Φόρους χωρίς ανταποδοτικότητα θεωρεί ότι πληρώνει το 82% των Ελλήνων

Η ισχυρή πλειοψηφία των πολιτών στις ανεπτυγμένες χώρες αισθάνονται απογοήτευση σχετικά με τις παροχές του κράτους, θέλουν να φορολογούνται περισσότερο οι πλούσιοι, ενώ υπάρχει ευρεία υποστήριξη για την οικοδόμηση του κράτους πρόνοιας στις περισσότερες χώρες, όπως δείχνει έρευνα του ΟΟΣΑ που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Οι Έλληνες βρίσκονται μεταξύ των πιο απογοητευμένων πολιτών σχετικά με τις δημόσιες υπηρεσίες και τα κοινωνικά επιδόματα που λαμβάνουν σε σχέση με τους φόρους που πληρώνουν. Συγκεκριμένα, το 75% των Ελλήνων αισθάνεται ότι αδικείται.

Η έκθεση «Κίνδυνοι που έχουν σημασία» (Risks that Matter) καταγράφει πως συνολικά στις χώρες του ΟΟΣΑ περισσότεροι από τους μισούς διαμαρτύρονται ότι θα έπρεπε να λαμβάνουν περισσότερα, με βάση τους φόρους που πληρώνουν, ενώ τα 2/3 πιστεύουν ότι πως άλλοι λαμβάνουν περισσότερα από όσα αξίζουν. Σχεδόν τρεις στους τέσσερις ζητούν από τις κυβερνήσεις τους να κάνουν περισσότερα για την οικονομική και κοινωνική ασφάλεια.

Η υψηλότερη φορολογία των πλουσίων προέκυψε ως «πολιτικό αλεξικέραυνο» σε πολλές πλούσιες χώρες, την ώρα που οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ προτείνουν αύξηση φόρων και οι διαδηλωτές των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία ζητούν μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση για τους πλούσιους.

Η απαίτηση αυτή ήταν υψηλότερη στην Πορτογαλία και την Ελλάδα, οι οποίες και οι δύο βγαίνουν αυτή τη στιγμή από χρόνια οικονομικής κρίσης, με ποσοστό σχεδόν 80% σε σύγκριση με το κατά μέσο όρο 68%, δήλωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι ηλικίας 18 έως 70 ετών σε 21 χώρες. Στα χαμηλά εισοδήματα και στις χώρες, που βρέθηκαν στη δίνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης και κρίσης χρέους, είναι έντονη η ανησυχία για την εξεύρεση των προς το ζην. Οι μεγαλύτερης ηλικίας ανησυχούν περισσότερο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και οι νεότεροι για τη στέγαση.

«Πρόκειται για ένα μήνυμα αφύπνισης για τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο» σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχέλ Γκουρία, προσθέτοντας ότι οι ενώ οι χώρες του ΟΟΣΑ έχουν μεταξύ των πιο προηγμένων και γενναιόδωρων συστημάτων κοινωνικής προστασίας, δαπανώντας κατά μέσο όρο περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ τους σε κοινωνικές πολιτικές, αποτυγχάνουν να ικανοποιήσουν μεγάλη μερίδα των πολιτών. «Υπερβολικά πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως δεν μπορούν να στηριχθούν στην κυβέρνησή τους για βοήθεια» τόνισε.

Σε όλες τις χώρες με εξαίρεση στον Καναδά, τη Δανία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία, η πλειονότητα των συμμετεχόντων δήλωσαν πως η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη τις απόψεις των απλών ανθρώπων στο σχεδιασμό της κοινωνικής πολιτικής. Στην Ελλάδα το ποσοστό υπερβαίνει τα 2/3, ενώ ανάλογα υψηλό είναι επίσης στην Πορτογαλία, το Ισραήλ, τη Σλοβενία και τη Λιθουανία. Η αίσθηση του να μην συμμετέχουν στη συζήτηση για τον καθορισμό των πολιτικών είναι εντονότερη μεταξύ των υψηλότερων εισοδημάτων και υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου πολιτικών.

Η αντίληψη για την κοινωνική αδικία είναι άκρως ανησυχητική, με ποσοστό άνω του 50% να δηλώνει ότι το ύψος των επιδομάτων δεν είναι δίκαιο σε σχέση με τους φόρους. Πάνω από τα 3/4 δηλώνουν αδικημένοι στην Ελλάδα, τη Χιλή, το Ισραήλ και το Μεξικό.

Το ποσοστό στην Ελλάδα

Συγκεκριμένα το 82,1% των Ελλήνων θεωρεί ότι για το ύψος των φόρων που πληρώνει δεν λαμβάνει ικανοποιητικές δημόσιες υπηρεσίες, ενώ ο μέσος όρος στις 21 χώρες, που συμμετέχουν στην έρευνα είναι 58,5%. Παράλληλα σε ποσοστό 77,8% οι Έλληνες πιστεύουν πως απολαμβάνουν υπηρεσίες και επιδόματα πολίτες οι οποίοι δεν τα δικαιούνται στην πραγματικότητα.

Source:newmoney
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Μετάβαση στο περιεχόμενο