Επικαιρότητα

Financial Times: «Έκρηξη» δασικών πυρκαγιών στη Μεσόγειο – 300 περισσότερες από τον ετήσιο μέσο όρο

«Πύρινος εφιάλτης» σε  Τουρκία, Ιταλία, Ελλάδα και Λίβανο – Δείτε γράφηματα που αποτυπώνουν τη νέα πραγματικότητα – TIME: Φωτιές καίνε τον πλανήτη εδώ και ένα μήνα

Στις πυρκαγιές της Ευρώπης κατά τη διάρκεια τουκαλοκαιριού αναφέρονται με δημοσίευμά τους οιFinancial Times.

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα ιδιαίτερα σοβαρό ξέσπασμα δασικών πυρκαγιών» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Με τίτλο «Wildfires surge during searing Mediterranean heat», η εφημερίδα τονίζει ότι μέχρι τις αρχές Αυγούστου, το Ευρωπαϊκό σύστημα πληροφοριών δασικών πυρκαγιών είχε καταγράψει 1.100 πυρκαγιές δηλαδή 300 περισσότερες από τον ετήσιο μέσο όρο.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του φαινομένου παρατηρήθηκε στις μεσογειακές χώρες όπως στην Τουρκία, Ιταλία και Ελλάδα αλλά και στον Λίβανο, ενώ φέτος παρατηρήθηκε και αξιοσημείωτη ένταση αυτών των πυρκαγιών.
Το άρθρο συνοδεύεται από χάρτη δυναμικής απεικόνισης πυρκαγιών στην Ευρώπη-Μέση Ανατολή-βόρεια Αφρική, καθώς και με γραφήματα που απεικονίζουν την αυξημένη συχνότητα δασικών πυρκαγιών το φετινό καλοκαίρι.

Περιοδικό TIME: Φωτιές καίνε τον πλανήτη εδώ και ένα μήνα, 47,1 βαθμοί στην Αθήνα στις 4 Αυγούστου

Στο ίδιο κλίμα, το περιοδικό TIME αναφέρει σε δημοσίευμα με τίτλο «Ο πλανήτης καίγεται εδώ και ένα μήνα – δείτε τι συμβαίνει» (The World Has Been On Fire for the Past Month. Here’s What It Looks Like).

Μάλιστα το περιοδικό «ΤΙΜΕ» παρουσιάζει με φωτογραφίες τις εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές σε πολλές χώρες του βορείου ημισφαιρίου το φετινό καλοκαίρι και το ρόλο της κλιματικής αλλαγής σε αυτό.

Το δημοσίευμα εστιάζει με συγκλονιστικές φωτογραφίες σε Τουρκία, Καλιφόρνια, Ρωσία, Καναδά, Λίβανο, Ιταλία αλλά και από την Ελλάδα όπου αποτυπώνει τις προσπάθειες κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών στη Βαρυμπόμπη
Το περιοδικό σημειώνει ότι «αν και πολλές από αυτές τις χώρες είναι συνηθισμένες σε καλοκαιρινές δασικές πυρκαγιές, ωστόσο το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής διαδραματίζει ρόλο στην δημιουργία πολύ ξηρών άνυδρων συνθηκών που επιτρέπουν το συχνότερο και με μεγαλύτερη ένταση και διάδοση ξέσπασμα δασικών πυρκαγιών».
Περιγράφοντας τις συνθήκες καύσωνα και των δασικών πυρκαγιών σε διάφορες χώρες, η αρθρογράφος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στην Ελλάδα η θερμοκρασία στις 4 Αυγούστου έφθασε τους 47,1 βαθμούς Κελσίου και ότι στην συνέχεια ξέσπασε πυρκαγιά στα προάστια της Αθήναςεξαναγκάζοντας πολλούς κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Το TIME υπογραμμίζει ότι υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος καθώς τα αέρια που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και που παράγονται κατά κόρον κατά τη διάρκεια μιας δασικής πυρκαγιάς, αλλά και από άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, θα προκαλέσουν άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας τα επόμενα χρόνια που με την σειρά της θα δημιουργεί συνθήκες ξηρασίας και κατ’ επέκταση πολλαπλασιασμό των δασικών πυρκαγιών.