εξαιτίας της σφοδρότητας των ανέμων έντασης 7-8 μποφόρ, με αποτέλεσμα να παραδοθούν στις φλόγες κοντέινερ και σκηνές. Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα είχαν εκδηλωθεί τρεις εστίες φωτιάς βόρεια του νησιού Βατούσα-Άντισα και Σκαλοχώρι.

Οι πρώτες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχείρησαν να σβήσουν τις φωτιές στο ΚΥΤ δέχθηκαν επιθέσεις με πέτρες από τους μετανάστες και χρειάστηκε η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. για να συνεχιστούν οι προσπάθειες κατάσβεσης, οι οποίες ολοκληρώθηκαν αρκετές ώρες αργότερα. Κατά τη διάρκεια της φωτιάς κάποιοι από τους μετανάστες τράπηκαν σε φυγή στα χωράφια και τους ορεινούς όγκους φωνάζοντας: “Bye, bye Μόρια”.

Λίγο πριν τη 01:00 είχε σχεδόν ολοκληρωθεί η εκκένωση του ΚΥΤ, από τους περίπου 3.500 που ήταν εσωτερικά και απομακρύνθηκαν οι άλλοι 3.000 που ήταν εξωτερικά με περίπου 12.500 μετανάστες να βρίσκονται στους δρόμους προς Μυτιλήνη, σε χωράφια και κοντινούς οικισμούς. Το 70%-80% των καταλυμάτων εσωτερικά και εξωτερικά του ΚΥΤ, με μια συντηρητική εκτίμηση, έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Φραγμοί και ενίσχυση

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν στήσει έναν 1ο φραγμό στην περιοχή Κάβα Σάντο σε απόσταση 300-400 μέτρα από το ΚΥΤ, όπου βρίσκονταν 4.000-5.000 μετανάστες. Ένας 2ος αστυνομικός φραγμός είχε στηθεί στο Καρά Τεπέ, 4-5 χιλιόμετρα από τη δομή όπου σε όλο το μήκος του κεντρικού οδικού δικτύου και σε χωράφια βρίσκονταν διάσπαρτοι μετανάστες.

Στο νησί της Λέσβου βρίσκονται οι δύο μόνιμες διμοιρίες των ΜΑΤ, τέσσερις επιπλέον του “καλοκαιριού”, που έρχονται ενισχυτικά από άλλες αστυνομικές διευθύνσεις Θεσσαλονίκης και Αθήνας, ενώ το πρωί της Τετάρτης έφθασαν αεροπορικώς στο νησί, άλλες τρεις διμοιρίες από την Αθήνα. Υπάρχουν και οι 240 νέοι συνοριοφύλακες, οι οποίοι όμως κάνουν την πρακτική τους εκπαίδευσης και δεν έχει γίνει γνωστό αν θα χρησιμοποιηθούν με κάποιο τρόπο στην ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν πως θέμα ασφάλειας προς το παρόν δεν υπάρχει. Θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες αναζήτησης τρόπων προσωρινής στέγασης των μεταναστών. Σημειώνεται πως από χθες και για 4 μήνες, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, για λόγους δημόσιας υγείας.

Τα 35 κρούσματα είναι στο δρόμο

Ο πρόεδρος της κοινότητας Γιάννης Μαστρογιάννης ανέφερε ότι τα 35 επιβεβαιωμένα κρούσματα και οι επαφές τους βρίσκονται στον δρόμο μαζί με τους 13.000 μετανάστες.

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κυτέλης δήλωσε: “Μετά την πρώτη ένταση ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες τότε άρχισαν να ξεσπούν οι πρώτες εστίες φωτιάς, οι οποίες σύντομα εξαιτίας και του ισχυρού ανέμου πήραν ανεξέλεγκτες διαστάσεις προκαλώντας την τεράστια καταστροφή”.

Σημειώνεται ότι μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών άρχισε να φεύγει τρέχοντας και μέσα από το χωριό της Μόριας επιχείρησαν να φθάσουν έως την πόλη αλλά σταμάτησαν στον φραγμό με αστυνομικές κλούβες στο ύψος του Καρά Τεπέ.

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουντζούρης μίλησε για το μέγεθος της καταστροφής: “Πηγές από την Πυροσβεστική αναφέρουν πως δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της”.

Αστυνομικοί: Προδιαγεγραμμένη “έκρηξη”

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων εκφράζει την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό της για τις δραματικές εξελίξεις στις δομές της Μόριας. Στην ανακοίνωσή της, ο ομοσπονδία “δηλώνει και πάλι παρούσα στην αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων προβλημάτων που προκάλεσε η χθεσινή προδιαγεγραμμένη ‘έκρηξη’ της ‘υγειονομικής βόμβας’ που είχε δημιουργηθεί στη Λέσβο και η οποία είχε ως επακόλουθο, ευτυχώς μόνο την καταστροφή των εγκαταστάσεων ‘φιλοξενίας’ χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων και όχι και απώλειες ανθρωπίνων ζωών, αλλά με υπαρκτό τον κίνδυνο περαιτέρω ανεξέλεγκτης μετάδοσης του φονικού ιού Covid-19”.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών επισημαίνει πως κανένας από τους αστυνομικούς των τριών διμοιριών των ΜΑΤ που κλήθηκαν να πάνε εκτάκτως στη Μόρια δεν “λογάριασαν στο ελάχιστο ότι διαταράχθηκε ο οικογενειακός και υπηρεσιακός τους προγραμματισμός” αλλά θυμούνται την “υποδοχή με μπουλντόζες, γεωργικά μηχανήματα, καραμπίνες, δυναμίτες, ενώ αξέχαστες παραμένουν δηλώσεις τοπικών αξιωματούχων, οι οποίες μας έκαναν να αισθανθούμε ντροπή. Κυρίως όμως το γύρο του κόσμου είχαν κάνει οι εικόνες με τις άνανδρες επιθέσεις στα δωμάτια αστυνομικών, την ώρα που αυτοί κοιμόντουσαν και με τα προσωπικά τους αντικείμενα καμένα και πεταμένα στη θάλασσα (!!!)”.

Content retrieved from: https://www.thetoc.gr/koinwnia/article/poioi-ekapsan-ti-moria/.